Σε καταστατική συνέλευση και καμπάνια εγγραφής μελών «ποντάρει» ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Το τελικό κείμενο του νέου καταστατικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) εστάλη το πρωί της Πέμπτης (08/11/2018) στη Γενεύη, έχοντας ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), αλλά και της ελληνικής Πολιτείας. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δώσει και εγγράφως το πράσινο φως η ΔΟΕΣ, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης του νέου καταστατικού.

Σε καταστατική συνέλευση και καμπάνια εγγραφής μελών «ποντάρει» ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
4'

Παράλληλα, ξεκινά άμεσα καμπάνια ενημέρωσης μέσα από τα Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ αλλά και τα ΜΜΕ, για την πλατιά εγγραφή νέων μελών, με γνώμονα το άνοιγμα στην κοινωνία, μακριά από το χαρακτήρα «κλειστού κλαμπ» του παρελθόντος.

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη (08/11/2018) ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, παρουσία πολλών μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Ο κ. Μαμαντόπουλος επισήμανε τη στενή συνεργασία της διοίκησης με τα όργανα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και την ελληνική Πολιτεία, ώστε τελικά να αποφευχθούν οι συνέπειες της αναστολής της ιδιότητας μέλους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το Διεθνές Κίνημα.

«Επιστρέφουμε στον οδικό χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του ΕΕΣ, σε αντιδιαστολή με την περίοδο Οικονομόπουλου. Στον προκάτοχό του καταλόγισε σοβαρή χρονοτριβή και περιφρόνηση στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στη ΔΟΕΣ, και ως πρόεδρος και προηγουμένως ως μέλος του ΚΔΣ στην προσωρινή διοίκηση Αλεξανδρή. Η αντιπαράθεση με τον Νικόλαο Οικονομόπουλο, πάντως, δεν έχει τελειώσει καθώς ο τελευταίος έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να ακυρωθεί η διαδικασία αντικατάστασής του. Το γεγονός αυτό δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα, με τα χρονοδιαγράμματα να είναι ασφυκτικά. Χαρακτηριστική είναι η αυστηρή δήλωση μελών του ΚΔΣ, με αφορμή ερώτηση για το νέο καταστατικό και αν ενδέχεται να προκύψουν νέες χρονοτριβές: «Όποιος τολμήσει και στραφεί νομικά κατά του νέου καταστατικού, θα έχει την πλήρη ευθύνη για την αποβολή του ΕΕΣ».

Το ζήτημα είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, οπότε και ενεργοποιείται η διαδικασία αναστολής του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία προαπαιτούμενα, δηλαδή η έγκριση νέου καταστατικού, η εγγραφή νέων μελών και η διενέργεια αρχαιρεσιών με διευρυμένη εκλογική βάση. Για το λόγο αυτό, αποκτά καίρια σημασία η πραγματοποίηση της καταστατικής συνέλευσης, καθώς η διοίκηση του ΕΕΣ εκτιμά ότι τότε θα υπάρξει «καλή διάθεση» από τη ΔΟΕΣ, ο πρόεδρος Francesco Rocca θα «παγώσει» τη διαδικασία αποπομπής και θα δοθεί χρόνος ώστε να υλοποιηθούν τα επόμενα δύο βήματα.

Η καταστατική Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης του ΕΕΣ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διάστημα 25/11- 2/12/2018. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής νέων μελών.

Η περιουσία του ΕΕΣ στο νέο καταστατικό

Ο κ. Μαμαντόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα το ακροτελεύτιο άρθρο του νέου καταστατικού, το οποίο ορίζει τη μεταβίβαση της περιουσίας του ΕΕΣ στο ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση διάλυσης του Εθνικού Συλλόγου. Υπογράμμισε πως κατά την άποψή του αφορά ένα καθαρά τυπικό θέμα, καθώς η περίπτωση αναστολής ή παύσης της λειτουργίας του ΕΕΣ είναι κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ δεδομένης της πολύχρονης ιστορικής παρουσίας και διαδρομής του.

«Δίνουμε την απάντηση: αν όχι στο ελληνικό δημόσιο, τότε πού;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμαντόπουλος, αναφερόμενος στη φημολογία περί δημιουργίας ΜΚΟ με συναφή αντικείμενα-σκοπούς με τον Ερυθρό Σταυρό για να «υφαρπάξουν» την περιουσία του Οργανισμού σε περίπτωση διάλυσής του. Το υπουργείο Υγείας επιχορηγεί με 12.000.000 ευρώ το χρόνο τον ΕΕΣ, πρόσθεσε. Η παραχώρηση της περιουσίας στην πολιτεία γίνεται με όρους κάλυψης των αναγκών του συστήματος υγείας, περιλαμβάνοντας προβλέψεις, όπως π.χ. τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να παραμείνουν νοσοκομεία κ.α. Ως προς τα κληροδοτήματα, ούτως ή άλλως διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο και είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών, διευκρίνισε.

Το κείμενο του νέου καταστατικού προβλέπει ότι οι εγγραφές είναι ελεύθερες, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δόκιμα μέλη. Οι εργαζόμενοι, πάντως, του ΕΕΣ δεν θα μπορούν να γίνουν μέλη, καθώς το αίτημά τους αυτό προσέκρουσε στους κανόνες της ΔΟΕΣ. Τέλος, εισάγει διάκριση μεταξύ διοίκησης και διαχείρισης. Το νέο καταστατικό προβλέπει έμμισθη θέση Γενικού Διευθυντή, ο οποίος τοποθετείται και ελέγχεται από το ΚΔΣ.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν μετά από πρόσκληση και έλαβαν τον λόγο εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού που εργάζονται στη χώρα μας, εκφράζοντας την καλή τους πρόθεση για καλή συνεργασία με σκοπό την επίτευξη των στόχων, όπως τους έθεσε ο κ. Μαμαντόπουλος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή