Θεοφάνεια: Ο αγιασμός των υδάτων στην Ήπειρο, είχε συμβολισμούς, παραδοσιακό χρώμα και επισημότητα
Στην Λίμνη Παμβώτιδα, στα ποτάμια αλλά και στη θάλασσα, τελέστηκε στις 11 το πρωί με επισημότητα, ο αγιασμός των υδάτων στην Ήπειρο, παρουσία πλήθους κόσμου.
Στα Ιωάννινα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού η ρίψη του Σταυρού έγινε στην γραφική Λίμνη Παμβώτιδα, Γιαννιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων, ενώ τολμηροί κολυμβητές, 17 άνδρες και μια γυναίκα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.
Με ιδιαίτερο συμβολισμό, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε πριν από 3 χρόνια, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Ευχή και ελπίδα όλων, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.
Στο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στον Ζαγορίτικο ποταμό, με τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην θρησκευτική τελετή.
Στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας, ο αγιασμός τελέστηκε με κάθε επισημότητα και νεαροί κολυμβητές βούτηξαν στην παγωμένη θάλασσα, για να πιάσουν τον Σταυρό. Παρά το τσουχτερό κρύο 4 νεαροί μπήκαν στα παγωμένα νερά του μυθικού Αχέροντα στη Γλυκή Παραμυθιάς. Οι κάτοικοι του χωριού μάλιστα, είχαν ανάψει μάλιστα και φωτιά στην όχθη του ποταμού, για να ζεσταθούν.
Στην Άρτα ο αγιασμός των υδάτων έγινε στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι. Μετά την θεία λειτουργία, ακολούθησε πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μάξιμου Γραικού προς το γεφύρι και η κατάδυση του Σταυρού στα νερά του Άρχαθου ποταμού.
Εκεί όπου συνορεύουν η Άρτα με την Καρδίτσα, στον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στα απομεινάρια της πέτρινης γέφυρας Κοράκου. Ο Δήμος μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει: «Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, ο αγιασμός να γίνεται από κοινού με τον Δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός».
Πηγή/φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ/eurokinissi