Ο σχεδιασμός και τα λάθη για το «καυτό» διήμερο

Το "καυτό" διήμερο (Τετάρτη - Πέμπτη) η αστυνομία ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής των επεισοδίων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και απλός θεατής!
2'

Δεν κατάφερε να αποτρέψει τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων, οι οποίοι προσπάθησαν να αμαυρώσουν τις μεγάλες διαδηλώσεις, ούτε καν να αποτρέψει την πρωτοφανή σύρραξη των αντιεξουσιαστών με τα μέλη του ΠΑΜΕ. Αποτέλεσμα ; Ένας νεκρός, δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν και γι ακόμη μία φορά ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αντίκρυσαν τις περιουσίες τους «γης μαδιάμ» ! Τέσσερα είναι τα λάθη και οι παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ., στον σχεδιασμό αλλά και στην εκτέλεση των μέτρων ασφαλείας, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 3.500 αστυνομικοί !

Ελάχιστες συλλήψεις

Πρώτο και βασικό λάθος είναι ότι και τις δύο ημέρες, έγιναν μόλις 19 συλλήψεις, από τις οποίες μάλιστα, οι 4 ήταν ανήλικοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν την Τετάρτη στην οδό Πειραιώς πριν την πορεία, να μεταφέρουν βόμβες μολότοφ με λεωφορείο, ενώ άλλες πέντε συλλήψεις αφορούν επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν την επόμενη ημέρα στο Μοναστηράκι, χωρίς όμως να έχουν σχέση δηλαδή με τις διαδηλώσεις ! Πώς είναι δυνατόν λοιπόν τόσοι αστυνομικοί παρόντες, η Αθήνα να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης και να έχουν γίνει μόνον τόσες συλλήψεις ; Ήταν τέτοιες οι εντολές από τους επικεφαλής αξιωματικούς ή ανικανότητα να συλλάβουν τους ταραξίες ;

Μηδενική πληροφόρηση

Ολόκληρη κρατική ασφάλεια, η οποία υποτίθεται ότι βασικό της αντικείμενο είναι οι αντιεξουσιαστές, δεν είχε ούτε μία πληροφορία, για τις κινήσεις τους. Έτσι ανενόχλητοι, δεκάδες κουκουλοφόροι και τις δύο ημέρες συγκεντρώθηκαν σε Μουσείο και Προπύλαια, προχώρησαν φορτωμένοι με βόμβες μολότοφ,λοστούς, πυροσβεστήρες και αφού μπήκαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις, άρχισαν τις επιθέσεις. Κανένας έλεγχος, ενώ όλοι γνώριζαν ότι το διήμερο μυρίζει μπαρούτι !

Καθυστέρησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ

Την Πέμπτη το μεσημέρι και ενώ άρχισαν οι άγριες συμπλοκές ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ και σε κουκουλοφόρους στο Σύνταγμα, οι αστυνομικοί για τουλάχιστον μισή ώρα παρακολουθούσαν σαν απλοί θεατές ! Για να γίνει επέμβαση έστω και με καθυστέρηση έπρεπε, να ανοίξουν κεφάλια και να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό 73 πολίτες !

«Αμυντική» στάση των ΜΑΤ

Όπως λένε αστυνομικοί που ήταν παρόντες στις διαδηλώσεις, οι εντολές που είχαν πάρει από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ήταν σε περίπτωση επίθεσης από κουκουλοφόρους η αντίδραση τους να ήταν μόνον χρήση φυσούνας. Ακόμη και βόμβες μολότοφ να τους έριχναν εάν δεν ήταν πάνω τους, καμμία αντίδραση ! Με αυτήν λοιπόν την «αμυντική» στάση των ΜΑΤ, όπως ήταν φυσικό επακόλουθο οι κουκουλοφόροι συνέχισαν τις επιθέσεις τους και μάλιστα ακόμη πιο άγριες !