Σάλος με παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη: Έβαλαν παιδιά να ζωγραφίσουν πάνω σε άλογα! (pics)

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις στα social media και κυρίως στο Facebook από γονείς και εκπαιδευτικούς εξαιτίας της απόφασης παιδικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη να βάλει παιδιά να ζωγραφίσουν με πινέλο πάνω σε άλογα υπό την επίβλεψη των παιδαγωγών τους.
4'

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ - ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι φωτογραφίες με τα ζωγραφισμένα άλογα, κάνουν ήδη το γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας την οργή του κόσμου, με εκατοντάδες σχόλια να κατακλύζουν το Facebook.

Όπως μπορείτε να δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr, απεικονίζονται μικρά παιδάκια του παιδικού σταθμού «Κοπερτί» να ζωγραφίζουν σε ένα άσπρο άλογο, στο πλαίσιο μιας παιδαγωγικής άσκησης.

Το περιστατικό είχε καταγγείλει μέσω Facebook η κυρία Κατερίνα Τσέρτου, εξηγώντας, μάλιστα, γιατί η συγκεκριμένη πράξη συνιστά κακοποίηση ζώων.

«Αυτή είναι η παιδεία που οραματίζονται εκεί για αυτές τις ευαίσθητες ψυχές; Αυτά τα παραδείγματα δίνουν; Έτσι «μολύνουν» την σκέψη και τα αισθήματα των παιδιών σε αυτή την τρυφερή ηλικία; Θα γίνει φυσικά καταγγελία γιατί είναι και παράνομο! Ευχαριστώ τον Abraam Abrahams και την ομάδα μας Dreamdancers που με ειδοποίησαν και μαζί θα επιληφθούμε και αυτό το περιστατικό κακοποίησης. Είστε εκτός της ηθικής πλευράς παράνομοι. Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2 του Ν. 4039/12. 2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δείτε την πλήρη ανάρτηση εδώ

Τι απάντησε ο παιδικός σταθμός

Με δεδομένες πλέον τις αντιδράσεις, ο διευθυντής του παιδικού σταθμού «Κοπερτί», Τ. Γλαντζής προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιλογή του σχολείου να κάνει τη συγκεκριμένη «παιδαγωγική» άσκηση.

Μιλώντας στο thestival.gr, υποστήριξε πως «μέσα από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά έμαθαν να αγαπούν τα ζώα και να μην τα φοβούνται».

«Έχουμε μια μόνιμη σχέση με τον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος για την εξοικείωση των παιδιών με τα ζώα. Δεν είναι μόνο η ζωγραφική που φαίνεται στις φωτογραφίες. Ανά μήνα περίπου τα παιδιά πηγαίνουν στον Όμιλο και περιποιούνται τα ζώα, τα ταΐζουν, τα φροντίζουν, τα κάνουν βόλτες, κάνουν και ιππασία και έτσι αναπτύσσεται μια σχέση μέχρι και σωματική των παιδιών με τα ζώα. Ήδη πολλοί γονείς μας αναφέρουν ότι μέσα από αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά τους έμαθαν να αγαπούν τα ζώα και να μην τα φοβούνται. Έτσι κι αλλιώς είναι επιλογή μας να έχουμε μια φιλοζωική προσέγγιση της καθημερινότητας των παιδιών. Κι αυτή η απομονωμένη διαδικασία που φαίνεται στις φωτογραφίες εντάσσεται στο συνολικό αυτό πρόγραμμα. Να θυμίσω ότι ο άνθρωπος που υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα είναι και εκπαιδευτικός και ψυχολόγος και η κύρια δραστηριότητά του είναι η θεραπευτική ιππασία. Υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις ότι η σχέση του παιδιού και των παιδιών ΑμεΑ με τα άλογα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία νοητικής εξέλιξης. Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις μας αδικούν πάρα πολύ», δήλωσε ο κ. Γλαντζής.

Ερωτηθείς για την «ομοβροντία» αρνητικών σχολίων που έλαβε το συγκεκριμένο θέμα στο Facebook, ο διευθυντής του παιδικού σταθμού απάντησε: «Υπήρξαν ακραία υβριστικά σχόλια προς τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο και για το λόγο αυτό θα γίνει αναφορά στην εισαγγελία και προς την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Η διόρθωση και η συγγνώμη…

Ωστόσο, το θέμα είχε και συνέχεια και παρά τις εξηγήσεις του κ. Γλαντζή, λίγες ώρες αργότερα, ο παιδικός σταθμός αναγνώρισε το λάθος του και σε νέα ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook έγραψε, μεταξύ άλλων:

«Εκφράζοντας τη θέση του Σχολείου μας συμφωνούμε πως «βιωματικά καταλάβαμε» πως δεν βάφουμε ζώα ακόμη και για Παιδαγωγικούς στόχους. Μας εκφράζει απόλυτα το σχόλιο του αγνώστου σε μας συναδέλφου Ilias Giannakopoylos: «Αυτά γίνονται όταν προσπαθείς να φιλοσοφήσεις και να ανακαλύψεις καινούριες μεθόδους. Είναι πολύ πιθανό να πέσεις σε αντιφάσεις, πάνω στην ένταση του πάθους να αλλάξεις κάτι (συγκεκριμένα, εδώ, την εκπαίδευση). Αλλά σίγουρα έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Ήταν λάθος. Ξεκάθαρα. Αλλά αυτοί το έβλεπαν ως εξής: αφού βαφόμαστε και εμείς και περνάμε καλά, ας βάψουμε και το άλογο αφού δεν το πονάμε και η μπογιά φεύγει με νερό και η αφή του πινέλου αρέσει στο άλογο», αναφέρει ο παιδικός σταθμός.

Σχετικές ειδήσεις