Απίστευτες εικόνες στη Λίμνη Βιστωνίδα: Το σπάνιο φαινόμενο που θυμίζει… θρίλερ (vids+pics)

Μετά το Αιτωλικό οι αράχνες κατέλαβαν και τη Λίμνη Βιστωνίδα.
2'

Μόνο που το τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης «κατάπιε», όχι 300, αλλά 1000 μέτρα βλάστησης!

Το σπάνιο, εντυπωσιακό, αλλά και λίγο… τρομακτικό φαινόμενο εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά στις ακτές της λίμνης Βιστωνίδας, στο δρόμο μπροστά από το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος.

Ένα πέπλο από ιστό αράχνης έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 1000 μέτρα, σκεπάζοντας όχι μόνο όλη τη βλάστηση δίπλα από την ακτή, αλλά ακόμα και κάποια εκκλησάκια.

Δείτε στην γκάλερι τις εκπληκτικές εικόνες που αφήνουν με ανοιχτό το στόμα ντόπιους και περαστικούς.

Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου

Το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των αραχνών ακολουθεί το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των πληθυσμών της σκνίπας.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να μην είναι άγνωστο στους επιστήμονες αλλά είχε αρκετά χρόνια να εμφανιστεί σε τόσο μεγάλη διάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο φαινόμενο είχε εμφανιστεί και πριν από ένα μήνα και στο Αιτωλικό.

Συγκεκριμένα στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν από τη γέφυρα, υπήρχε ένα τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης που είχε καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για πρωτοφανές γεγονός επισημαίνοντας ότι εκείνες τις μέρες έκαναν την εμφάνισή τους σμήνη κουνουπιών.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνικών Ορέων είχε δώσει τότε εξηγήσεις σχετικά με το γεγονός, αναφέροντας πως «το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών, που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες. Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι».

Ο Φορέας σημείωνε πως ανάλογο περιστατικό είχε παρατηρηθεί και «προ ετών υπό ανάλογες συνθήκες. Αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. Οι χρόνοι που θα γίνουν αυτά εξαρτώνται από τον καιρό».