«Νεκρή» θάλασσα ο Σαρωνικός - Οικολογική καταστροφή από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή

Διαστάσεις τεράστιας οικολογικής καταστροφής παίρνει το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στο Σαρωνικό, τα ξημερώματα της Κυριακής (10/09), καθώς ποσότητα των καυσίμων που μετέφερε στις δεξαμενές του έφτασαν στην πλευρά της Πειραϊκής.

«Νεκρή» θάλασσα ο Σαρωνικός - Οικολογική καταστροφή από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή
5'

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

Από το απόγευμα της Τρίτης (12/09) μεγάλα κομμάτια πετρελαιοκηλίδας, που «μαύρισαν» τις παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα ως τα Σελήνια, άρχισαν να «ταξιδεύουν» με τη βοήθεια των ανέμων προς την πλευρά της Πειραϊκής, κινούμενα απειλητικά προς την παραλία.

Σκάφη του Λιμενικού σώματος, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Newsbomb.gr, είναι από χθες στο σημείο, αλλά χωρίς προς το παρόν να έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Μάλιστα, ήδη στην Πειραϊκή υπάρχει έντονη δυσοσμία από την πετρελαιοκηλίδα που κινείται απειλητικά, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους ακόμα και για επέκτασή της μέχρι το Φάληρο.

IMG 8580 1

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Στην ενημέρωση, που αφορούσε τις περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή, συμμετείχαν οι γγ του υπ. Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ από πλευρά αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας Γιάννης Λαγουδάκης και Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος η μεταφορά της συγκεκριμένης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής βρίσκεται αρκετά μέτρα από την παραλία και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη, έχουν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, προερχόμενα από τα «σπλάχνα» του τάνκερ, που μετέφε 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Το πλοίο είναι ηλικίας 41 ετών και βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στην βραχονησίδα Αταλάντη, μεταξύ Σεληνίων και Ψυττάλειας.

akti20

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς- με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

Στο μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

BINTEO NTOKOYMENΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στη Σαλαμίνα

Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού φωτογραφίζουν τις μαύρες ακτές της Σαλαμίνας και όλοι μιλούν για την τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ εκφράζουν τους φόβους τους για τις μετέπειτα επιπτώσεις. «Ο κόσμος της Σαλαμίνας είναι αγανακτισμένος από όλη αυτή την υποβάθμιση που δέχεται το νησί μας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Γρηγόρης Αργυρός, δημότης Σαλαμίνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων του νησιού, ο οποίος καταγγέλλει μεγάλη καθυστέρηση ως προς την άμεση κινητοποίηση των αρχών.

«Η ρύπανση θα φέρει το νησί 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα» συνεχίζει ο κ. Αργυρός και διερωτάται γιατί έπρεπε να φτάσει πρώτα το μαζούτ στις ακτές για να καθαριστούν. «Δεν δεχόμαστε πλέον άλλη υποβάθμιση του νησιού» τονίζει ο κ. Αργυρός, ενώ αναφέρει ότι οι κάτοικοι πρόκειται πολύ άμεσα να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων και η οσμή από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα είναι αρκετά έντονη. Η θάλασσα έχει μετατραπεί σε ένα «μαύρο καμβά», ενώ γίνεται προσπάθεια από τα ιδιωτικά συνεργεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που δημιουργήθηκε κατά μήκος του 1,5 χιλιομέτρου της πληγείσας περιοχής. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Σαλαμίνα μας», ανέφεραν οι εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Όμως, πέρα από την οικολογική καταστροφή, πολλά μαγαζιά εστίασης που βρίσκονται κοντά στις συγκεκριμένες ακτές, πρόκειται να υποστούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα, αφού ήδη τα περισσότερα παραμένουν κλειστά μετά το συμβάν.

«Ευτυχώς που το ατύχημα συνέβη στην εκπνοή του καλοκαιριού», αναφέρουν οι πλέον αισιόδοξοι, που παραμένουν στα μαγαζιά τους.

«Η περιοχή έχει νεκρώσει» είχε αναφέρει το πρωί σε δηλώσεις της η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, τονίζοντας πως οι τοπικές αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής και την περιοχή την ίδια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:55ME TO N & ME TO Σ

690 μέρες κοροϊδίας