Πλημμύρες Αττική: Ανείπωτη τραγωδία - Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί, στους 19 οι νεκροί (vid)
Δείτε το βίντεο:
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, πρόκειται για τις σορούς δύο ανδρών, ηλικίας περίπου 50 - 55 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μία από τις δύο σορούς εντοπίστηκε σφηνωμένη στα βράχια, πολύ κοντά στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι σοροί των δύο ανδρών περισυνελέγησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια διακομίστηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου (18/11/2017), το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισε τη σορό ακόμη ενός ανθρώπου σε αποθήκη βαρέων οχημάτων, δίπλα από το αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας, στην επαρχιακή Οδό Ελευσίνας - Θήβας.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η σορός ανήκει σε άνδρα, αγνώστων, μέχρι στιγμής, στοιχείων. Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 19, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, εάν οι σοροί που εντοπίστηκαν ανήκουν στα έξι άτομα που αγνοούνται μετά και τη φονική επέλεση των πλημμυρών.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο σημείο επιχειρεί μέχρι και αυτή την ώρα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή εκπαιδευμένων σκυλιών και μέχρι και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της σορού, που βρίσκεται βυθισμένη μέσα σε τόνους χώματος, λάσπης και φερτών υλικών.
Δείτε το βίντεο:
Το έργο της ΕΜΑΚ καθίσταται, πάντως, εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στην περιοχή υπάρχει διαρροή αερίου, με αποτέλεσμα ο χώρος περιμετρικά του σημείου όπου έχει εντοπιστεί η σορός να έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και Περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Γιόβας, σημειώνοντας πως ο νεκρός εντοπίστηκε εντός επιχείρησης στην Μάνδρα Αττικής και αυτή την στιγμή γίνονται ενέργειες να ανασυρθεί. «Καθώς υπάρχει διαρροή αερίου», όπως διευκρίνισε ο κύριος Γιόβας, «η ανάσυρση είναι δύσκολη και δεν μπορούν οι πυροσβέστες να χρησιμοποιήσουν ειδικά εργαλεία, ενώ ο χώρος της επιχείρησης είναι γεμάτος λάσπη και φερτά υλικά».
«Τιτάνια» μάχη με το νερό, τις λάσπες και τα χώματα
Η Πυροσβεστική έχει λάβει, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών.
Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διεξαγωγή των ερευνών
Οι έρευνες για τους αγνοούμενους στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας ξανάρχισαν με το πρώτο φως της μέρας. Ένα από τα πολλά τραγικά πρόσωπα είναι και ένας 38χρονος οδηγός φορτηγών ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Τετάρτης(15/11) στην περιοχή της Μάνδρας.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών , εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια 120 μηχανικών πραγματοποίησαν 268 αυτοψίες στο δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου. Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 250 είναι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τα κτήρια τα οποία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, βάσει των αυτοψιών που έχουν διενεργήσει τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως στο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε.
Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθηκαν στο δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Σε αυξημένη εγρήγορση και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη Δυτική Αττική
Σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες εξαιτίας της φυσικής καταστροφής στην Δυτική Αττική, παραμένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Μάλιστα πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση-ενημέρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», με θέμα «απειλές για τη δημόσια υγεία από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική», στην οποία συμμετείχαν, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, η Διοίκηση του νοσοκομείου, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Θριασίου.
Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη «για συνεχή επιτήρηση και αυξημένη εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση λοιμώξεων και συγκεκριμένων νοσημάτων σημαντικών για τη δημόσια υγεία, που μπορεί να σχετίζονται με την παρούσα φυσική καταστροφή. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν αναφορές λοιμωδών νοσημάτων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».