Θεσσαλονίκη: Στο πλευρό των μουσικών που διαμαρτύρονταν για προσαγωγή συναδέλφου τους ο Manu Chaο
«Και στη Βαρκελώνη έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους μουσικούς που παίζουν στο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Manu Chao παίρνοντας τον λόγο στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) διευκρίνισε μάλιστα ότι οι μουσικοί διώκονται στην Ισπανία με νόμο που ισχύει εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια ενώ πολλές φορές κατάσχονται τα μουσικά τους όργανα. «Για να τα πάρουν πίσω, πρέπει να πληρώσουν περίπου 200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Τη διαμαρτυρία διοργάνωσε ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΜΒΕ) μετά την προσαγωγή του μέλους του, Μαίρης Στεφάνου, η οποία έπαιζε μουσική στην πλατεία.
«Με πλησίασε ομάδα αστυνομικών το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ισχυριζόμενοι ότι αυτό που κάνω είναι επαιτεία. Τελικά, με άφησαν μετά από περίπου μία ώρα αφού καταμετρήθηκαν και τα χρήματά μου- 7,5 ευρώ σύνολο» ανέφερε η κ.Στεφάνου τονίζοντας ότι γενικότερα «η τέχνη στο δρόμο δεν είναι επαιτεία και τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι καλλιτέχνες είναι δωρεές».
Από την πλευρά του, ο τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης, από τον Σύλλογο Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στο να απαλειφθεί η Μεταξική διάταξη που μας τυραννά (για την επαιτεία)», προτείνοντας παράλληλα «να γίνει μια συζήτηση για το ποια είναι η αιτία που προκαλεί την επαιτεία και όχι να ασκούνται διώξεις και κυνηγητά καθημερινά».
«Θα συνεχίσουμε μέχρι να γκρεμισθεί εντελώς αυτός ο νόμος, δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε άλλη προσαγωγή και σύλληψη και καλούμε όλους τους μουσικούς τις επόμενες μέρες που είναι γιορτινές για τη Θεσσαλονίκη, να είναι στο δρόμο. 'Ολοι στον δρόμο, να παίζουν, να ασκούν την τέχνη τους, στο πλαίσιο βέβαια του ποινικού κώδικα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παρασκευόπουλο και η σχετική τροπολογία, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την επαιτεία.
Αν και η συγκέντρωση είχε προαναγγελθεί ως «άηχη μουσική διαμαρτυρία», οι συγκεντρωθέντες δεν μπόρεσαν να… αντισταθούν και γέμισαν με διάφορες μουσικές την πλατεία Αριστοτέλους ενώ στο πλευρό τους βρίσκονταν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί καθώς και περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου:
Πηγή βίντεο/φωτογραφιών: thestival.gr