Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «1Η Πειραϊκή Αμφικτυονία»
Τα εγκαίνια της «1ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας», πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο ιστορικός - συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας σε εκατοντάδες Πειραιώτες που αψήφησαν την κακοκαιρία και βρέθηκαν στην πλατεία Κοραή, για τον εορτασμό της 1ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα κάνουμε πράξη μια σφοδρή επιθυμία μου. Μια ισχυρή πολιτική μου βούληση. Τολμάμε και δημιουργούμε όλοι μαζί έναν νέο θεσμό –απάντηση αν θέλετε στη μιζέρια και στην εθνική κατάθλιψη που μας έχουν επιβάλλει η τρόικα και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της.
Έναν θεσμό που έρχεται από το παρελθόν της Ελλάδας και μπορεί να γίνει η πυξίδα μας στο μέλλον για την νέα Ελλάδα και τον αναγεννημένο Πειραιά.
Και χαίρομαι γιατί σε αυτή μας την πρωτοβουλία έχουμε κοντά μας όλους εσάς του Συλλόγους και φορείς και δίπλα μας έναν ξεχωριστό Έλληνα πατριώτη , ιστορικό, φιλόλογο δοκιμιογράφο τον Σαράντο Καργάκο, που σε λίγο με το μεστό του λόγο θα μας μιλήσει για την «Αναγέννηση του Πειραιά, μετά την Απελευθέρωση».
Στόχος αυτής της κίνησής μας είναι να θυμηθούμε τις ρίζες μας, να τις αγαπήσουμε, να χαμογελάσουμε, να βρεθούμε όλοι μαζί την πρώτη χρονιά εδώ στην πλατεία Κοραή, με τα περίπτερά μας, τα έθιμά μας, τα εδέσματά μας, τους χορούς μας, τα τραγούδια μας. Να γλεντήσουμε και να ενωθούμε. Να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία
Αγαπητοί φίλοι ,
Στην ιστορία του ο Ελληνισμός, είχε βρει τρόπους ώστε να φέρνει κοντά του τους πολίτες των πόλεων-κρατών , που συγκέντρωναν τα κοινά χαρακτηριστικά της ταυτότητας, της γλώσσας, της θρησκείας.
Με αυτόν τον τρόπο συνένωναν γειτονικές φυλετικές ομάδες ακόμη και πριν από τη δημιουργία του ελληνικού πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου πόλης-κράτους.
Ο Θεσμός της Αμφικτυονίας, αυτό ακριβώς σηματοδοτούσε. Και αυτό σήμερα εμείς, σε εποχές κρίσης, σε στιγμές που ο κοινωνικός ιστός απειλείται, επιχειρούμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε.
Να βρούμε εκείνα τα στοιχεία που έχει ο καθένας μας, εξαιτίας του διαφορετικού τόπου καταγωγής του λειτούργησαν παρέμειναν, και κατάφεραν τελικά να μπουν κάτω από την ομπρέλα του Πειραιά, που μας ένωσε και μας έκανε όλους σήμερα με περηφάνια να λέμε ότι πάνω από όλα είμαστε Πειραιώτες.
Αυτή εάν θέλετε είναι και η μαγεία του Πολιτισμού, που έχει δημοκρατική διάσταση και που μπορεί να λειτουργεί χωρίς να σβήνει τον άλλον, χωρίς να τον εξαφανίζει, αλλά να τον αφομοιώνει με κοινό συστατικό τη νέα του πατρίδα, που μέσα σε αυτήν λειτουργούν ταυτόχρονα οι άλλες «μικρές» πατρίδες του καθένα μας.
Τα παραπάνω είναι αυτά που μας έκαναν να πάρουμε την απόφαση και να συνδιοργανώσουμε με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς την 1η Αμφικτυονία, εδώ στο «μητροπολιτικό κέντρο» του Πειραιά, την πλατεία Κοραή, από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου.
Ο Πειραιάς μετά την απελευθέρωση, αναγεννήθηκε κυρίως χάριν της εσωτερικής μετανάστευσης. Ήρθαν οι άγιοι πρόγονοί μας, από την Μάνη, την Κρήτη, την Κάρπαθο, τη Χίο, από όλα τα νησιά και βεβαίως από τα παράλια του νότου της Πελοποννήσου από την Μικρά Ασία και τον Πόντο και έκτισαν τον Πειραιά της αναγέννησης, της προόδου, τον Πειραιά που ήταν εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη όλης της χώρας.
Ήταν φτωχοί και ξυπόλυτοι, δούλεψαν σκληρά, μάτωσαν στο λιμάνι και τα εργοστάσια για να κάνουν παιδιά επιστήμονες, γιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες.
Σε δύσκολες συνθήκες τα κατάφεραν. Έφτιαξαν οικογένειες μόρφωσαν τα παιδιά τους και πέτυχαν στη νέα τους «πατρίδα». Μπήκαν στον Ο.Λ.Π. και του έδωσαν ζωή. Σήκωσαν στις πλάτες τους το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δεν πουλάμε το λιμάνι μας, όπως δεν πουλάμε την ψυχή μας και την ιστορία μας.
Τους απόγονους αυτών των ανθρώπων, που κατάφεραν μέσα στους συλλόγους τους να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις τους, φέρνουμε κοντά σε αυτήν την Αμφικτυονία.
Ο καθένας στο δικό του περίπτερο, παρουσιάζει την ιστορία του, τη χορευτική και γαστρονομική του παράδοση, αλλά και τη συμβολή του στη δημιουργία της πόλης της καρδιάς μας.
Στόχος μας να ξαναδημιουργήσουμε τον Πειραιά του Πολιτισμού και της σύνθεσης. Τον Πειραιά της ελπίδας και της προοπτικής. Ο Πολιτισμός, η διαφορετικότητά των πολλών αφετηριακών σημείων αναφοράς μας είναι η δύναμή μας.
Και με όπλο μας αυτή μας τη δύναμη και τη θέλησή μας να μην υποκύψουμε ποτέ, αλλά να αγωνιζόμαστε πάντα όπως έκαναν οι πρόγονοί μας θα αναγεννήσουμε τον Πειραιά, θα του δώσουμε ξανά την κλεμμένη του αρχοντιά και λάμψη.
Σας ευχαριστώ»
Ο ιστορικός – συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, στην ομιλία του με θέμα: «Η Αναγέννηση του Πειραιά, μετά την απελευθέρωση», έκανε ειδική αναφορά στους κυριότερους ιστορικούς σταθμούς της πόλης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Στην τελετή λήξης της εκδήλωσης, ο κ. Μιχαλολιάκος απένειμε τιμητικές πλακέτες στους φορείς και συλλόγους που πήραν μέρος στην «1η Πειραϊκή Αμφικτυονία».
Επίσης, το Δήμαρχο Πειραιά κ. Μιχαλολιάκο τίμησαν και φορείς που πήραν μέρος για την πρωτοβουλία του, ζητώντας να γίνει θεσμός η «Πειραϊκή Αμφικτυονία».
Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκδήλωσης, οι φορείς και οι Σύλλογοι που πήραν μέρος με περίπτερα στην πλατεία Κοραή, εκτός από τα χορευτικά τους σύνολα που χόρεψαν λαϊκούς παραδοσιακούς χορούς, προσέφεραν και τοπικά εδέσματα, στους επισκέπτες.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν: ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ι. Γρίβας, οι βουλευτές κκ Π. Μελάς, Αν. Νεράτζης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης νησιών κ. Δ. Κατσικάρης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην αντιπεριφέρεια νησιών Σπ. Σπυρίδων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων. Ο διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, υποναύαρχος κ. Κ. Κυριακίδης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου κ. Δ. Αρμενάκης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Β. Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Γ. Ζησιμάτος, τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων και Συλλόγων που πήραν μέρος στην «1η Πειραϊκή Αμφικτυονία» και πλήθος κόσμου.