Τα συλλυπητήρια της ΕΣΗΕΑ για τον Ανδρέα Μπόμη
Τον δάσκαλο της δημοσιογραφίας, Ανδρέα Μπόμη αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη η Ένωση Συντακτών.
Με ανακοίνωσή της αναφέρεται στον αδαμάντινο χαρακτήρα του, τη φυσική του ευγένεια, το χιούμορ και το αιώνιο χαμόγελο που τον χαρακτήριζαν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ, μετά από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 80 ετών.
Ο Ανδρέας Μπόμης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1958 ως συντάκτης ύλης στο περιοδικό «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ». Το 1959 πηγαίνει στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ενώ από το 1960 έως το 1983 εργάζεται στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». Στην αρχή ως αθλητικός συντάκτης ενώ αργότερα γίνεται αρχισυντάκτης του αθλητικού και τέλος αρχισυντάκτης όλης της εφημερίδας. Το 1983 είναι στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» ως Διευθυντής Έκδοσης ενώ από το 1984 έως το 2000 εργάζεται στο «ΕΘΝΟΣ» ως αρχισυντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Σύμβουλος Έκδοσης. Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής του περιοδικού «ΕΙΚΟΝΕΣ», ενώ υπήρξε ο εμπνευστής και σχεδιαστής του αθλητικού εντύπου «ΕΘΝΟΣΠΟΡ». Από το 1990 έως το 2000 ήταν επικεφαλής του τμήματος ειδικών εκδόσεων στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Εργάστηκε, επίσης, στο περιοδικό «ΠΡΩΤΟ» ενώ στην τηλεόραση ήταν υπεύθυνος της εκπομπής «ΑΘΛΟΡΑΜΑ» και σχολιαστής της εκπομπής «ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ».
Παράλληλα με τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ο Ανδρέας Μπόμης έγραψε και εξέδωσε αθλητικά βιβλία μεταξύ των οποίων είναι: «Ετήσια Αλμανάκ ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου» (1980-1983), Επίτομη έκδοση για το Παγκόσμιο Κύπελλο (1990), Τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου (1991), «Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο» (1999), «Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και πως φθάσαμε στην Αφρική» (2009). Έως του τέλους του βίου του ήταν μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Μορφωτικό Ίδρυμα σε ειδική εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ τίμησε και τον Ανδρέα Μπόμη για την μακρόχρονη προσφορά του.
Ο Ανδρέας Μπόμης αφήνει πίσω του μια ζηλευτή καριέρα στη δημοσιογραφία. Εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις για δεκαετίες και υπήρξε δάσκαλος για πλήθος νέων συναδέλφων. Δίδαξε, επίσης, εκτός από τους χώρους της δουλειάς και σε ιδιωτικές σχολές δημοσιογραφίας. Ήταν ένας δάσκαλος της δημοσιογραφίας κυριολεκτικά. Όσοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του θα θυμούνται πάντοτε τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, τη φυσική του ευγένεια, το χιούμορ και το αιώνιο χαμόγελο που τον χαρακτήριζαν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τη λατρεμένη του σύζυγό Μίνα και το γιο του Παναγιώτη, ο οποίος βαδίζει στα ίδια χνάρια συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο που τίμησε το επάγγελμα και δίδαξε ήθος.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018, στις 15:00, από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων και η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο των Μελισσίων».
Χωρίς τον Ανδρέα Μπόμη
Ξεχωριστή ανακοίνωση για την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη εξέδωσε και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο ήταν μέλος.
Αναλυτικά:
«Δημοσιογράφος με πολύχρονο και πλούσιο έργο, στο αθλητικό ρεπορτάζ, αναγνωρισμένος – κορυφαίος στο είδος του – συγγραφέας, δάσκαλος και σεβαστός από τους συναδέλφους του, ο Ανδρέας Μπόμης, αγαπητότατος, επιπλέον, ως άνθρωπος, σε όσους είχε συμβεί να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν, έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από ολιγοήμερη ασθένεια, σε ηλικία 80 ετών.
Γεννημένος στον Πειραιά και στη δημοσιογραφία από το 1959, εργάστηκε ως συντάκτης, συνεργάτης, αρχισυντάκτης διευθυντής σύνταξης και διευθυντής ξεκινώντας από το περιοδικό «Πρώτο» και στη συνέχεια στις εφημερίδες «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος», και «Εθνος», του οποίου υπήρξε εμπνευστής του υποδειγματικού αθλητικού ένθετου «Εθνοσπόρ» και της εφημερίδας «Η Πράσινη», σε συνεργασία με τον γιό του Παναγιώτη, ο οποίος ακολουθεί επίσης την δημοσιογραφική διαδρομή. Και ακόμα, γενικός διευθυντής στο περιοδικό «Εικόνες», ενώ υπήρξε και στέλεχος στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Εργάστηκε επίσης στην τηλεόραση, ως υπεύθυνος της εκπομπής «Αθλόραμα», σχολιαστής στον «Κόσμο των Σπορ» και δημιουργός του τηλεοπτικού παιχνιδιού «1.Χ.2». Επιπλέον, συγγραφέας έντεκα βιβλίων και Αλμανάκ αθλητικού περιεχομένου. Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μπότση και από το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, σε εκδήλωση μαζί με 15 βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.
Στις αρχαιρεσίες του περασμένου χρόνου είχε εκλεγεί μέλος στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, και στους λίγους μήνες που ανήκε στο δυναμικό του, ανέπτυξε εξαιρετική δραστηριότητα σε ιδέες και στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων, αφήνοντας με την εκδημία του αισθητό κενό.
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την βαθιά του οδύνη για την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη, συλλυπείται την οικογένειά του και συμμετέχει στο πένθος της».
Διαβάστε επίσης: