Υπό παρακολούθηση τέθηκαν τέσσερις ... αρκούδες στη Φλώρινα
Ο «Λιάκος», ο «Μουσάτος», ο «Μάρκος» και ο «Ίβο», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, με ειδική εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα ζώα ήταν μεγαλόσωμα και πολύ εύρωστα για την εποχή, με το βάρος τους να κυμαίνεται από τα 220 έως τα 280 κιλά!
Τα δεδομένα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς. Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος, όπως και τα σημεία που επιλέγουν, είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολάρα, γνώση που, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων, όπως αυτά που συμβαίνουν για παράδειγμα στην θέση «Κλειδί», της νέας εθνικής οδού Αμυνταίου - Φλώρινας.
Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς, ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και τα σημεία που προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ