Με κινητοποιήσεις απειλούν Δικαστές και Εισαγγελείς

Αποφασισμένοι να μεταβάλλουν τους όρους εργασίας τους σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές του μισθού τους, δήλωσαν οι δικαστικοί λειτουργοί.
2'

Κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση τους, δικαστές και εισαγγελείς εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στο θέμα αυτό, τονίζοντας ότι ήδη έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από οποιονδήποτε άλλο στο δημόσιο τομέα.

Μιλώντας εκ μέρους τους ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, προανήγγειλε ουσιαστικά κινητοποιήσεις με τη μορφή αποχής από τη διεκπεραίωση υποθέσεων μετά τη λήξη ωραρίου στα δικαστήρια, δηλαδή προσανατολίζονται στο να παραιτηθούν από κάθε εργασία που κάνουν στο σπίτι τους (έκδοση και αιτιολογία αποφάσεων κ.α.).

Συνέπεια όλων αυτών όπως είπε, θα είναι να αγανακτήσουν οι πολίτες, να αυξηθούν οι καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Ο κ. Αθανασίου τάχθηκε και στο πλευρό των δικαστικών υπαλλήλων λέγοντας ότι η εφεδρεία θα τους πλήξει, ενώ τάχθηκε και κατά της πρότασης του υπουργείου Δικαιοσύνης για περιορισμό των δικαστικών διακοπών (σ.σ. σήμερα τα δικαστήρια κλείνουν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου), καθώς όπως είπε δεν πρόκειται για διακοπές αλλά για διακοπή συνεδριάσεων, προκειμένου να βγάζουν αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να διεκδικήσει την αυτονομία στα οικονομικά της.

«Η Δικαιοσύνη έχει δικούς της πόρους και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τους διαχειριστεί», είπε ο κ. Πικραμένος και απευθυνόμενος στην πολιτεία διερωτήθηκε «έχει εμπιστοσύνη να κρίνουμε το μνημόνιο και όχι να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας; Δεν το δέχομαι».

Ο πρόεδρος του ΣτΕ εξέφρασε την αντίθεση του στη σχεδιαζόμενη εργασιακή εφεδρεία των δικαστικών υπαλλήλων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι σαρξ εκ της σαρκός μας. Πως θα επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης χωρίς δικαστικούς υπαλλήλους, εκφεύγει κάθε λογικής.

Ωστόσο ο κ. Πικραμένος προέτρεψε τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των [περιστάσεων και να εκκαθαρίσουν τον όγκο των υποθέσεων που εκκρεμούν.