«Εγκλωβισμένος» στη Ρόδο διάσημος δημοσιογράφος του National Geographic
«Εγκλωβισμένος» στην Ρόδο παραμένει από την 17η Ιουνίου 2017, διάσημος 60χρονος δημοσιογράφος του Νational Georgaphic.
Ο διάσημος φωτογράφος αναμένει την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου επί αιτήματος των δικαστικών αρχών του Νepal για την έκδοσή του, ως κατηγορούμενου για παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τα εθνικά πάρκα και την διατήρηση της άγριας ζωής!
Ο 60χρονος, που έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής του μια φορά κάθε ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της Ρόδου, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής διαμονής του σε ξενοδοχείο του νησιού, χθες μίλησε σε συντάκτη της «δημοκρατικής» για την περιπέτειά του, ενώ κατήγγειλε σε όλους τους τόνους ότι είναι θύμα αστυνομικών του Νεπάλ, τους οποίους αρνήθηκε να δωροδοκήσει με το χρηματικό ποσό των 9.000 δολαρίων ΗΠΑ, προκειμένου να μην σχηματίσουν σε βάρος του δικογραφία, διότι βρέθηκαν στην οικία που είχε αγοράσει τρία δέρματα από άγρια ζώα και συγκεκριμένα δύο από λεοπάρδαλη και ένα από τίγρη.
Σημειώνεται ότι 12 ώρες περίπου, πριν εκπνεύσει η προθεσμία για να αφεθεί ελεύθερος από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας και να απορριφθεί το αίτημα έκδοσής του, οι αρχές του Νεπάλ, έστειλαν στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, ελλιπή στοιχεία για την υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του 60χρονου, τα οποία απεστάλησαν προς μετάφραση στην αρμόδια υπηρεσία η οποία αδυνατεί να αντεπεξέλθει άμεσα με αποτέλεσμα να παραμένει ακόμη στη Ρόδο, χωρίς να μπορεί να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.
Σημειώνεται ακόμη ότι η χώρα μας δεν έχει σύμβαση με το Νεπάλ για την έκδοση και η όλη διαδικασία κινείται βάσει διατάξεως στον κώδικα που αφορά την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των κρατών.
Πώς έχει όμως το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την περιγραφή του 60χρονου, ο οποίος εργάζεται ως μόνιμος διδάκτωρ σε Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας:
Ο 60χρονος, που αρθρογραφεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για το δημοφιλές περιοδικό και συμμετέχει σε κινηματογραφικές του παραγωγές αλλά και σε εκθέσεις, είχε εγκατασταθεί στο Νεπάλ το 1984 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1990. Ακολούθως έμενε και εργάστηκε στην Ταϊλάνδη και στην Μεγάλη Βρετανία.
Τον Μάιο του 2008, όταν έγινε η επανάσταση και ο εμφύλιος το Νεπάλ, όπου είχε επιστρέψει και διέμενε σε κατοικία που είχε αγοράσει επιπλωμένη από ντόπιο δικηγόρο, ανεγνωσμένου κύρους στην χώρα, αποφάσισε να την εγκαταλείψει.
Η κατάσταση στο Νεπάλ στο διάστημα εκείνο, όπως περιέγραψε στην «δημοκρατική», ήταν επικίνδυνη και για τον λόγο εκείνο έφυγε στην Ταϊλάνδη, αφήνοντας την οικία του προς φύλαξη στον πρώην ιδιοκτήτη.
Τον ίδιο μήνα, ευρισκόμενος στην Ταϊλάνδη, όπως υποστηρίζει, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον τελευταίο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι οι αστυνομικές αρχές της νέας κυβέρνησης απαιτούσαν να τους καταβάλει 9.000 δολάρια ΗΠΑ για να μην σχηματίσουν δικογραφία σε βάρος του γιατί βρέθηκαν στην οικία του τρία δέρματα άγριων ζώων.
Αυτός αρνήθηκε κατηγορηματικά, ενώ δήλωσε ότι επρόκειτο για παλαιά δέρματα, που ανήκαν στον ιδιοκτήτη της κατοικίας που αγόρασε και περιλαμβάνοντο στην διακόσμηση του σπιτιού.
Μάλιστα επειδή ήταν παλιά, όταν αγόρασε την κατοικία τα παρέδωσε σε πιστοποιημένο από την κυβέρνηση ταριχευτή, ο οποίος τα αποκατέστησε, τα δήλωσε αρμοδίως και τα σφράγισε.
Εν πάση περιπτώσει ο ίδιος είχε θεωρήσει το θέμα λήξαν τότε και για τον πρόσθετο λόγο ότι η χώρα δεν είχε την δυνατότητα να κινήσει την διαδικασία έκδοσης ερυθράς αναγγελίας σε βάρος του. Επρόκειτο, όπως πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει για ένα θέμα που έκλεισε εσωτερικά στο Καταμαντού.
Τον Δεκέμβριο του 2015 ενημερώθηκε για πρώτη φορά ότι τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχε εκδοθεί ερυθρά αναγγελία αναζήτησης του από το Νεπάλ αφού λίγους μήνες ενωρίτερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε καταγγείλει την αστυνομία της χώρας για διαφθορά σε εφημερίδα του Καταμαντού.
Ο 60χρονος ακαδημαϊκός δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» ότι έχει υποστεί ελέγχους στην Κωνσταντινούπολη και στην Γαλλία για τον ίδιο λόγο χωρίς να δεσμευτεί ούτε για μια μέρα και ότι έχει κατ’ επανάληψη ταξιδέψει στη χώρα μας χωρίς πρόβλημα στο παρελθόν, όπως και σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική αλλά και στην Κίνα. Τώρα πλέον περιμένει την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Θυμίζουμε ότι ο 60χρονος συνελήφθη το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 το βράδυ στο λιμάνι της Κω, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων του Τμήματος Ασφαλείας Κω.
Η δικηγόρος κ. Βασιλική Σαββάκη, που τον εκπροσωπεί, τόνισε ότι έγκυρο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εντολέως της δεν υπάρχει, ενώ εγγραφα με τη μορφή επιστολών ή ενταλμάτων σύλληψης εκδοθέντα από το Επαρχιακό Δασικό Γραφείο του Κατμαντού δεν έχουν καμία νομική αξία στο Νεπάλ μετά την έκδοση του νέου Συντάγματος του Νεπάλ στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.
Τόνισε επίσης ότι καμία νομική διαδικασία εναντίον του δεν ξεκίνησε ποτέ από το Επαρχιακό Δασικό Γραφείο του Καταμαντού και η υπόθεση του δεν μεταφέρθηκε ποτέ, όπως απαιτείτο πλέον από το δίκαιο του Νεπάλ, στο περιφερειακό δικαστήριο του Κατμαντού.
Από την έρευνα που διεξήγαγαν οι νομικοί του συμπαραστάτες στο Περιφερειακό Δασικό Γραφείο, διαπίστωσαν πως το φύλλο βεβαίωσης παραβάσεων που κατατέθηκε στο εν λόγω γραφείο, είχε βασιστεί σε νομικά απαράδεκτους ισχυρισμούς άλλου κατηγορούμενου, που περιελήφθησαν σε μια προκαταρκτική δήλωση που προετοιμάστηκε γι ‘αυτόν από την αστυνομία του Νεπάλ.
Μάλιστα για την δήλωση αυτή ενόρκως ο άλλος κατηγορούμενος ότι δεν του είχε επιτραπεί να την διαβάσει ή να αναθεωρήσει πριν να τον υποχρεώσουν να την υπογράψει. Επιπλέον, η απόφαση που εκδόθηκε από το τότε δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο Patan στις 6 Ιουλίου 2010 έκρινε σαφώς ότι όλα τα μέρη των ζώων που κατασχέθηκαν από το σπίτι του συγκατηγορούμενου του ανήκαν στον ίδιο και όχι στον 60χρονο.