«Μπλε Φάλαινα»: Συναγερμός για το φονικό διαδικτυακό παιχνίδι

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στις Αρχές, αλλά και σε χιλιάδες γονείς και παιδιά, τα εμφανιζόμενα στην Ελλάδα ως κρούσματα του διαδικτυακού φονικού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα».

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΡΙΑ ΥΠΟΠΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται περιπτώσεις εφήβων που έχουν σημαδέψει το σώμα τους σύμφωνα με τα όσα φαίνεται να «προστάζε» το επικίνδυνο παιχνίδι. Τελευταία περίπτωση που εξετάζουν με προσοχή οι Aρχές είναι στην Κρήτη.

Πατέρας σοκάρει με την κοινοποίησή του στο Facebook, αφού στο μήνυμά του αναφέρει ότι μια συμμαθήτρια της κόρης του ηλικίας 9 ετών, έχει παρόμοια σημάδια στα χέρια της με εκείνα που εμφανίζουν όσοι έφηβοι παίζουν την «Μπλε Φάλαινα».

Το προηγούμενο περιστατικό που εξετάζουν με επιφύλαξη οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στη Θεσσαλονίκη με θύμα μαθήτρια γυμνασίου. Την περιπέτειά της έκανε γνωστή μία καθηγήτριά της που διαπίστωσε στα χέρια και τα πόδια της κοπέλας χαραγμένα νούμερα και αριθμούς. Όταν τη ρώτησε τι της συνέβη, η 14χρονη μαθήτρια φέρεται να της εξομολογήθηκε ότι συμμετέχει μαζί με άλλα 15 παιδιά στο διαδικτυακό παιχνίδι με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα». Η καθηγήτρια ενημέρωσε συναδέλφους της, ειδοποιήθηκε αμέσως η μητέρα της μαθήτριας και το περιστατικό έφτασε και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρώτο θύμα στην Ελλάδα ήταν μια 15χρονη από την Κατερίνη κι έτσι άρχισαν να γίνονται γνωστοί και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτό το διαδικτυακό παιχνίδι, το οποίο βάζει τους παίκτες σε ακραίες και σκληρές δοκιμασίες, έχοντας καταναλώσει υπνωτικά χάπια.

Δοκιμασίες που φτάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία, αφού έχουν καταγραφεί 300 στη Ρωσία, απ' όπου ξεκίνησε το παιχνίδι θανάτου. Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών - πρόκληση γίνεται μέσω social media, όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι διάρκειας πενήντα 50 ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (π.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εεγκλήματος συμβουλεύει εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία - πρόκληση «Μπλε Φάλαινα», ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, να επικοινωνήσει άμεσα με τους ακόλουθους τρόπους:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D

Μέσω twitter : @ CyberAlertGR




Σχετικές ειδήσεις