Αλαλούμ με τις λίστες των εφέδρων

Πολλοί φορείς δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντος προσωπικού...
2'

Χάος επικρατεί με τις λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού, για τις οποίες σήμερα λήγει η προθεσμία αποστολής τους στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην υπαγωγή των εργαζομένων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Πρόκειται για περίπου 4.200 υπαλλήλους από τους 42.000 που απασχολούνται στους 151 φορείς, οι οποίοι έγιναν αποδέκτες της σχετικής εγκυκλίου του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού.

Με αυτήν, οι φορείς καλούνταν να δηλώσουν τα ονόματα τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία.

Σύμφωνα με τα «Νέα», αρκετοί φορείς δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντος προσωπικού.

Για παράδειγμα η ΕΡΤ έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τη διαδικασία επιλογής των πλεοναζόντων εργαζομένων -υπολογίζονται σε περίπου 300-, ενώ έχει επισημάνει και την ύπαρξη νομικών κωλυμάτων στο σχέδιο εφεδρείας.

Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο ΟΑΣΑ το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1.000 υπαλλήλους εκ των οποίων 700 θα πρέπει να απομακρυνθούν από λεωφορεία και τρόλεϊ τη στιγμή που έχουν ήδη προηγηθεί χιλιάδες μετατάξεις.

Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και στον ΟΣΕ, όπου από τους 4.000 εργαζομένους έχουν απομείνει 2.700, ενώ από τους 1.500 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομείνει 900.

Ανάλογη πρακτική με αποστολή λίστας χωρίς ονόματα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οργανισμών που αρνούνται να στείλουν λίστες, καθώς -όπως υποστηρίζουν- είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να περιληφθούν στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων των επίμαχων φορέων, πολλοί εκ των οποίων θα κινηθούν δικαστικά σε περίπτωση που υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.