Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Το νέο καταστατικό θυμίζει… 1964 – Τι καταγγέλλει ο Αυγερινός
Στη διαδικασία της διαμόρφωσης βρίσκεται το νέο καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με τον εκσυγχρονισμό του οποίου έχει επιφορτιστεί η διοίκηση που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Ιουνίου, ώστε να διενεργηθούν ξανά αρχαιρεσίες τον προσεχή Οκτώβριο –όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Το σχέδιο νέου καταστατικού, ωστόσο, φέρεται να είναι σχεδόν ίδιο με το απαρχαιωμένο του 1964, όπως καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Αντώνιος Αυγερινός. Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπόδικου Ανδρέα Μαρτίνη για τη στήριξη που παρείχε στην εκλογή του νυν προέδρου, Νικόλαου Οικονομόπουλου, εγείρουν ερωτήματα.
Τα ζητήματα αυτά αναδεικνύει ο κ. Αυγερινός σε δημόσια επιστολή του, με τίτλο «επερωτήσεις στο νέο καταστατικό»:
«Η παρούσα επιστολή αποτελεί μια γραπτή κατάθεση της ανησυχίας και του προβληματισμού μας, που πηγάζει από τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις έως τώρα ενέργειες της σημερινής Διοίκησης, οι οποίες μαρτυρούν πρακτικές και ενέργειες που αντίκεινται στο συμφέρον του Οργανισμού.
Έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους της κοινότητας του Ερυθρού Σταυρού η αποδόμηση αξιών, εννοιών και ρόλων από την επίσημη κοινή παραδοχή του πρώην Προέδρου του Ε.Ε.Σ. κυρίου Μαρτίνη (του ισχυρού άνδρα των παρασκηνίων όπως φαίνεται) για την αντικανονική και αντιδεοντολογική παρέμβαση του στα εσωτερικά του Ε.Ε.Σ. με τον ρόλο που διαδραμάτισε και διαμόρφωσε τελικά την εκλογή του φίλου του κ. Οικονομόπουλου.
Η γενική ομολογία, ότι η εκλογή του νυν προέδρου του Ε.Ε.Σ. υφίσταται για να υπακούει σε υποδείξεις ισχυρών συμφερόντων του παρελθόντος, προκαλεί από μόνη της αταξία και σύγχυση κάνοντας ακόμα πιο γκρίζο τον ορίζοντα.
Αναμέναμε από τον κ. Οικονομόπουλο τη σωστή οργάνωση των εκλογικών αρχαιρεσιών, με τροποποιήσεις του καταστατικού, που θα συνέθεταν την εξέλιξη και την μεταρρύθμιση του Ε.Ε.Σ. Επίσης αναμέναμε ότι με την παρότρυνση και τεχνογνωσία της ΔΟΕΣ θα έθεταν νέους στόχους και σύγχρονους όρους λειτουργίας της διοίκησης.
Τελικά απεδείχθη, ότι το σύστημα του νυν προέδρου έχει στόχο να διασφαλίσει την ατομική παντοδυναμία του και μέσω αυτής την πλειοψηφία στις αρχαιρεσίες που επίκεινται, προσπαθώντας απλά να κατοχυρώσει την ατομική του υπερεξουσία.
Μετά την γνωστοποίηση του σχεδίου του νέου καταστατικού τίθενται καίρια και σημαντικά ζητήματα ως προς την ισχύ και την ανανέωση του αφού το νέο σχέδιο είναι καθόλα όμοιο με το καταστατικό του 1964 εκτός ελαχίστων τροποποιήσεων που εξυπηρετούν τον ίδιο.
Αναφέρεται λοιπόν ότι το δικαίωμα του εκλέγειν θα ανήκει μόνο σε ορισμένους εθελοντές που πληρούν τα κριτήρια που βολεύουν την επανεκλογή του, περιορίζοντας το εκλογικό σώμα σε συγκεκριμένη ομάδα ατόμων (όπως συνηθίζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στον Ερυθρό Σταυρό).
Διαμηνύει τον αποκλεισμό όποιου Έλληνα πολίτη θα ήθελε να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες, αποκλείει ανθρώπους που έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Ε.Ε.Σ., αφού για να έχει κάποιος το δικαίωμα του τακτικού μέλους και άρα της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες θα πρέπει να περάσει πρώτα την έγκριση του Κ.Δ.Σ. και κατόπιν με το πέρας ενός έτους θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (η μόνη λοιπόν αλλαγή του νέου καταστατικού σε σχέση με το απαρχαιωμένο είναι η έγκριση σε τακτικό μέλος, υποψήφιου, από δυο σε ένα έτος). Άρα με αυτόν τον τρόπο ο κύριος Οικονομόπουλος, καταργώντας όλα τα προηγούμενα μέλη (11.000), καθορίζει και διασφαλίζει τον έλεγχο του εκλογικού αποτελέσματος. Η υποτιθέμενη οργάνωση και διοίκηση του, προωθεί την μεθόδευση και τον φρονηματισμό των εκλογέων βάσει των επιθυμιών της νυν διοίκησης.
Παράλληλα αποκόπτει από το μέλλον και τα δρώμενα του Ε.Ε.Σ. το έμμισθο επαγγελματικό προσωπικό του.
Η στοχευόμενη απομόνωση ανθρώπων που αγωνίζονται για την βελτίωση, την πρόοδο και την εξέλιξη του οργανισμού, ατόμων που χάρη στην αφοσίωση τους το ήθος και την αγάπη τους προς τον Ερυθρό Σταυρό κατόρθωσαν και κράτησαν ψηλά το έργο και τις αξίες του, παρά τους κλυδωνισμούς και τις αντιξοότητες που υπήρξαν, αλλοιώνει την εικόνα και τις αξίες που πρεσβεύει ο Ερυθρός Σταυρός.
Είναι άξιο απορίας γιατί ο κ. Οικονομόπουλος υποτιμά και υποβιβάζει τόσο πολύ τους υπαλλήλους, ενεργούς αλλά και συνταξιούχους, του Ε.Ε.Σ.
Τι είναι αυτό που τον ανησυχεί και δεν επιθυμεί να επιτρέψει στο έμμισθο προσωπικό να έχει το δικαίωμα της ενεργούς συμμετοχής σε θέματα που αφορούν το μέλλον του Ε.Ε.Σ.;
Μήπως έτσι τίθεται το σοβαρό ζήτημα της ισοτιμίας και ισονομίας και της αρχής της καθολικής ψηφοφορίας στις εκλογικές διαδικασίες;
Όλα τα ανωτέρω οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, την επιδίωξη του ουσιαστικού ελέγχου του εκλογικού σώματος.
Επιθυμούμε λοιπόν να σας καταθέσουμε επισήμως τις ανησυχίες μας και να στηλιτεύσουμε τις μεθοδεύσεις που τείνουν να κυριαρχήσουν στα σπλάχνα του Οργανισμού.
Βεβαίως, θεωρούμε και εμείς επιτακτικό, ότι όλοι οι απλοί πολίτες πρέπει να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στον νέο Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, να καλύψουν αδυναμίες και να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε το παλιό και παρηκμασμένο καθεστώς.
Οφείλουμε, όμως, όλοι μας να αντιληφθούμε ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται σε κρίσιμες στιγμές. Όταν όμως χαθεί η ευκαιρία, η ιστορία κοιτάζει αλλού».