Ρόδος: Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 182.000 ευρώ από τράπεζα αλλά αφέθηκε ελεύθερος
Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης έκρινε ένοχο τον 51χρονο επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 4 ετών για την κάθε πράξη, δηλαδή κατά συγχώνευση φυλάκιση 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο 51χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2010 όταν μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι είχε αφαιρεθεί το ποσό των 182.000 ευρώ από λογαριασμό πελάτη της και η τράπεζα υπέβαλε μήνυση σε βάρος του 51χρονου, σύμφωνα με την Ροδιακή.
Ακολούθησε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου) και με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η οποία έγινε χθες.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κατηγορούμενος το χρονικό διάστημα από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου 2009 υπεξαίρεσε από το ταμείο της τράπεζας στην οποία εργαζόταν ως ταμίας το ποσό των 182.000 ευρώ. Από αυτό χρησιμοποίησε το ποσό των 93.000 ευρώ για να καλύψει τα χρήματα που είχε υπεξαιρέσει από λογαριασμό πελάτη εν αγνοία του. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα ο 51χρονος είχε συγκεκριμένο τρόπο που χρησιμοποιούσε προκειμένου καθημερινά όταν «έκλεινε» ταμείο να μην φανεί από τους ανωτέρους συναδέλφους του, το έλλειμμα των χρημάτων που είχε δημιουργηθεί.
Έτσι πριν «κλείσει» το ταμείο του χρέωνε παράνομα λογαριασμό για αγορά επιταγών ιδιωτών και πληρωμής επιδομάτων με το εκάστοτε έλλειμμα του, διαμορφώντας έτσι εικονικά το υπόλoιπο του ταμείου του σε χαμηλό ύψος κάτω από 10.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό κατάφερνε να μειώνει πλασματικά το υπόλοιπο του ταμείου του εντός των προβλεπόμενων ορίων, καταστρέφοντας και εξαφανίζοντας το παραστατικό της αντικανονικής χρέωσης του παραπάνω λογαριασμού.
Στη συνέχεια «έκλεινε» κανονικά το ταμείο του, εκτύπωνε το σχετικό παραστατικό το οποίο και παρέδιδε στους ανωτέρους του με έλλειμμα μικρότερο των 10.000 ευρώ ώστε να μην μπορούν να αντιληφθούν το πραγματικό ποσό που υπολείπονταν.
Ακολούθως ο 51χρονος άνοιγε και πάλι το ταμείο του, συνδέοντας το παράνομα αυτή τη φορά με το σύστημα on line με τη χρήση κωδικών δύο άλλων συναδέλφων του, ακύρωνε την αντικανονική χρέωση του λογαριασμού για αγορά επιταγών ιδιωτών και πληρωμής επιδομάτων.
Ωστόσο επειδή την επόμενη μέρα το πρωί έπρεπε να παραδώσει πάλι παραστατικό από το ταμείο του, το οποίο μετά την ακύρωση της συναλλαγής ήταν σαφώς μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, ο 51χρονος κατηγορείται ότι παραποιούσε – νόθευε κυρίως τα δύο πρώτα ψηφία που αντιστοιχούσαν σε εκατοντάδες χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες ευρώ αλλά και το ψηφίο που αντιστοιχούσε σε χιλιάδες ευρώ του πραγματικού υπολοίπου του ταμείου του, θέτοντας τη σφραγίδα του σε σημείο τέτοιο ώστε να μην φαίνεται η παραποίηση.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2009, ενόψει της μετακίνησής του από τις 16 έως τις 20 του ίδιου μήνα σε υποκατάστημα νησιού της Δωδεκανήσου, προκειμένου να μην φανεί το έλλειμμα σταμάτησε τη διαδικασία με τον παραπάνω λογαριασμό και πραγματοποίησε τρεις αναλήψεις ποσού 60.000 ευρώ η κάθε μία από λογαριασμό πελάτη της τράπεζας μέσω της θυρίδας του, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου 2009 έκανε ανάληψη από τον ίδιο λογαριασμό του πελάτη, ο οποίος είχε άγνοια, και άλλων 2000 ευρώ από το υποκατάστημα του νησιού που είχε μετακινηθεί.
Σημειώνεται πως απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, ο 51χρονος είχε δηλώσει μετανιωμένος για αυτήν την ανόητη και αψυχολόγητη, όπως είπε πράξη του, την οποία έκανε προκειμένου να βοηθήσει συγγενικό του πρόσωπο το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο 51χρονος είχε επισημάνει επίσης ότι, άμεσα και εντός 5 ημερών είχε επιστρέψει όλα τα χρήματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είχε πρόθεση να ζημιώσει την υπηρεσία του.
Πηγή: Ροδιακή