Κρίνεται η συνταγματικότητα για τα πρόστιμα των διοδίων

Σε πρότυπη δίκη με διαδικασίες-εξπρές θα συζητηθεί η υπόθεση της επιβολής προστίμων ύψους 200 ευρώ για όσους δεν πληρώνουν διόδια.

Κρίνεται η συνταγματικότητα για τα πρόστιμα των διοδίων
2'

Την ημερομηνία αναμένεται να ορίσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παν. Πικραμμένος.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη έπειτα από την αίτηση του Δήμου Ωρωπού και του δημάρχου Ιωάννη Οικονομάκου με την οποία ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο «νόμος Ρέππα» (Ν. 3922/2011) που προβλέπει ότι αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η μη καταβολή των διοδίων.

Αφορμή για την αίτηση του Δήμου στάθηκε η επιβολή προστίμου 200 ευρώ ( στις 14 Μαρτίου 2011) στον δήμαρχο Ωρωπού, ο οποίος οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου δεν κατέβαλε διόδια στις Αφίδνες με το αιτιολογικό ότι η εθνική οδός διχοτομεί συγκοινωνιακά τους κατοίκους του δήμου οι οποίοι για τις καθημερινές μετακινήσεις τους υποχρεούνται να πληρώσουν διόδια.

Σύμφωνα με την προσφυγή του δήμου η επιβολή προστίμου για τη μη καταβολή διοδίων στην εταιρεία «Νέα Οδός» που εκμεταλλεύεται την εθνική οδό αντιβαίνει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς η μη καταβολή διοδίων δεν συνδέεται με το δημόσιο συμφέρον, αλλά «αφορά αποκλειστικώς στην ικανοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων των παραχωρησιούχων εταιρειών και επηρεάζει αποκλειστικώς τα έσοδα και τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών και ουδόλως συνδέεται με τη συντήρηση του οδικού δικτύου και την περαιτέρω ανάπτυξή του, δηλαδή δεν συνδέεται με κάποιο δημόσιο συμφέρον».

Ακόμη, όπως υποστηρίζει ο δήμος παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) και αυτό διότι για τη «μη καταβολή διοδίων τελών ύψους ολίγων ευρώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δυσανάλογα και υπέρμετρα πολλαπλάσιο έως και υπερεκαντονταπλάσιο του οφειλομένου ποσού του διοδίου τέλους. Η επίμαχη ρύθμιση είναι δυσανάλογη για τους κατοίκους των παρακείμενων των σταθμών διοδίων οικισμών, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτικές οδούς συνδέσεως με τα κέντρα των Δήμων, των Νομών και των περιφερειών, στα οποία οι οικισμοί αυτοί διοικητικώς υπάγονται».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή