Σεισμός: Στο «χορό» των Ρίχτερ η Ελλάδα - Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» σε Θεσσαλονίκη και Πύλο

Σεισμός - Ειδήσεις: Ο Εγκέλαδος έκανε έντονα αισθητή την παρουσία του σήμερα (25/06) το πρωί σε δύο περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους από το βορρά μέχρι το νότο.
2'

ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ - ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΒΟΥΗΤΟ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Πρώτος χρονικά αλλά και μεγαλύτερος σε ένταση ήταν ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «ταρακούνησε» την Πύλο.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:14 το πρωί της Δευτέρας (25/06) και με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συμφώνησε και το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικόύ Κέντρο.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr τους χάρτες των σεισμών

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 37 χλμ. νοτιοδυτικά της Πύλου και 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης ενώ το εστιακό του βάθος στα 10χλμ..

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου αλλά και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προαστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, για την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, μετά και τον ισχυρό αυτό σεισμό.

Σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «ο σεισμός έχει ένα μέγεθος, όπως το επανυπολογίσαμε στα 5,5 Ρίχτερ και εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, στον υποθαλάσσιο χώρο, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Πύλου και της Μεθώνης, δηλαδή ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που ενώνεται η ελληνική με την αφρικανική πλάκα. Έγινε αισθητός σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα όμως στη Μεσσηνία, την Ηλεία και την Λακωνία. Ωστόσο, εκεί δεν έχουμε καμία απολύτως επίπτωση ούτε για τους κατοίκους, αλλά ούτε για τις κτιριακές υποδομές».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες δηλώσεις του κ. Λέκκα για τους δύο σεισμούς

Μαρτυρία κατοίκου: «Ήταν πολύ δυνατός και είχε και διάρκεια»

«Είχα μόλις ξυπνήσει, αλλά δεν είχα σηκωθεί από το κρεβάτι. Ξαφνικά άρχισε να κουνάει… είπα θα σταματήσει αλλά ήταν πολύ δυνατός και είχε και διάρκεια», είπε στο Newsbomb.gr ο Δ.Β. κάτοικος της περιοχής, που δεν θέλει να αναφερθεί το όνομά του.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ο δήμαρχος Πύλου στο Newsbomb.gr

Ο Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος της Πύλου ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και είχε διάρκεια.

«Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές», επεσήμανε ο κ. Καφαντάρης και προσέθεσε ότι «τα συνεργεία του Δήμου έχουν ήδη βγει έξω και γυρίζουν στην πόλη για να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα. Υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους καθώς ήταν ένας πολύ δυνατός σεισμός, εντούτοις η περιοχή μας είναι σεισμογενής και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε συνηθισμένοι».

«Η πόλη της Πύλου είναι θωρακισμένη», τόνισε ο Δήμαρχος «κι αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι επισκέπτες που θα έρθουν στην περιοχή μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», κατέληξε.

Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Το τελευταίο διήμερο προηγήθηκαν μικρότεροι προσεισμοί και έχει ήδη ακολουθήσει μετασεισμός 3,3 Ρίχτερ».

«Η περιοχή έχει πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό, έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν, κατά συνέπεια ο σεισμός αυτός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για την περιοχή, πολύ περισσότερο που ήταν στο θαλάσσιο χώρο, αρκετά μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Για αυτούς τους λόγους, προς το παρόν -τονίζω, προς το παρόν- εμένα προσωπικά δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα».

Οκτώ λεπτά μετά, στις 08:22, ακολούθησε μετασεισμός, μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός αναστάτωσε και τη Θεσσαλονίκη

Τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι γύρω περιοχές αναστατώθηκαν στις 11:21 το πρωί, όταν σημειώθηκε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός της ημέρας, έντασης 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε Live τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρία λεπτά μετά το σεισμό, ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παπαζάχος για το σεισμό στη Θεσσαλονίκη

«Δεν χρειάζεται πανικός» τόνισε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ.

«Αν και ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσσαλονίκη, να θυμίσω ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί συμβαίνουν κάθε τρεις με τέσσερις μέρες στον ελλαδικό χώρο. Γι' αυτό το λόγο δεν χρειάζεται πανικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα του σεισμού του 1978, στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας, αλλά στο βόρειο ρήγμα.

«Έχουμε μία μικρή σεισμική ακολουθία, με μέγιστο τον σεισμό 4,2. Η δόνηση εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης. Δεν έχει γίνει στο ρήγμα του σεισμού του 1978, που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης», εξήγησε.

Την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, τι κομμάτι ρήγματος έχει διεγείρει».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, από τη σεισμική δόνηση, που ήταν «έντονη» αλλά «χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια», προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμό πολίτη ή τυχόν υλικές ζημίες.

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του βρίσκονται στο δημαρχείο για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ζήτημα. «Εχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων", σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά και πρόσθεσε ότι "όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση».

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Κρήτη: Πυροβολισμοί σε στρατόπεδο στα Χανιά

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι