Μάτι: Τα πέντε βασικά ερωτήματα για την τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Απαντήσεις σε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που θα καταδείξουν τι έγινε ή δεν έγινε το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου αναζητούν οι εισαγγελείς, ανοίγοντας τη βεντάλια των ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.
3'

Το δύσκολο έργο των εισαγγελέων δεν εστιάζεται μόνο στα αίτια που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά, αλλά εδώ και εβδομάδες έχει μετακυλιστεί στο εάν τηρήθηκαν όσα αποτυπώνονται στο… χαρτί των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων των οργάνων του κράτους, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά άλλα θύματα.

Οι καταγγελίες για παντελή έλλειψη συντονιστικού μέσω των μηνυτήριων αναφορών των οικογενειών των θυμάτων κατατίθενται η μία μετά την άλλη, ωστόσο, η στοιχειοθέτησή τους, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που πράγματι αστόχησαν, αποτελεί το βαρύ φορτίο της εισαγγελικής έρευνας.

Ήδη έχουν περάσει το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου περισσότεροι από 30 μάρτυρες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αποστέλλουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν ακόμη και μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Η δικογραφία της 23ης Ιουλίου μετρά ήδη χιλιάδες έγγραφα, τα οποία τίθενται υπόψη του πραγματογνώμονα – πυροσβέστη, που έχει ήδη διορίσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Το πόρισμά του, άλλωστε, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόδοση ευθυνών συνδυαζόμενο βέβαια με τις καταθέσεις των εμπλεκομένων προσώπων, αλλά εκείνων που σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα και καταθέτουν ήδη στα Αστυνομικά Τμήματα του Μαραθώνα και της Ραφήνας.

Κομμάτι – κομμάτι οι εισαγγελικές Αρχές προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ εκείνης της τραγικής ημέρας, έχοντας στο μυαλό τους και την εικόνα που αντίκρισαν μετά την 6ωρη αυτοψία που έκαναν στα καμένα, μαζί με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η θολή, αρχικά, εικόνα φαίνεται ότι αρχίζει να ξεκαθαρίζει, αν και, όπως λένε δικαστικές πηγές, χρειάζεται δρόμος ακόμη για την προσωποποίηση των ευθυνών.

Λεπτό – λεπτό από το απόγευμα της 23ης Ιουλίου η εισαγγελική Αρχή «ξετυλίγει» το κουβάρι των ενεργειών που οδήγησαν στο τραγικό θάνατο 96 ανθρώπων και ζητά απαντήσεις:

  • Γιατί τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είχαν μετακινηθεί στην Κινέτα και είχαν μείνει μόνο λίγα στην ανατολική Αττική; Έγινε σωστή εκτίμηση;
  • Είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ο κρατικός μηχανισμός, αφού γνώριζε από την προηγούμενη ημέρα ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά ήταν στο 4 λόγω των θυελλωδών ανέμων;
  • Είχαν κοπεί και απομακρυνθεί τα ξερά χόρτα από την περιοχή; Ήταν γεμάτοι νερό οι κρουνοί για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης;
  • Γιατί το Λιμενικό δεν ειδοποιήθηκε να μην αποβιβάζει επιβάτες στη Ραφήνα, δυσχεραίνοντας έτσι την κυκλοφορία προς το Μάτι;
  • Ποιο σχέδιο έλαβε χώρα στις κατασκηνώσεις με αποτέλεσμα αυτές να εκκενωθούν και να σωθούν τα παιδιά; Θα μπορούσε να διαταχθεί τακτική ή ακόμη και άτακτη εκκένωση στην περιοχή; Και γιατί δεν έγινε;

Σύμφωνα με το πόρισμα που αναμένεται να παραδώσει στις εισαγγελικές Αρχές ο πραγματογνώμονας που έχει οριστεί από δύο οικογένειες θυμάτων, υπήρξαν εγκληματικές αμέλειες των αρμόδιων οργάνων, τα οποία κατηύθυναν τα αυτοκίνητα εσφαλμένα προς το Μάτι, ενώ έπρεπε να τα «διώξουν» προς την Αθήνα.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Το Έθνος», στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται πως δεν συνεκλίθη το συντονιστικό όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας, Πυροσβεστικής και Δήμων, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με συγκεκριμένο σχέδιο και ταχύτητα. Το «διά ταύτα» της εισαγγελικής έρευνας θα καθορίσει και τις μετέπειτα κινήσεις των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι μέχρι στιγμής στρέφονται με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής, ωστόσο, υπάρχει κι ένα δεύτερο στάδιο. Αυτό των αποζημιώσεων, τόσο για τα περιουσιακά στοιχεία που χάθηκαν, όσο πολύ περισσότερο για τους δικούς τους ανθρώπους.

Δικαστικές πηγές διαβλέπουν μάλιστα ότι τους επόμενους μήνες το Διοικητικό Πρωτοδικείο θα κατακλυστεί από αγωγές αποζημίωσης σε βάρος του Δημοσίου, οι οποίες θα στηριχτούν στο συμπέρασμα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου και Βαρβάρας Γνεσούλη.

Άγνωστο παραμένει αν οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί θα γράψουν πόρισμα μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς τους, ή θα προχωρήσουν σε άσκηση ποινικών διώξεων χωρίς πόρισμα.

Δείτε ΕΔΩ τις δραματικές εξελίξεις στην τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά

Διαβάστε επίσης:

Νέα στοιχεία για το φρικτό θάνατο μωρού στα Τρίκαλα