Ασύλληπτη καταστροφή: Μόνο φέτος κάηκαν 234.000 στρέμματα γης στη χώρα μας!

Οι περιοχές των Κυθήρων, του Καλάμου Αττικής, της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και της Ζακύνθου « σήκωσαν» το μεγαλύτερο βάρος των καταστροφών.
3'

Έκταση περίπου 235 χιλιάδων στρεμμάτων αποτεφρώθηκε εφέτος το καλοκαίρι εξαιτίας των καστρεπτικών πυρκαγιών. Όπως έγινε γνωστό, από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, μια μέρα πριν από την επίσημη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου – και σύμφωνα με τα στοιχεία του European Forest Fire Information System (EFFIS) – το καλοκαίρι του 2017 κινήθηκε κοντά στον μέσο όρο ( 275.000 στρέμματα) της τελευταίας 10 ετιας ( 2008-2017). Όπως επισημαίνουν από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς «κι αν η Ελλάδα έζησε το ίδιο έργο περίπου, τόσο ως προς τις καμένες εκτάσεις όσο και προς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας, η Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια είδαν το θρίλερ της Κλιματικης αλλαγής να αφήνει πίσω του τεράστιο κόστος με πολύ έντονες πυρκαγιές, τεράστιες εκτάσεις καμένης γης και – δυστυχώς – δεκάδες νεκρούς».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του European Forest Fire Imformation ( EFFIS), φέτος ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη φαίνεται να τριπλασιάζεται, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι πυρκαγιές αρχίζουν πολύ νωρίτερα και διαρκούν αρκετά περισσότερο συγκριτικά με παλαιότερα. Στην Ελλάδα, η έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ( που επικαλείται το WWF Ελλάς) έδειξε ότι μέχρι το 2100 αναμένεται οι ημέρες αυξημένου κινδύνου για έναρξη δασικής πυρκαγιάς ανά έτος να διπλασιαστούν. Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί μεγάλες πυρκαγιές στην περιφέρεια της Μεσογείου, με την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κροατία να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές τονίζουν ότι οι εθνικές πολιτικές και τα συστήματα δασοπροστασίας πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Από το WWF Eλλας υποστηρίζουν πως πρέπει να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα δασοπροστασίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

. Χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος δασοπροστασίας, δίνοντας στρατηγική έμφαση στην πρόληψη και όχι την καταστολή, καθώς και να βελτιωθεί ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων

. Απαιτείται να προχωρήσει άμεσα η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών

. Να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο της καταστολής και της πρόληψης

. Να προχωρήσει η διαχείριση της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις και η σύνταξη ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δασοπονίας

«Θα πρέπει να μην εφησυχάζουμε με τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως δεν έχει επί της ουσίας επιλυθεί κανένα από τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τα δάση μας», επισημαίνει ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. Και συμπληρώνει: « Αν το κράτος δεν σκύψει με σοβαρότητα πάνω στα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας, θα ζήσουμε ξανά όσα ζήσαμε πριν από μια δεκαετία ή όσα έξησε φέτος η γειτονική μας Πορτογαλία και τα κράτη των Βαλκανίων».

Σχετικές ειδήσεις