Ξάνθη: Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών στο Νέο Όλβιο (pics)
Εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις, για την ύπαρξη ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής, όπως επίσης οι τοπικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Πολύ μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν ακόμα μέχρι και το μεσημέρι στο χώρο όπου ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης συνέχιζαν το συντονισμένο έργο τους ώστε να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.
Σήμερα (2/5) το πρωί οι εργαζόμενοι της Sunlight πήγαν κανονικά στη δουλειά τους, ενώ όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, για το διάστημα των επόμενων τριών μηνών οπότε και θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην μονάδα παραγωγής που καταστράφηκε οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά.
Το τελευταίο επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους, τόσο ο δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, όσο και ο μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμονας σε δηλώσεις που έκαναν κατά την έξοδο τους από την εταιρεία, τα στελέχη και τους εργαζόμενους της οποίας επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί.
Ο κ. Μίχογλου, εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι περιμένουν τις τελικές μετρήσεις για να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Τόνισε, ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και σημείωσε ότι ήδη πραγματογνώμονες ξεκίνησαν ελέγχους και μέσα σε τρεις μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής. Ο κ. Μίχογλου, υπογράμμισε, ακόμα, ότι, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν τα στελέχη της εταιρείας, η φωτιά ξέσπασε, είτε από κάποιο βραχυκύκλωμα, είτε από κάποιο σπινθήρα κατά την ώρα παραγωγής.
Στη Sunlight, εργάζονται σήμερα 700 άτομα εκ των οποίων τα 400 απασχολούνταν στη μονάδα παραγωγής που καταστράφηκε.
Ραψομανίκης: Όταν μιλάμε για πρόληψη εννοούμε πρόληψη και μόνο αυτό
Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής, Σπύρος Ραψομανίκης, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης (2/5) τις εγκαταστάσεις της εταιρείας προκειμένου μετά από συνεννόηση με την επιχείρηση να εγκαταστήσει τον ένα από τους τρεις σταθμούς δειγματοληπτικής μέτρησης- οι άλλοι δυο σταθμοί έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν στα Κιμέρια και τη Θαλασσιά.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής εμφανίστηκε συγκρατημένος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στα προληπτικά μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί. «Προληπτικά μέτρα σημαίνει ακριβώς αυτό που εννοεί η λέξη», τόνισε και προσέθεσε: «Μας αρέσει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όσα λέμε είναι μετά λόγου γνώσεως. Δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα, θ΄ αποφανθούμε όταν θα έχουμε έτοιμες τις αναλύσεις από τα φίλτρα που ελέγχουν την αέρια ρύπανση, δηλ. τα αιωρούμενα σωματίδια και τότε θα μιλήσουμε για την ύπαρξη ρύπανσης ή όχι».
Ο κ. Ραψομανίκης επισήμανε επίσης: Συστήσαμε τη λήψη προληπτικών μέτρων γιατί θέλουμε με χημικές αναλύσεις να δούμε τι εμπεριείχε το πλούμιο, δηλαδή το γεωμετρικό σχήμα της όποιας ρύπανσης υπάρχει. Γι΄ αυτό και λάβαμε προληπτικά μέτρα ώστε για τις επόμενες 48 ώρες οι κάτοικοι να μην εκτεθούν στο πλούμιο. Όταν θα έχουμε τις αναλύσεις τότε θα σας πούμε τι βρήκαμε μέσα σε αυτά τα δείγματα και ανάλογα με το τι βρήκαμε θα δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν. Εμείς, λέμε στους κατοίκους να τηρούν όσα λέει η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης. Και όλα αυτά τα μέτρα τονίζω πως είναι προληπτικά δεν λέω αν είναι επικίνδυνα ή όχι». Διευκρίνισε δε ότι σήμερα το απόγευμα θα βγουν τα πρώτα φίλτρα και θα ξεκινήσει η ανάλυσή τους, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν το βράδυ της Παρασκευής, ή το πρωί του Σαββάτου.
«Επαναλαμβάνω ώστε να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν κρύβεται τίποτα απολύτως πίσω από τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση και όταν κάνουμε λόγο για πρόληψη αυτό ακριβώς εννοούμε», υπογράμμισε ο καθηγητής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν ενημερώθηκε από την εταιρεία για το τι ουσίες κάηκαν στη διάρκεια της χθεσινής πυρκαγιάς τόνισε: «Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ο μόλυβδος που εμπεριέχεται στις μπαταρίες αλλά τα πλαστικά που κάηκαν. Ο μόλυβδος που κάηκε, αν κάηκε, ήταν πάρα πολύ λίγος και με τη διασπορά του ανέμου εξανεμίστηκε. Τα πλαστικά είναι αυτά που δημιουργούν τοξικές ουσίες, αν τις δημιούργησαν, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα και θα μας το δείξουν οι μετρήσεις που θα γίνουν».
Η καθημερινή ζωή των κατοίκων συνεχίζεται
Στα δυο χωριά του Δήμου Τοπείρου, στο Νέο Όλβιο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο όσο και στον Άγιο Αθανάσιο, που είναι η κοντινότερη σε απόσταση τοπική κοινότητα όπως επίσης στην Κρεμαστή, τη Θαλασσιά, τους Τοξότες, την Εξοχή και το Τύμπανο του ίδιου Δήμου, αλλά και στις τοπικές κοινότητες Εύμοιρου και Καλλιθέας του Δήμου Ξάνθης, οι σχολικές μονάδες δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ θα μείνουν κλειστές και αύριο.
Ωστόσο, η ζωή των κατοίκων συνεχίζει τους καθημερινούς της ρυθμούς και όλοι αναμένουν τις τελικές μετρήσεις.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Νέου Όλβιου Ευρυσθένης Βαχαρέλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ), τονίζει ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα υγείας και όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα προκειμένου να δουν αν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση και τι μέτρα θα πρέπει τότε να ληφθούν. Στο καφενείο της τοπικής κοινότητας, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους Sunlight δηλώνουν πως πήγαν κανονικά στη δουλειά τους σήμερα αν και η μονάδα που καταστράφηκε δεν θα λειτουργήσει για τους επόμενους τρεις μήνες.
Η κ. Ουρανία και ο κ. Απόστολος, ζουν στο κέντρο του οικισμού και μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τονίζουν ότι το μόνο που φοβήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής πυρκαγιάς ήταν μην τυχόν και τραυματιστεί κάποιος εργαζόμενος, καθώς, τόσο το δικό τους παιδί, όσο και αρκετοί από το Νέο Όλβιο και τα γύρω χωριά, εργάζονται στο εργοστάσιο. Σημειώνουν ότι δεν φοβούνται, αλλά σήμερα το πρωί έπλυναν καλά την αυλή και το σπίτι τους όπως τους ζήτησαν, ενώ δεν άφησαν και την εγγονή τους να βγει από το σπίτι.
Την ίδια ώρα προβληματισμό και απορία εκφράζει και ο Τζεμ Σαλίογλου, ένας νεαρός ζωοτεχνικός από την Κρεμαστή, καθώς, κατά τη χθεσινή φωτιά που προκλήθηκε, πολλά πλαστικά υπολείμματα έπεσαν μέσα στο χωράφι του όπου καλλιεργεί σιτάρι, βίκο και τριφύλλι ως ζωοτροφή για τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που εκτρέφει. Ο Τζεμ μαζί με τον πατέρα του έδειξαν στους δημοσιογράφους όλα αυτά τα μαύρα πλαστικά υπολείμματα με τα οποία έχει γεμίσει το χωράφι, έκτασης πενήντα στρεμμάτων και για τα οποία δεν έχουν καμία ενημέρωση αν είναι επικίνδυνα, ή όχι. Δεν κρύβουν πάντως την αγωνία τους ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί η επικινδυνότητα των υλικών αυτών τότε μια ολόκληρη παραγωγή ζωοτροφής, αξίας άνω των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να καταστραφεί, αφού θα είναι αδύνατον να δοθεί στις αγελάδες, διότι τότε ό,τι βλαβερό υπάρχει θα περάσει στο γάλα κι από εκεί στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου