Αυτά είναι τα μέλη της σπείρας που έκλεβε πολυτελή οχήματα (photos)

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ., μετά από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των εννέα μελών της εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων.
4'

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 25 Ιουλίου 2017, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, των νοτίων προαστίων και της Εύβοιας, συνελήφθησαν εννέα άτομα, μέλη της οργάνωσης. Οι οκτώ είναι Έλληνες από 28 έως 30 χρόνων και ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές οχημάτων κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

1. ΚΡΕΜΜΥΔΑ Δημήτριο του Μενελάου και της Ελένης, γεννηθείς στις 3-6-1988 στα Νέα Λιόσια

2. ΣΤΑΜΑΤΗ Αθανάσιο του Άγγελου και της Ιωάννας γεννηθείς στις 5-11-1987 στα Νέα Λιόσια

3. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ Θεόδωρο του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθείς στις 8-11-1990 στην Καλαμάτα

4. ΣΑΜΑΡΤΖΗ Στυλιανό του Ιωάννη και της Σοφίας, γεννηθείς στις 21-8-1989 στο Μαρούσι

5. ΚΛΗΤΗΡΙΝΟ Γεώργιο του Φιλίππου και της Φωτεινής, γεννηθείς στις 25-10-1988 στην Αμαλιάδα Ηλείας

6. ΚΡΕΜΜΥΔΑ Αλέξανδρο του Μενελάου και της Ελένης, γεννηθείς στις 28-5-1989 στα Νέα Λιόσια

7. ΤΑΣΣΗ Κωνσταντίνο του Μιχαήλ και της Παρασκευής, γεννηθείς στις 21-6-1989 στο Μαρούσι

8. ΚΡΑΛΛΗ Βασίλειο του Γεωργίου και της Αλεξάνδρας, γεννηθείς στις 3-11-1989 στην Αθήνα

9. (επ.) BUSHKA ή ΜΠΟΥΣΚΑ (ον.) JULIAN ή Ιουλιάν του NIKOLAOS και της LINTA , γεννηθείς στις 23-8-1981 στην Αλβανία

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476541, 210-6476606 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ η λεία τους - Πώς δρούσαν

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 11 περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής πολυτελών αυτοκινήτων, ενώ η λεία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους. Συγκεκριμένα, ορισμένοι εντόπιζαν οχήματα, που ήταν εύκολο να αφαιρεθούν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους ή σε πυλωτές, στη συνέχεια άλλα μέλη έκλεβαν τα οχήματα, αφού πρώτα ερευνούσαν το εσωτερικό τους για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφοδιασμένα με GPS. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops με ειδικό λογισμικό και προγράμματα), που συνδέονταν με το διαγνωστικό των οχημάτων, τον οποίο είχαν προμηθευτεί από το εξωτερικό. Στη συνέχεια, μετέφεραν και στάθμευαν τα οχήματα, για μικρό χρονικό διάστημα (3 έως 4 ημέρες), σε σημεία που παρουσίαζαν περιορισμένη κίνηση, καλύπτοντάς τα με κουκούλες και είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους, (σε περίπτωση μεσολάβησης τρίτου προσώπου), απαιτώντας την καταβολή χρηματικού ποσού.

Οι δράστες, ακολούθως, προέβαιναν είτε στην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων ώστε να τα διαθέσουν ως ανταλλακτικά, είτε στην απευθείας διάθεσή τους προς πώληση, αφού προηγουμένως πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου. Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγαγαν από το εξωτερικό οχήματα ιδίου τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφά τους για την πλαστογράφηση των οχημάτων ιδίου τύπου που αφαιρούσαν.

Για την απόκρυψη της δράσης τους και την αποφυγή του εντοπισμού τους από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε αλλοδαπούς υπηκόους (ghost phones ), ενώ συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες εκφράσεις και ειδική ορολογία.

Ζούσαν πολυτελή ζωή

Παρόλο που δεν εργάζονταν, τα μέλη της σπείρας ζούσαν μία πολυτελή ζωή, ενώ οι περισσότεροι είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Σε εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, αποθήκες και χώρους στάθμευσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• 12 οχήματα,
• 10 μοτοσυκλέτες,
• 1 jet ski,
• 8.195 ευρώ,
• πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων (αμφιβόλου γνησιότητας)
• φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμό παράκαμψης συστημάτων ασφαλείας οχημάτων,
• διαγνωστικό μηχάνημα, καθώς και θύρα σύνδεσης,
• θύρα « OBD »,
• πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων και ειδικό αυτοσχέδιο κλειδί,
• 5 τηλεχειριστήρια,
• τμήματα και ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων,
• πλήθος εργαλείων, καλωδιώσεων και ειδών αυτοκινήτου,
• 207 γραμμάρια κάνναβης,
• 5,5 γραμμάρια κοκαΐνης,
• 26 φυσίγγια,
• σιδερογροθιά,
• 3 φορητοί ασύρματοι
• δράπανο-τρυπάνι,
• 2 ρολόγια,
• πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Καστάνης, τόνισε πως η οργάνωση δρούσε τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη από τις βεβαιωμένες κλοπές χρονολογείται από τις αρχές Οκτωβρίου του 2016 και η τελευταία προ 10-15 ημερών.

Σχετικές ειδήσεις