Στο φως ο «μυστικός θησαυρός» της Δυτικής Αττικής!
Τα «μυστικά» που κρύβει η δυτική Αττική επιδιώκει να… αποκαλύψει η ημερίδα «Ιστορία - Περιβάλλον - Πολιτισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, Αττική» που διοργανώνεται στο πλαίσιο διετούς προγράμματος «πάμε δυτικά - ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα», το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο δημαρχείο Αιγάλεω, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δικτύου «Φίλοι της Φύσης», Κώστας Φωτεινάκης, «τόσο με το συνολικό πρόγραμμα, όσο και με την ημερίδα, στοχεύουμε να συνεργαστούμε με τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς (υπουργεία, Περιφέρεια, δήμους), την Κοινωνία των Πολιτών, την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο για την προβολή των παλαιοτέρων και των νεώτερων περιβαλλοντικών, ιστορικών, πολιτιστικών και παραγωγικών στοιχείων της δυτικής Αθήνας - Αττικής, που συνθέτουν τη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Θέλουμε όλους αυτούς τους φορείς να τους φέρουμε σε επαφή ώστε να σχεδιάσουν την προβολή και ανάδειξη των θετικών στοιχείων, που έχουν σχέση με την ιστορία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τα οποία κρύβονται από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η περιοχή».
Ο κ. Φωτεινάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» επιδιώκει, η ημερίδα να γίνει η αρχή για τη δικτύωση φορέων και Κοινωνίας των Πολιτών, η έναρξη ενός δίαυλου επικοινωνίας, διαλόγου, συντονισμού, συνεργασίας και κοινών δράσεων για τα θέματα ιστορίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης της Δυτικής Αθήνας, Αττικής, «καθώς η περιοχή έχει κρυμμένες γωνιές, ιστορικά ίχνη, άλση και πάρκα, βουνά και υγροτόπους που δεν είναι γνωστά στον κόσμο, δεν έχουν προβληθεί επαρκώς. Η Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 έχει να αναδείξει πολλά θέματα πολιτισμού ή τα Μέγαρα, μια περιοχή 'πλούσια' σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ιστορία. Γίνονται πολλά φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις που θα πρέπει να προβληθούν και να τις μάθει ο κόσμος. Παράλληλα, υπάρχει η αρχαία Λίμνη των Ρειτών και η Ιερά Οδός με τα ιστορικά ίχνη ορατά μέχρι τις ημέρες μας, η Μονή Δαφνίου, η οποία είναι Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ο Κηφισός και ο Ελαιώνας (το 'κάλλιστον Προάστειον' σύμφωνα με τον Πλάτωνα), το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο».
Όπως διευκρινίζει επίσης ο πρόεδρος του Δικτύου, Κώστας Φωτεινάκης, «όταν αναφερόμαστε στη δυτική Αττική μιλάμε για τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Ιεράς Οδού, δηλαδή Κεραμεικός, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, χωρίς όμως να αφήνουμε εκτός και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, γύρω από τους συγκεκριμένους δήμους.
Η ημερίδα υλοποιείται από το ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ