«Εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη για την Τρόικα
«Εμφύλιο πόλεμο» στους κόλπους της Δικαιοσύνης προκάλεσε η επίσκεψη της Τρόικας στα δικαστήρια την περασμένη βδομάδα...
«Εμφύλιο πόλεμο» στους κόλπους της Δικαιοσύνης προκάλεσε η επίσκεψη της Τρόικας στα δικαστήρια την περασμένη βδομάδα.
Με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία επτά μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), επικεφαλής της οποίας είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου επιτίθενται κατά του πρόεδρου τους Χαράλαμπου Αθανασίου κυρίως, λόγω της «αυτόκλητης» όπως καταγγέλλεται παρουσίας του στη συνάντηση μεταξύ των τεχνοκρατών, της διοίκησης του Πρωτοδικείου και συμβούλων του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση σε βάρος του κ. Αθανασίου, η οποία όπως σημειώνεται εκδόθηκε μετά από την έντονη δυσφορία δεκάδων δικαστών αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Είχε καταστεί εκ των προτέρων γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίον η τρόικα επισκέφθηκε τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι για να «ελέγξει» την αιτία για την καθυστέρηση της απορρόφησης των κονδυλίων που είχαν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη μηχανοργάνωση του Πρωτοδικείου, καθυστέρηση που έχει επιπτώσεις στην ταχεία (από τεχνολογικής πλευράς) λειτουργίας αυτού.
Οι δικαστές δεν «λογοδοτούν» ούτε στην τρόικα, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωθεσμικό όργανο, προσπαθώντας να πείσουν για την ποιότητα ή για την αιτιολογία ή για την ποσότητα των αποφάσεών τους ή για τη θεσμική ανεξαρτησία τους, ζητήματα για τα οποία η τρόικα ουδεμία εξουσία έχει για να ασχοληθεί (ούτε ασχολείται). Επομένως, ουδεμία ανάγκη υπάρχει να ενημερώνουν οι δικαστές την τρόικα, αναγνωρίζοντας έτσι σ’ αυτήν αρμοδιότητες που δεν έχει και δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η δικαιοσύνη «υπόκειται» στον έλεγχο της. Το προβαλλόμενο από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών επιχείρημα, προς δικαιολόγηση της ενέργειάς του , ότι «θα καθίσει στο τραπέζι με οποιονδήποτε για να συζητήσει τα προβλήματα της δικαιοσύνης», βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με προηγούμενες ενέργειές του, αφού ο ίδιος πρόσφατα δημιούργησε μεγάλο θέμα και εγκωμίαζε με γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις του, τον τότε πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση, προς συζήτηση των προβλημάτων της δικαιοσύνης, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, Επιτροπή η οποία εξάλλου αποτελεί θεσμικό όργανο του Κοινοβουλίου και όχι εξωθεσμικό όργανο όπως η τρόικα.... Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών με την αυθαίρετη ενέργειά του εκθέτει σε δυσμενή κριτική τους δικαστικούς λειτουργούς και δίδει αφορμές για να τίθεται σε αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Ωστόσο, η μειοψηφία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το ύφος του περιεχομένου της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για την επίσκεψη της Τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς και για «τις προσβλητικές εκφράσεις και τα απαράδεκτα εις βάρος των δικαστών υπονοούμενα τα οποία και αναμένουν να ανακαλέσουν».