Πολυτεχνείο: Ειρηνική πορεία από 13.000 διαδηλωτές στην Αθήνα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ | Ειδήσεις: Ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΚΚΕ-ΚΝΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.
7'

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε στις 6.45 μ.μ η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του Newsbomb.gr, οι συγκεντρωμένοι έστρεψαν το πανό προς την είσοδο της πρεσβείας και φώναξαν συνθήματα κατά της Χούντας. Λίγα λεπτά αργότερα ένα - ένα τα μπλόκ αποχώρούν από το σημείο προς Κηφισίας - Αλεξάνδρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα έξω από την πρεσβεία, ενώ στις 7.30 μ.μ οι κεντρικές οδικές αρτηρίες στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές.

Έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ πέρασε τελευταίο και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που γιουχαρίστηκε, ενώ οι συγκεντρωμένοι πέταξαν προς το μέρος τους μπουκάλια.

Επεισόδια στην Λ. Αλεξάνδρας

Μετά το τέλος της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια στη Λ. Αλεξάνδρας. Διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με τους μεν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ και τους δε να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Οι διαδηλωτές μετά τα επεισόδια κατευθύνθηκαν προς τα στενά των Εξαρχείων, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε δύο προσαγωγές.

Τοσίτσα, Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας σημειώνονται μάχες, με ομάδες κουκουλοφόρων να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των αστυνομικών με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Περίπου 100 νεαρά άτομα επιτέθηκαν πριν από λίγο με βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα σε αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της οδού Τοσίτσα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Σημειώνεται πως έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, ενώ επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα και κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.

Στο χώρο μπροστά από το Πολυτεχνείο, επί της Πατησίων, όπου βρίσκονται ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, επικρατεί ηρεμία αυτή την ώρα.

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό («Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής») που είχαν κλείσει έπειτα από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου 6.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία των φοιτητών και των συλλογικοτήτων, ενώ σε αυτή του ΚΚΕ περίπου 7.000.

Δείτε βίντεο από την πορεία έξω από το Μέγαρο Μουσικής

Στις 5.15 μ.μ ξεκίνησε η μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην κεφαλή βρίσκονταν μέλη του ΣΦΕΑ και ακολουθούσαν φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου και αριστερές οργανώσεις.

Στις 6 μ.μ η κεφαλή της πορείας ήταν έξω από τον Ευαγγελισμό, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73».

Στο ύψος του Hilton, η πορεία σταμάτησε και οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να τραγουδούν «Πότε θα Κάνει Ξαστεριά».

Την ίδια ώρα το μπλοκ ΚΚΕ-ΚΝΕ ακολούθησε διαφορετική διαδρομή από την κύρια πορεία και ανέβηκε την Πανεπιστημίου, ενώ για πολλή ώρα παρέμενε ακινητοποιημένο λίγο μετά τα Προπύλαια.

Λίγο πριν τις 4.30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Έξω από την αμερικανική πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Κλειστές για πολλή ώρα ήταν η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Σταδίου.

Νωρίτερα, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής, αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Εξάλλου, από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που πήγε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος, σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

Εξάλλου, στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Εν τω μεταξύ, απροσπέλαστο είναι από το πρωί το κέντρο της Αθήνας για τα αυτοκίνητα, ενώ ισχυρότατα είναι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας υπό το φόβο επεισοδίων.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος.

Κατά τη διεξαγωγή της πορείας οι ρυθμίσεις της τροχαίας επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Ουσιαστικά ολόκληρο το κέντρο είναι κλειστό από τις 15:00 το μεσημέρι.

Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ενισχυμένα σε σχέση με πέρyσι, είναι φέτος τα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς τα επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ θέλουν να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τυχόν επεισόδια.

Τα μέτρα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα στην διασφάλιση της ομαλότητας κατά την διάρκεια της πορείας, στην φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στην πρόληψη ή την άμεση καταστολή τυχόν επεισοδίων, μετά την πορεία.

Μεγάλο βάρος έχει πέσει στην Ασφάλεια, η οποία βρίσκεται συνεχώς στο δρόμο, με αυξημένες δυνάμεις κατά περίπου 15%, σε σχέση με πέρσι και έχει σχηματίσει κλιμάκια για τον εντοπισμό τυχόν «οπλοστασίων» με βόμβες μολότοφ, τον έλεγχο υπόπτων και την συλλογή πληροφοριών για την πρόληψη επεισοδίων.

Όπως αναφέρει το in.gr, προβληματισμό στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, έχει προκαλέσει κείμενο των αντιεξουσιαστών, που έχει αναρτηθεί σε ιστότοπο του χώρου στο διαδίκτυο, με το οποίο καλούν τους πολίτες των Εξαρχείων να βοηθήσουν τους διαδηλωτές σε περίπτωση επεισοδίων.

Στο πλαίσιο των μέτρων, υπάρχουν ομάδες «παρατηρητών» της Ασφάλειας σε όλη την περιοχή, καθώς και κλιμάκια συλλήψεων, για άμεση επέμβαση σε εστίες επεισοδίων ή και προσαγωγές υπόπτων.

Τις αρχές προβληματίζουν οι επιθέσεις από ταράτσες πολυκατοικιών, που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια, γι΄ αυτό υπάρχει σχεδιασμός για να αποφευχθούν ή να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα. Σε εγρήγορση είναι και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για την επιτήρηση στόχων στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σχετικές ειδήσεις