Εδώ Πολυτεχνείο...

Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με την πορεία στην...
4'

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου, με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η Αθήνα θα βρίσκεται σε κλοιό περίπου 7.000 αστυνομικών, ενώ η περιφρούρηση θα κορυφωθεί αύριο για την πορεία.

Το κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων είναι ανοιχτό από τις 9.30 το πρωί και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα κλείσει στις 9 το βράδυ. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, μέχρι και την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου. Η επιτροπή του εορτασμού έχει απευθύνει ήδη κάλεσμα για τον εορτασμό, ενώ έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες και συνεδριάσεις για τον ενωτικό εορτασμό της επετείου, την περιφρούρηση των εκδηλώσεων αλλά και των ιδρυμάτων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Ήδη έχουν γίνει και οι απαραίτητες συσκέψεις των πρυτάνεων με τις αστυνομικές αρχές, από τις οποίες ζητήθηκε «διακριτική παρουσία». Σημειώνεται ότι φέτος οι εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο το πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Oι ίδιοι οι φορείς και τα κόμματα, θα πρέπει να περιφρουρήσουν τα μπλογκς τους στην καθιερωμένη πορεία μεθαύριο 17 Νοεμβρίου στις 3 μ.μ. προς την αμερικανική πρεσβεία”, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ν. Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων, που είναι επικεφαλής του εορτασμού για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κ. Τριανταφύλλου είπε ότι ζητήθηκε και φέτος “διακριτική παρουσία” της αστυνομίας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα άλλων εποχών “που οδηγούντο ορισμένοι ταραξίες προς το Πολυτεχνείο”.

Επιπλέον, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, ενώ συνέδεσε τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με το σήμερα, λέγοντας ότι είναι πάντα επίκαιρα.Η Τόνια Μοροπούλου, αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε στη σημαία του Πολυτεχνείου, που “κατέχει” συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη και κάθε χρόνο τη φέρνει για να μπει επικεφαλής στην πορεία. «Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου», είπε συγκεκριμένα «δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στο Πολυτεχνείο». Ωστόσο, ο κ. Τριανταφύλλου χαρακτήρισε "απαράδεκτη'' τη στάση της φοιτητικής παράταξης που κρατεί τη σημαία.

Στο μνημείο του Πολυτεχνείου απέτισε φόρο τιμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε μήνυμά του, ο κ. Παπούλιας, αναφέρεται στην φετινή επέτειο, η οποία όπως τονίζει, συμπίπτει με μια δύσκολη χρονιά στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά.

«Πρώτα πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα».

Νωρίτερα σήμερα κατέθεσε στεφάνι η υπουργός Παιδείας, στο μνημείο εξέγερσης.

"Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. Αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες. Έχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους. Η Παιδεία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε”, δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Φόρο τιμής απέτισε και ο γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, μαζί με εκπροσώπους της νεολαίας.

Ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, αναφέρθηκε στα μηνύματα της εξέγερσης και τα συνέδεσε με το σήμερα, λέγοντας ότι «ο αγώνας μας σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας».

Στον αντίποδα, ύβρεις και ρίψεις καφέδων μεταξύ μελών αντίπαλων κομματικών ομάδων αντηλλάγησαν νωρίτερα. Μερίδα παρευρισκομένων που πρόσκεινται στο κομμουνιστικό κόμμα άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των «πράσινων» του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν έλειψαν και οι εκτοξεύσεις πλαστικών κυπέλων με καφέ! Στα μικρής έντασης επεισόδια, δεν δόθηκε περαιτέρω έκταση.