Πέθανε ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Νικόλαος Χούλης

Δυσαναπλήρωτο κενό στο φαρμακευτικό χώρο και την ακαδημαϊκή κοινότητα αφήνει η απώλεια του Ομότιμου καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαου Χούλη.

Πέθανε ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Νικόλαος Χούλης
2'

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. «Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Ομότιμου καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαου Χούλη. Ο εκλιπών θεωρείτο από τους πρωτοπόρους στο χώρο της Φαρμακευτικής και από τους σημαντικότερους συντελεστές στη σύνθεση της πρώτης λίστας Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Αγωνίστηκε για την ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου των φαρμακοποιών, ενώ είχε συμμετάσχει και σε αρκετές ημερίδες που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης» αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, «ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του για όλα αυτά που πρόσφερε στον χώρο της Φαρμακευτικής, θα πραγματοποιήσει δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS στη μνήμη του δασκάλου που αγάπησε πολύ τους μαθητές του και τους έκανε να αγαπήσουν την επιστήμη τους».

O Nικόλαος Χούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1958 αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο χρόνια μετά συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Chelsea School of Pharmacy στο Λονδίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Εκεί, το 1964 εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή.

Από το 1965-1979 διετέλεσε καθηγητής Φαρμακευτικής στα Πανεπιστήμια του Χιούστον και της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ (Medical Center) και στη συνέχεια επέστρεψε ως Τακτικός καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου διετέλεσε και πρόεδρος για οκτώ χρόνια. Από το 1973-1987 υπήρξε σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization,WHO) σε θέματα φαρμάκων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και ρόλο συμβούλου στο υπουργείο Υγείας της Ελλάδας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 24 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, καθώς και 160 επιστημονικές εκδόσεις, ενώ έχει τιμηθεί δύο φορές (τα έτη 1966 και 1971) με το Lederle Pharmacy Faculty Award.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή