«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου: Έφτασαν τους 34 οι νεκροί
Οι νεκροί είναι σχεδόν επταπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, όταν η νόσος στέρησε την ζωή από πέντε άτομα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη, σημειώνοντας επίσης ότι η κυκλοφορία του ιού άρχισε από τον Μάιο, νωρίτερα από ό,τι προηγούμενα χρόνια.
Είκοσι πέντε ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, με 15 εξ' αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 289 κρούσματα, υπερπενταπλάσια συγκριτικά με το 2017, με τους περισσότερους ασθενείς να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Σχεδόν 50 κρούσματα έχουν σημειωθεί στη δυτική Αττική.
Σημάδια και συμπτώματα
Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι είτε ασυμπτωματική σε περίπου 80% των μολυσμένων ανθρώπων, είτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό ή σοβαρή ασθένεια.
Περίπου 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και διογκωμένους λεμφαδένες.
Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (όπως η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου) περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, δυσκοιλιότητα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή ασθένειας. Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο τα άτομα άνω των 50 ετών και ορισμένα άτομα με ανοσοκαταστολή (για παράδειγμα, ασθενείς με μεταμόσχευση) διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όταν μολυνθούν με τον ιό.
Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως 14 ημέρες