Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ο Α. Αυγερινός εξηγεί πώς φτάσαμε στο καθεστώς αναστολής

Ένα έγγραφο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2018 αποκαλύπτει, κατά τον πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Αντώνιο Αυγερινό, την αλήθεια για όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα και φτάσαμε σήμερα να απειλείται ο Οργανισμός με οριστική αποβολή.
5'

«Τα τελευταία τρία χρόνια η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) σε στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το απερχόμενο Διοικητικό του Συμβούλιο κατάφεραν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις ανάγκες της προσφυγικής κρίσης. Μαζί μπορέσαμε να παράσχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που λόγω εμπόλεμων συγκρούσεων, διώξεων ή φτώχειας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια και ευγνώμονες απέναντι στην προηγούμενη ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την εξαιρετική συνεργασία» ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία για τη διοίκηση Αυγερινού (2015-2018) η οποία τότε είχε μόλις παραδώσει στη διοίκηση Αλεξανδρή. Η ΔΟΕΣ στη συνέχεια του εγγράφου, υπενθύμιζε στη νέα προσωρινή διοίκηση ότι θα πρέπει να φροντίσει για την παύση των συνεχιζόμενων νομικών διαφορών, τη διεξαγωγή εκλογών και την υιοθέτηση νέων καταστατικών διατάξεων. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του KONTRA, την Τρίτη (16/10/2018) ο κ. Αυγερινός εξήγησε ποιοι βάζουν εμπόδια στο να υλοποιηθούν μέχρι σήμερα οι απαιτήσεις της ΔΟΕΣ και έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον ιστορικό Οργανισμό.

Μια αναθεώρηση του καταστατικού θα απόκοπτε από τα προνόμιά τους, κάποια παλαιά στελέχη του ΕΕΣ τα οποία φέρονται να συνδέονται με την εποχή του υπόδικου Ανδρέα Μαρτίνη. Επίσης, μια «λεπτομέρεια» θα καθόριζε την τύχη της περιουσίας του Οργανισμού: το τελευταίο άρθρο του παλιού καταστατικού προβλέπει ότι αν διαλυθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η περιουσία του περιέρχεται σε άλλα ανθρωπιστικά, κοινωφελή ιδρύματα. Όμως, το υπουργείο Υγείας ως εποπτεύων φορέας, έχει εισηγηθεί το νέο καταστατικό να ορίζει ότι η περιουσία του ΕΕΣ θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο –και πολύ σωστά, σχολιάζει ο κ. Αυγερινός.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι νυν στελέχη του ΕΕΣ συμμετέχουν ήδη στη διοίκηση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με ανθρωπιστική δραστηριότητα. Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσιεύματα αυτές οι οργανώσεις έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στο βαθμό που τα ίδια πρόσωπα ασκούν διοικητικά καθήκοντα και στις μεν και στον δε, εύλογα θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος, με ποια κριτήρια θα γινόταν το μοίρασμα της περιουσίας του ΕΕΣ με βάση το παλιό καταστατικό που τόσο ήθελαν να διατηρήσουν.

Σκόπιμα παρεμβαίνουν «συμφέροντα» που έχουν να κάνουν με την περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία έχει αποτιμηθεί από μεγάλη εταιρεία ορκωτών λογιστών, πριν από τέσσερα χρόνια, σε 200 εκατ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερινός στην τηλεοπτική εκπομπή.

Ο ίδιος μίλησε για τις εξελίξεις, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Συνοπτικά, «το 2013 έγινε η πρώτη ενόχληση από τη διεθνή ομοσπονδία στην τότε κυβέρνηση για το ζήτημα της αλλαγής του καταστατικού του 1965, με τον κίνδυνο πάλι της αποβολής. Αναγκάστηκε η τότε αιρετή διοίκηση να παραιτηθεί και τον Οκτώβριο του 2013 ορίζεται για πρώτη φορά η πρώτη διορισμένη προσωρινή διοίκηση. Μέχρι να αναλάβουμε εμείς, υπήρξαν 5-6 προσωρινές διοικήσεις. Από τη στιγμή που αναλάβαμε, μέσα σε ένα μήνα ορίσαμε Γενική Συνέλευση και παρουσία της Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης θέσαμε προς ψηφοφορία το νέο δημοκρατικό, πλήρως αντιπροσωπευτικό καταστατικό προκειμένου να ανοίξει η εγγραφή νέων μελών. Προκηρύξαμε εκλογές για τον Σεπτέμβριο του 2015 και δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα μία ομάδα τριών ατόμων. Θεωρώ ότι ήταν φίλα προσκείμενη στην απελθούσα αιρετή διοίκηση. Στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου γράψαμε 11.000 μέλη ενώ όταν παραλάβαμε ψήφιζαν περί τους 350».

Η πρωτόδικη απόφαση, η οποία δικαίωνε τη διοίκηση Αυγερινού, βγήκε τον Δεκέμβριο του 2017, η άλλη πλευρά όμως κατέθεσε έφεση, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί τον Απρίλιο του 2019. Και συνέχισε ο κ. Αυγερινός:

«Βλέποντας τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, έρχεται η διεθνής ομοσπονδία το Σεπτέμβριο του 2017 και ζητά την παύση της δικαστικής διαμάχης, τη διεξαγωγή εκλογών και νέο καταστατικό. Μετά από σχεδόν ένα μήνα, βγήκε η πρωτόδικη απόφαση που μας δικαίωνε και οι κύριοι αυτοί, αντί να την σεβαστούν, πήγαν κι έκαναν έφεση (…) Η διεθνής ομοσπονδία κάνει τα παράπονά της και στο υπουργείο Υγείας. Στη δύσκολη θέση που βρέθηκε το υπουργείο, αναγκαστικά προχώρησε σε μία πρόταση άλλης διοίκησης έχοντας ως πρόεδρο τον κ. Αλεξανδρή, ο οποίος αναλαμβάνει με εντολή να προχωρήσει τα τρία αιτήματα της ΔΟΕΣ. Δυστυχώς η διοίκηση Αλεξανδρή, αποτελείτο από ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία άρχισαν μεταξύ τους να αλληλοτρώγονται, για παράδειγμα υπέστη πρόταση μομφής ο γενικός γραμματέας. Εμείς, είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο για εκλογές με το παλιό καταστατικό, που περιλαμβάνει μέλη μέχρι το 2012 του "παλαιού κλαμπ", ότι μοιραία θα βγουν πάλι οι ίδιοι άνθρωποι, όπως και έγινε. Δηλαδή, ο κ. Αλεξανδρής όσο καλή διάθεση και να είχε, άθελά του αποτέλεσε το όχημα επαναφοράς των ανθρώπων της παλαιάς προ του 2013 διοίκησης (…) Έτσι πήραν τη διοίκηση αυτοί οι άνθρωποι, με πρόεδρο τον κ. Οικονομόπουλο, η οποία ορίστηκε για 4 μήνες προκειμένου να επιτελέσει τις τρεις αλλαγές της διεθνούς ομοσπονδίας. Όμως δεν έκαναν τίποτα, δεν έδωσαν σημασία, με αποτέλεσμα να έρθει πάλι η διεθνής ομοσπονδία και επί της ουσίας να έχουμε υποστεί αναστολή. Το υπουργείο Υγείας και ειδικά ο κ. Ξανθός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναγκαστεί η νυν ηγεσία να πράξει αυτά που απαιτεί η διεθνής ομοσπονδία για να μην υπάρξει η τελική αποβολή».

Σύμφωνα με τον κ. Αυγερινό, εάν είχε αποσυρθεί η έφεση, όπως ζητούσε η ΔΟΕΣ, θα είχαν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και θα είχε τελειώσει το θέμα. «Εμείς, δεν κάναμε προσφυγή στις εκλογές της 3ης Ιουνίου, σεβόμενοι αυτό που απαίτησε η διεθνής ομοσπονδία» προσθέτει.

Για να υπάρξει ολοκληρωτική κάθαρση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, πρέπει «να φύγουν όλοι και πρώτος δηλώνω ότι θα φύγω κι εγώ, για να μπουν νέοι άνθρωποι με όραμα» κατέληξε ο κ. Αυγερινός.