Νατάσα Βαρελά: Τι είναι η διάτρηση στομάχου από την οποία πέθανε η νεαρή δημοσιογράφος
Η είδηση του θανάτου βύθισε στο πένθος τη δημοσιογραφική οικογένεια, αλλά και το πανελλήνιο. Ωστόσο, σε αρκετούς έχουν δημιουργηθεί απορίες για την - αναφερόμενη ως αιτία θανάτου - διάτρηση στομάχου.
Το πεπτικό έλκος είναι η διάβρωση (πληγή) της βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου (ο δωδεκαδάκτυλος είναι η συνέχεια του στομαχιού και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).
Το πεπτικό έλκος προσβάλλει το 10% του πληθυσμού, έχει χαμηλή θνητότητα, αλλά λόγω του πόνου που προκαλεί και των υποτροπών, ταλαιπωρεί τους ασθενείς.
Μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές όπως γαστρορραγία, διάτρηση ή πυλωρική στένωση.
Το πεπτικό έλκος διακρίνεται σε δύο οντότητες: Σε έλκος στομάχου (γαστρικό έλκος) και σε έλκος δωδεκαδακτύλου. Το έλκος του δωδεκαδάκτυλου είναι 5-7 φορές πιο συχνό απ’ αυτό του στομάχου. Έτσι συνήθως όταν ο κόσμος λέει «έχω έλκος» συνήθως εννοεί το έλκος δωδεκαδακτύλου. Τα δωδεκαδακτυλικά έλκη σπάνια αντιπροσωπεύουν κακοήθεια (καρκίνο) σε αντίθεση με τα έλκη στομάχου. Το έλκος του δωδεκαδάκτυλου είναι συχνότερο σε πιο νεαρά άτομα (από 30 έως 55 ετών) ενώ αυτό του στομάχου συμβαίνει σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα (από 55 ετών και πάνω). Σήμερα το πεπτικό έλκος είναι το ίδιο συχνό σε άνδρες και γυναίκες.
Η συχνότερη αιτία που προκαλεί γαστρίτιδα και έλκος είναι η μόλυνση από ένα μικρόβιο το οποίο ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού(Helicobacter Pylori). To μικρόβιο μπορεί επίσης να προκαλέσει και καρκίνο στομάχου. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ανευρίσκεται στο 75% των ελκών του στομάχου και στο 90% των δωδεκαδακτυλικών ελκών. Όμως μόνο το 10-20% των ασθενών που έχουν μολυνθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θα αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πεπτικό έλκος. Το ελικοβακτηρίδιο συνήθως αποκτάται κατά την παιδική ηλικία. Υπολογίζεται ότι 20% των ατόμων κάτω των 40 ετών έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μικρόβιο μεταδίδεται δια μέσου του νερού, του φαγητού και του σάλιου.
Για την αντιμετώπιση του έλκους χρησιμοποιείται συνήθως τριπλή θεραπεία για δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιούνται δύο αντιβιοτικά και ένα φάρμακο που μειώνει την στομαχική οξύτητα.
Διαβάστε επίσης:
Νατάσα Βαρελά - Βίντεο: Από τι πέθανε η νεαρή δημοσιογράφος
Έλκος στομάχου: Τα 5 κύρια προειδοποιητικά σημάδια
Διάτρηση στομάχου: Συμπτώματα και επιπλοκές
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του έλκους, είναι ένας επίμονος και καυστικός πόνος μεταξύ του στέρνου και της κοιλιάς, που μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή αρκετή ώρα, μετά τα γεύματα ή νωρίς το πρωί. Αλλο σύμπτωμα που υπάρχει τουλάχιστον στα δυο τρίτα των περιπτώσεων είναι το φούσκωμα στο στομάχι, ο εμετός, οι καούρες και οι ερυγές (ρεψίματα).
Επίσης, το έλκος μπορεί να εμφανιστεί με ανορεξία, γενική δυσφορία, διάρροια ή και δυσκοιλιότητα. Ολα αυτά τα συμπτώματα, συνήθως είναι εποχιακά. Διαρκούν δηλαδή, μόνο μερικές εβδομάδες την άνοιξη ή το φθινόπωρο ή και τις δυο εποχές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα η γαστρορραγία η οποία παρουσιάζεται στο 10-20% των ασθενών. Η γαστρορραγία συμβαίνει όταν ένα έλκος προχωρώντας σε βάθος συναντήσει και διαβρώσει κάποιο αγγείο του τοιχώματος. Εάν το αγγείο είναι μεγάλο τότε και η αιμορραγία θα είναι μεγάλη και σημαντική ποσότητα αίματος μπορεί να αποβληθεί με εμετό (αιματέμεση) ή να περάσει στο έντερο και να αποβληθεί στα κόπρανα τα οποία βάφονται μαύρα (μέλαινα κένωση).
Η διάτρηση στομάχου είναι μια άλλη επικίνδυνη επιπλοκή κατά την οποία «σπάει» μέρος του στομάχου. Η διάτρηση παρουσιάζεται στο 5% των ασθενών συμβαίνει όταν το έλκος προχωρήσει πολύ σε βάθος μέχρι σημείου να φαγωθεί όλο το τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.
Η τρύπα που δημιουργείται επιτρέπει την έξοδο του γαστρικού περιεχομένου (γαστρικών υγρών και τροφής) μέσα στην κοιλιά με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία πολύ βαριά φλεγμονή, η περιτονίτις, η οποία είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Η διάτρηση συμβαίνει στο 5-10% των ασθενών με πεπτικό έλκος και είναι υπεύθυνη για το 70% των θανάτων. Στο 35-65% των ασθενών η διάτρηση συμβαίνει στο πρόσθιο τοίχωμα του βολβού του δωδεκαδακτύλου, στο 20% στο άντρο του στομάχου και στο 20% στο έλασσον τόξο του στομάχου.
Διαβάστε επίσης:
Πεπτικό έλκος: Πώς θα το προλάβετε
Η πυλωρική στένωση συμβαίνει όταν έλκη του πυλωρού επουλώνονται με συνδετικό ιστό ο οποίος έχει την ιδιότητα να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ζαρωμένη ουλή. Η ζαρωμένη ουλή παραμορφώνει και στενεύει ή και αποφράσσει το πυλωρικό στόμιο, την έξοδο δηλ.του στομαχιού προς τον δωδεκαδάκτυλο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το στομάχι να αδειάζει με σημαντική καθυστέρηση. Κύριο σύμπτωμα της πυλωρικής στένωσης είναι οι εμετοί με τους οποίους αποβάλλονται τροφές προηγουμένων ημερών. Η πυλωρική στένωση αντιμετωπίζεται πάντα χειρουργικά. Συμβαίνει στο 1-2% των ασθενών με πεπτικό έλκος, ενώ κατά 80% προκαλείται από έλκος του δωδεκαδακτύλου.