Βόμβα στην υπόθεση Λεμπιδάκη: «Οι εγκέφαλοι της απαγωγής δεν έχουν συλληφθεί»
Στις 9 το πρωί του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου, οδηγήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου οι 7 συλληφθέντες για την υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη. Οι μαραθώνιες απολογίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το μεσημέρι.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο Γιώργος Περάκης, δικηγόρος δύο εκ των κατηγορουμένων -του 23χρονου και του ιδιοκτήτη ξυλουργείου - δήλωσε χαρακτηριστικά «είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί που οργάνωσαν, σχεδίασαν και εξετέλεσαν την απαγωγή δεν βρίσκονται στο δικαστικό μέγαρο».
Με τη δήλωσή του που έγινε πριν απολογηθούν οι δύο κατηγορούμενοι, αφήνει να εννοηθεί ότι οι συλληφθέντες δεν αποτελούν το στενό πυρήνα που βρίσκεται πίσω από την απαγωγή Λεμπιδάκη όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως μέχρι σήμερα.
Η μεταφορά τους στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση χρήσης όπλων και επιδίωξης οικονομικού οφέλους, απόπειρα εκβίασης από κοινού, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού όπλου και εμπρησμός.
Για την ίδια υπόθεση έχει, ήδη, απολογηθεί και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και μία 16χρόνη κόρη ενός εκ των κατηγορουμένων που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε στην απολογία της η 16χρονη
Αποκαλύψεις Τόσκα
Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την απαγωγή Λεμπιδάκη, λέγοντας πως οι ελληνικές αρχές εντόπισαν την εμπλοκή ατόμων που κρύβονταν πίσω από κινήματα έχοντας ένα ψεύτικο προφίλ.
«Η επιτυχία είχε τόσες διαστάσεις που νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρες στα ελληνικά, ίσως και στα ευρωπαϊκά χρονικά. Ευτυχώς σώθηκε ο άνθρωπος χωρίς κανένα πρόβλημα, δεν χύθηκε αίμα, δεν δόθηκαν λύτρα και συνελήφθησαν οι απαγωγείς. Αυτός ο συνδυασμός των στόχων δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, για την επιτυχή εξιχνίαση της υπόθεσης Λεμπιδάκη και προσθέτει ότι «η αστυνομία έδειξε την αποτελεσματικότητά της».
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Τα «φαντάσματα» που ψάχνει η Αστυνομία
Μπορεί να φαίνεται ότι η υπόθεση έχει κλείσει μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη και τις 8 συλλήψεις που ακολούθησαν αλλά η αλήθεια είναι ότι τα εξειδικευμένα κλιμάκια της Αστυνομίας δεν έφυγαν ποτέ από την Κρήτη, σημειώνει το «Έθνος».
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας είναι να υπήρξε «ειδική ομάδα» στο αρχικό στάδιο, η οποία συμφώνησε να αναλάβει την αρπαγή και την παράδοση του Λεμπιδάκη σε κρησφύγετο με τίμημα ένα μέρος από τα λύτρα.
Τα άτομα αυτά αποχώρησαν γρήγορα από το σχέδιο, δεν άφησαν πίσω τους ίχνη, δεν μίλησαν ποτέ σε κινητά τηλέφωνα και παρέδωσαν την τύχη του εγχειρήματος σε Κρητικούς χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε τέτοιες ποινικές υποθέσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση
Το sms που παραλίγο να «κάψει» τη διαπραγμάτευση
Εν τω μεταξύ, έρχονται στο φως νέα στοιχεία γύρω από το τι συνέβη κατά την εξάμηνη ομηρία του 54χρονου επιχειρηματία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», ένα sms των απαγωγέων κόντεψε να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις, βυθίζοντας σε απόγνωση την οικογένειά του.
«Μάνο μου, χάσαμε και εμείς, αλλά χάσατε και εσείς τον άνθρωπό σας». Το συγκεκριμένο sms είχε σταλεί στις 17 Μαΐου από τους απαγωγείς στον Εμμανουήλ Λεμπιδάκη, αδελφό του απαχθέντος. Λίγο καιρό μετά το συγκεκριμένο sms - και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου-, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και αφού ενημερώθηκε ο υπουργός Νίκος Τόσκας αποφασίστηκε ότι πρέπει να ταξιδέψει από την Αθήνα στην Κρήτη έμπειρο στέλεχος της Αστυνομίας για να εμψυχώσει την οικογένεια και να την πείσει να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια σε ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να κρίνει τα πάντα.
Ο πατέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Γιάννης, έκατσε σε ένα ήσυχο δωμάτιο και συνομίλησε με τον αξιωματικό.
«Ο Μιχάλης έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν έπαθε κάτι; Αν δεν άντεξε; Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή από παθολογικά αίτια ή να τον έχουν σκοτώσει. Βλέπετε τι μας έστειλαν στο μήνυμα, είπε στο στέλεχος της Αστυνομίας.
Είχαν περάσει 25 ημέρες χωρίς κάποια επικοινωνία, με το ενδεχόμενο του θανάτου του επιχειρηματία να πνίγει την οικογένεια. Το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζει η εφημερίδα, είπε στον Γιάννη Λεμπιδάκη και στον αδελφό του απαγχθέντος: «Σας εγγυώμαι ότι δεν τον έχουν σκοτώσει. Πιστέψτε με. Οπλιστείτε με ελπίδα. Δεν τον σκότωσαν γιατί θέλουν όσο τίποτα τα χρήματα αλλά και για έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι κανείς σεν θέλει να φορτωθεί ανθρωποκτονία εκ προθέσεως γιατί ξέρει ότι θα σαπίσει στη φυλακή. Χωρίς δολοφονία μπορεί να γλιτώσουν την πολυετή κράτησή τους στη φυλακή και το ξέρουν. Θα κάτσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα καταφέρουμε να πάρετε πίσω τον άνθρωπό σας».
Η επόμενη κίνηση ήρθε μετά την πρόταση ενός ανώτατου αξιωματικού. Πρότεινε να δημοσιευτεί μια επιστολή στα ΜΜΕ με την οποία θα ανακοινώνεται η διακοπή των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της οικογένειας. Στόχος ήταν να ταρακουνηθούν οι δράστες και να δείξει η οικογένεια ότι για πρώτη φορά παίρνει μια πρωτοβουλία.
Στις 17 Ιουνίου δημοσιεύτηκε η επιστολή και τέσσερις ημέρες αργότερα οι απαγωγείς επανεμφανίστηκαν έπειτα από 34 ημέρες με νέο sms. Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις πήγαν από το καλό στο καλύτερο, οι απαιτήσεις για τα λύτρα μειώνονταν και οι αστυνομικοί άρχισαν να «ακουμπάνε» τους απαγωγείς.