Καιρός: Δύσκολη νύχτα σε Έβρο και Τρίκαλα - «Φουσκώνουν» οι ποταμοί
Στο νομό Έβρου οι αρχές βρίσκονται επί ποδός λόγω της ανόδου των υδάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου. «Η στάθμη των νερών στο Πύθιο Διδυμοτείχου, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα και ότι συναγερμού τα 5,70 μ., ανήλθε στα 4,85 μ., ενώ στο "Πέταλο" στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, αγγίζει τα ήδη 5,51 μ., με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ, δηλαδή δίπλα στο όριο συναγερμού που είναι τα 6 μέτρα» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
Εξηγεί: «Ήδη, έχουμε μεγάλες παροχετεύσεις από τον Εργίνη και τον Τούντζα στο βόρειο τμήμα από την Τουρκία και σταθερές παροχετεύσεις νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία, της τάξης των 300-350 κυβικών μέτρων».
Ο κ. Πέτροβιτς δηλώνει ότι «προς το παρόν δεν θορυβούν οι παροχετεύσεις από τη Βουλγαρία», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «μπορεί να δημιουργήσουν θέμα σε συνδυασμό και συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη γείτονα τις επόμενες ημέρες (σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας που θα οδηγήσει σε λιώσιμο των πάγων)». Υπογραμμίζει: «Ο Μάρτιος είναι στατιστικά υδρολογικός μήνας. Ως εκ τούτου, τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην περιοχή τις έχουμε υποστεί την άνοιξη, γιατί είναι η εποχή που λιώνουν οι πάγοι, σε συνδυασμό με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις, στη Βουλγαρία και Τουρκία».
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου προχώρησε και στην έκδοση σχετικής απόφασης λήψης προληπτικών μέτρων προς τους δημάρχους, αλλά και τους αγρότες, κτηνοτρόφους και κυνηγούς, όλους όσοι δηλαδή ασχολούνται με εργασίες παρόχθια, ούτως ώστε να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πλημμύρας. «Ήδη, έχουμε αυτές τις παροχετεύσεις νερού από την Παρασκευή οπότε έχουμε μπει στο κρίσιμο τριήμερο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων. Θα παρακολουθούμε έντονα το φαινόμενο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και αναλόγως θα πράξουμε» σημειώνει.
Ειδικότερα στην απόφαση ο κ. Πέτροβιτς ζητά από τις δημοτικές Αρχές να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών τους:
- Να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο, Άρδα, Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών
- Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία από τις εν λόγω επικίνδυνες περιοχές
Επίσης, ζητά από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε. Έβρου:
- Να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη/επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων
- Να ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια-αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.)
Ερωτηθείς για την κατάσταση των αναχωμάτων, ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει: «Έχουμε κλείσει 154 ρήγματα που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του 2014-15. Έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα σε πολλά σημεία για την υποστήριξη της αντιπλημμυρικής θωράκισης». Προσθέτει: «Μιλούμε για αναχώματα σε Άρδα και Έβρο που ξεπερνούν σε μήκος τα 200 χλμ. και κατασκευάστηκαν το 1954».
Ανεβαίνει αισθητά η στάθμη του Πηνειού και των παραποτάμων
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, μετά και τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τον νομό.
Οι εκτάσεις είναι ακόμα πλημμυρισμένες, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ενώ η στάθμη τόσο του Πηνειού, όσο και των παραποτάμων ανεβαίνει αισθητά.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 25 κοινότητες στην Ηλεία λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, κηρύχθηκαν με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, 14 τοπικές κοινότητες του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και άλλες 11 του δήμου Ζαχάρως στην Ηλεία, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, και όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, «ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό καταλαβαίνουμε απόλυτα τι σημαίνει και η μικρο-ιδιοκτησία για τον κάθε έναν πολίτη, τι σημαίνει να έχει δρόμο πρόσβασης για να πάει στο στάβλο του, να πάει στην αγροτική του εκμετάλλευση...Χρειάζεται όμως ηρεμία, ψυχραιμία και πάνω από όλα, η τεχνική λύση που θα δώσουμε να είναι αυτή που θα δώσει πραγματικές απαντήσεις στο πρόβλημα».
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Κατσιφάρας είπε ότι «θα πρέπει να είναι στοχευμένες με μακροπρόθεσμη στρατηγική». Όπως εξήγησε, «δεν θέλουμε να πηγαίνουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα, αντίθετα θέλουμε να σχεδιάσουμε τεχνικά τις βέλτιστες λύσεις. Έχουμε πολλά νερά, πολλές κατολισθήσεις και κυρίως έχουμε με τα πρώτα ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες επιπτώσεις και στο έδαφος και στους οικισμούς». Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε, «κινητοποιήθηκε το ΙΓΜΕ, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, για την αποτύπωση της κατάστασης σε τεχνική έκθεση, με βάση την οποία θα προχωρήσει η Περιφέρεια για την αποκατάσταση, με όρους ασφάλειας για τους πολίτες και τις περιουσίες τους».