Φωτιά: Στιγμές σπαραγμού στο Νεκροτομείο Αθηνών – Ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 θύματα

Φωτιά | Ειδήσεις:Ανείπωτος πόνος για τους ανθρώπους που καλούνται να αναγνωρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά που κατέκαψε στις 23 Ιουλίου την ανατολική Αττική - Ραγίζουν καρδιές οι μαρτυρίες τους - Ιατροδικαστές: «Πρωτόγνωρη κατάσταση, δύσκολη η αναγνώριση»
4'

Απέραντος πόνος, θρήνος και ένα τεράστιο «γιατί»: Τις τελευταίες ώρες, ο χώρος του Νεκροτομείου Αθηνών κατακλύζεται από συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, ενώ ήδη οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προχωρήσει στην ταυτοποίηση τουλάχιστον δέκα σορών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης (25/07/2018) οι διαδικασίες της νεκροψίας – νεκροτομής και της ταυτοποίησης έχουν ξεκινήσει.

Οι ταυτοποιήσεις γίνονται από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση και το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των οικογενειών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τρεις τρόπους ταυτοποίησης:

• Δακτυλικό αποτύπωμα
• Συλλογή βιολογικού υλικού
• Οδοντόγραμμα (οδοντικές ακτινογραφίες)

Οδύνη και απέραντη θλίψη

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες που διαδραματίζονται έξω από το Νεκροτομείο Αθηνών, στο Γουδή, είναι συγκλονιστικές. Γονείς έμειναν χωρίς παιδιά, άλλοι έχουν χάσει αδέλφια, συζύγους, αγαπημένους φίλους και συναδέλφους. Όλοι τους καλούνται να περάσουν την εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι προσωπικές ιστορίες που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας συνθέτουν ένα οδυνηρό «παζλ».

Η μαρτυρία της Γιούλης Μάλενα είναι «γροθιά στο στομάχι». Η ίδια διηγείται με λυγμούς ότι η σορός της μητέρας της - από τις πρώτες που εντοπίστηκαν - ταυτοποιήθηκε με το δικό της DNA.

«Δεν γνώρισα τη μανούλα μου. Την είδα και δεν τη γνώρισα. Είχε παραμορφωθεί», λέει η ίδια στον «Ελεύθερο Τύπο».

Όπως είπε, η 73χρονη μητέρα της μαζί με τη 13χρονη ανιψιά της είχαν πάει για μπάνιο στην Αργυρή Ακτή, εκεί όπου χάθηκαν και οι περισσότερες ζωές.

Μπροστά στη θέα της φωτιάς, οι δυο τους βούτηξαν μαζί στη θάλασσα. Η μητέρα πνίγηκξε, έχοντας στην πλάτη της το σακίδιο με τα προσωπικά της είδη.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Στέλιου Μάσχα: «Βρήκα τους γονείς μου νεκρούς αγκαλιασμένους, όπως ήταν πάντα...».

Τραγικό πρόσωπο η μητέρα της 14χρονης Εβίτας. Το απόγευμα της Δευτέρας δεν ήταν στη Νέα Μάκρη. Η ίδια έχασε την κόρη της, το γιο της, Ανδρέα και το σύζυγό της, Γρηγόρη Φύτρο.

Η μικρή Εβίτα Φύτρου βρήκε τραγικό θάνατο, όταν, στην προσπάθειά της να γλιτώσει από τη φωτιά και να βρει σωτηρία στο νερό, έπεσε από γκρεμό και σκοτώθηκε πέφτοντας στα βράχια.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαρισμένοι οι ιατροδικαστές: «Μαζική καταστροφή, πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα, πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης, Νίκος Καλόγριας και Ηλίας Μπογιόκας συνεχίζουν το μακάβριο έργο των νεκροτομών.

Οι ιατροδικαστές ζητούν δέιγματα DNA και οδοντικές ακτινογραφίες για την ταυτοποίηση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί μόνο ανθρώπινα μέλη.

«Το σημαντικό είναι σε αυτή την τραγωδία να μη γίνει κανένα λάθος, γι' αυτό όλες ανεξαιρέτως οι σοροί, ακόμη κι αυτές που αναγνωρίζονται, θα ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DNA», σημειώνει ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας και προσθέτει: «Είναι μια δύσκολη, μαζική καταστροφή που αφορά κυρίως απανθρακώσεις, οπότε η διαδικασία της αναγνώρισης είναι δύσκολη».

Ωστόσο, ακόμα και οι πολύπειροι ιατροδικαστές λυγίζουν από το μέγεθος της συμφοράς: «Είναι μεγάλος ο αριθμός των νεκρών. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά, τουρίστες... Έχουμε μια μεγάλη αντίφαση, από τη χαρά του καλοκαιριού πήγαμε στη λύπη που ζούμε όλοι μας», λέει ο Ηλίας Μπογιόκας.

Σύμφωνα, τέλος, με τον επικεφαλής της Ιατροικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη, «γίνονται προσπάθειες, ώστε να μέχρι το Σάββατο να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία για τις σορούς που έχουμε ως τώρα».

Διαβάστε επίσης: