Σύσκεψη για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης

Μαραθώνια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του Αρείου Πάγου και της Ανώτατης εισαγγελίας..
4'

Μαραθώνια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του Αρείου Πάγου και της Ανώτατης εισαγγελίας της χώρας.

Βασικό θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την ποινική και πολιτική δίκη. Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, τέθηκε το ζήτημα της αποποινικοποίησης των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και της μετατροπής τους σε διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα), όπως και το ενδεχόμενο λειτουργίας ποινικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Ακόμα στο τραπέζι έπεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία ορισμένα αδικήματα να μη διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά κατόπιν μήνυσης, ενώ τέθηκε και πάλι θέμα παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων κατά δύο ώρες.

Θετική ανταπόκριση είχε και η πρόταση του κ. Παπαϊωάννου οι αναβολές που θα δίνονται να είναι σε δικάσιμο με τον ίδιο πρόεδρο. Για να κερδίζεται χρόνος αποφασίστηκε να υπάρξει απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών. Διχασμένοι ήταν, όμως, οι δικαστές ως προς την αύξηση της δικαστικής δαπάνης. Πάντως, οι δικαστές και εισαγγελείς δεσμεύτηκαν ότι έως τις 10 Οκτωβρίου 2011 θα στείλουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις προτάσεις τους, οι οποίες θα είναι και νομοτεχνικά επεξεργασμένες, έτσι ώστε, αν γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο, να ενταχθούν αμέσως σε νομοσχέδιο.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ο νέος οργανισμός των δικαστηρίων και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα νομοσχέδια που θα υλοποιούν τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τις συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους δικαστές των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Στη σύσκεψη, εκτός του κ. Παπαϊωάννου, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, ο γενικός γραμματέας, Νικόλας Κανελλόπουλος και οι ειδικοί γραμματείς, Γιάννης Ιωαννίδης και Μαρίνος Σκανδάμης. Από την πλευρά των δικαστών, παρόντες ήταν η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες αντίστοιχα, οι αντιπρόεδροι και οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, ανάλογη συνεργασία με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης «έχουν φέρει στη χώρα μας ένα καθεστώς αρνησιδικίας» και προσέθεσε: «Ο απλός άνθρωπος, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και αυτός είναι ο στόχος, να τον βοηθήσουμε να το βρει».

«Πολύ σύντομα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «θα είμαστε σε θέση να φέρουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση, που θα έχει ριζικές ανατροπές».

Ως προς το διάλογο που έχει ανοίξει με τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του δικαιικού μας συστήματος συνολικά, με ριζικές τομές και αλλαγές και με τελικό στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα της Δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι υπάρχει «ένα σχεδιάγραμμα να τελειώσουν το 15% των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει συνολική παρακολούθηση, ώστε τον Ιούνιο του 2013 να έχει τελειώσει το σύνολο των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων».

Όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Παπαϊωάννου να σχολιάσει τις προσφυγές των δικηγόρων κατά των οικονομικών μέτρων, εκείνος επισήμανε: «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) υπάρχει η πρότυπη δίκη, όπως έχει θεσμοθετηθεί, ώστε να μην έχουμε πολλές δίκες. Το ΣτΕ να δώσει σύντομα απαντήσεις σε αυτό, ώστε τα παρακάτω Διοικητικά Δικαστήρια να έχουν τον μπούσουλα, να έχουν την κατεύθυνση πάνω στην οποία να αποφασίζουν. Αυτό βοηθά τους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες να μην ξοδεύονται σε άσκοπες δίκες».