Μυτιλήνη: Η νέα νύχτα επεισοδίων έφερε μήνυση κατά παντός υπευθύνου από το δήμαρχο

Η μήνυση ακολούθησε τα σοβαρά επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (19/12), στον καταυλισμό Υποδοχής και Τακτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια με συγκρούσεις μεταξύ Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών, που είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άτομα.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει, συμβαίνουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του νησιού, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι στην παραχωρηθείσα, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έκταση οκτώ στρεμμάτων θα έπρεπε να φιλοξενούνται περί τα 1.800 άτομα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σε ανεκτό, τουλάχιστον, επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όμως όπως τονίζει ο κ. Γαληνός στη μήνυσή του , «δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια, ειδικά δε εφέτος εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται, άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και παιδιά αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ' εκτίμηση σε πάνω από έξι χιλιάδες άτομα».

Διαβάστε ΕΔΩ για τα επεισόδια που συγκλόνισαν χθες βράδυ τη Μόρια

Επίσης, γίνεται αναφορά σε ακατάλληλες -από απόψεως υγιεινής και ασφάλειας, για τη διαμονή τους, ανεξαρτήτως εποχής- εγκαταστάσεις, σε ελλείψεις δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των εργαζομένων εκεί.

Ακόμα, αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες. Ενώ τονίζεται πως οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό «βιώνουν καθημερινά, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού». Τέλος, γίνεται αναφορά στο ότι φημολογείται πως «εντός και εκτός του ΚΥΤ γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα πορνείας».

Στη μήνυση επισημαίνονται, ιδιαίτερα, οι επιπτώσεις της όλης κατάστασης στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα της πόλης. Υποστηρίζεται πως οι κάτοικοι «δικαίως ξεσηκώνονται και αυτοδικούν για να περισώσουν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην δημόσια ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή. Πέραν δε αυτών, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, εκφεύγει του ελέγχου και της επιτήρησης των Αρχών, την οποία ούτως ή αλλιώς δεν δύναται να ασκήσουν συνεπεία του μεγάλου πλήθους, και διαβιεί εντός της πόλης της Μυτιλήνης, καταλαμβάνοντας τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα της πόλης, τα πεζοδρόμια και τον περιβάλλοντα χώρο των δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, καθώς και όποιον άλλο κρίνει κατάλληλο ο καθένας, αδιαφορώντας παντελώς για όλα τα υπόλοιπα. Ο τρόπος αυτός εξεύρεσης τέτοιων καταλυμάτων, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά των απελπισμένων και εξαθλιωμένων αυτών ανθρώπων, δημιουργεί κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και πλήθος παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, που είναι φανερή στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης της Μυτιλήνης και του νησιού γενικότερα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι παραβατικές αυτές συμπεριφορές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στην πόλη της Μυτιλήνης, έχουν φέρει σε απόγνωση την κοινωνία και έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση σε αυτήν».

Με τη μήνυσή του, ο δήμαρχος ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των υπευθύνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού, όπως υποστηρίζει, «οι πράξεις και οι παραλείψεις τους είναι δόλιες και ηθελημένες, εκθέτουν σε κίνδυνο τους απελπισμένους και εξαθλιωμένους περιχαρακωμένους στις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου», ενώ «η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και ο κίνδυνος διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ως άμυνα για την διάσωση της ζωής και της περιουσίας τους εκ μέρους των γηγενούς πληθυσμού του νησιού είναι υπαρκτός και λίαν πιθανός».

Νέα ασφαλιστικά μέτρα στη Χίο

Παράλληλα, νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε στο μονομελές πρωτοδικείο Χίου, ο δήμος Χίου, χθες Τρίτη το μεσημέρι.

Με την νέα αίτησή του, η οποία κατατέθηκε αμέσως μετά την έκδοση από το Ειρηνοδικείο Χίου της απορριπτικής απόφασης, επί του ιδίου αιτήματος, ο δήμος Χίου ζητά ρύθμιση της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση και διακυβεύεται η ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και στον καταυλισμό, από την επαύξηση της δυναμικότητας του καταυλισμού της ΒΙΑΛ, με την εγκατάσταση των νέων οικίσκων.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σχετικές ειδήσεις