Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στη Μόρια (pics+vid)

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο hotspot της Μόριας στην Μυτιλήνη - To Newsbomb.gr βρέθηκε στη Μόρια και η δημοσιογράφος Ευδοκία Μύτιλη κατέγραψε την πραγματική εικόνα που επικρατεί και που προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί - Οι εικόνες αυτές δεν τιμούν ούτε τη χώρα μας, ούτε καν την αξιοπρέπεια των ίδιων των μεταναστών - Παρόλα αυτά η περίφημη «Ευρώπη των Λαών» σφυρίζει αδιάφορα...
4'

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ HOTSPOT - ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ

Ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στη Μόρια έχει ξεπεράσει τους 8.500 με τις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται να έχουν προδιαγραφές μόνο για 3.500 άτομα.

Τόσο οι μετανάστες όσο και οι εργαζόμενοι ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας, διαρκούς και έντονου ψυχικού στρες.

Οι συνθήκες ζωής των φιλοξενουμένων είναι τραγικές, απαράδεκτες και προσβλητικές για ευρωπαϊκή χώρα.

Το πρόβλημα της αποχέτευσης έχει οξυνθεί, τα λύματα εξακολουθούν να ξεχειλίζουν στην είσοδο του Camp. Οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι στο camp ζουν πάνω στα λύματα και υπομένουν τη δυσοσμία.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως.

Οι συνθήκες είναι τραγικές και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους από επιδημίες, νέους θανάτους σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, εξεγέρσεις ή και ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές των φιλοξενουμένων καθώς αυτοί πιέζονται πέρα από τα όρια των αντοχών τους.

Τα παιδιά παίζουν μέσα σε λάσπες και μολυσμένα νερά δίπλα σε απόβλητα και σκουπίδια. Οι μετανάστες ζουν και κοιμούνται σε σκισμένες σκηνές μέσα στο κρύο και στις λάσπες.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Η Ευρώπη που στέλνει χρήματα για την υποστήριξη των ανθρώπων έχει χάσει τον έλεγχο και τα εκατομμύρια ευρώ κανείς δεν ξέρει που πάνε.

Οι ΜΚΟ που είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι ... άφαντες.

Αυτό που αντικρίσαμε με την κάμερα του Newsbomb.gr ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Οι άνθρωποι ήρθαν στην χώρα μας για μία καλύτερη ζωή. Δώσανε όλα τους τα χρήματα για να φύγουν από την πατρίδα τους και να κάνουν μία νέα αρχή. Ωστόσο η πραγματικότητα που αντίκρισαν είναι σκληρή. Σίγουρα καλύτερη από τους πολέμους και την φτώχια αλλά οι συνθήκες παραμένουν πολύ δύσκολες.

Με το που βγαίνεις λίγο έξω από τη Μόρια, ένα γραφικό χωριουδάκι στο πανέμορφο νησί της Μυτιλήνης, αντικρίζεις ένα μέρος με ψηλά συρματοπλέγματα, κάτι σαν φυλακές. Εκεί ζουν οι μετανάστες.

Με το που πλησιάσαμε κοντά και μας είδαν τρέξανε να μας πούνε την καλημέρα τους. Είδαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από μικρά παιδάκια που έπαιξαν μαζί μας μέχρι γέρους που δεν ήθελαν να πουν κάτι αλλά φαινόταν ο πόνος ζωγραφισμένος στα πρόσωπά τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε οι μετανάστες μπορούν να βγαίνουν καθημερινά έξω απλά έχουν κάποια συγκεκριμένη ώρα που επιστρέφουν πίσω. Η πολιτεία τους δίνει ανά άτομο κάποια χρήματα που μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν.

Η παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη καθώς οι φιλοξενούμενοι γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα και παραβατικές συμπεριφορές. Ακόμα και οι ίδιοι οι μετανάστες φοβούνται από κάποια κακοποιά στοιχεία που ζουν ανάμεσά τους. Έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα με ναρκωτικά αλλά και έξαρση των ληστειών.

Μάλιστα, κάποιοι φιλοξενούμενοι αρκετές φορές έχουν στραφεί απειλητικά ενάντια στους υπαλλήλους του Camp (για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν βρει τα αυτοκίνητά τους βανδαλισμένα

Μέσα στο χωριό οι κάτοικοι έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε «φρούρια» γιατί φοβούνται καθώς έχουν γίνει πολλές απόπειρες ληστείας.

Ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του κέντρου φιλοξενίας στεγάζεται το «Νοσοκομείο». Ανάμεσα σε ελιές βρίσκονται σκηνές που παρέχουν τα απαραίτητα για τους ασθενείς μετανάστες.

Αφήνοντας πίσω το κέντρο φιλοξενείας των μεταναστών στη Μόρια η πιο έντονη εικόνα που μένει είναι τα αθώα προσωπάκια των μικρών παιδιών και το χαμόγελό τους.

Ελπίζουμε τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και η Ευρώπη να βρουν γρήγορα μία λύση ώστε οι μετανάστες αλλά κυρίως αυτά τα παιδάκια να καταφέρουν να ζήσουν σε ένα μέρος καλύτερο που να μπορούν να έχουν τουλάχιστον τα απαραίτητα για μία αξιοπρεπή ζωή...

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στο Στόλο: «Ασπίδα προστασίας» σε Καστελλόριζο και κυπριακή ΑΟΖ