Σεισμός Ζάκυνθος: «Βόμβα» Λέκκα που ανατρέπει τα πάντα

Τι υποστηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό στη Ζάκυνθο – Γιατί κάνει λόγο για σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ
2'

Μέγεθος 7,1 και όχι 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, είχε ο μεγάλος πρόσφατος σεισμός της 26ης Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», σε μία αποστροφή του λόγου του, στην ημερίδα για τις φυσικές καταστροφές, ζήτησε συγγνώμη από τους συναδέλφους του και τόνισε ότι το μέγεθος του σεισμού υποεκτιμήθηκε λόγω δυσλειτουργίας στους σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται κοντά στην εστία.

«Μπούκωσαν τα μηχανήματα» είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας το πρόβλημα στη μεγάλη ένταση του φαινομένου, θέτοντας όμως αυτό σε αντιδιαστολή με τις σχετικά μικρές συνέπειες στις υποδομές του νησιού.

Ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίων Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξήγησε πώς λειτουργεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικότητας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν αντίστοιχοι φορείς εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών. Όταν μετά το πέρας της ομιλίας ερωτήθη σχετικά, εξήγησε ότι το μέγεθος αυτό υπολογίστηκε και από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS.

Η επίσημη μέτρηση

Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική και η διαφορά ανάμεσα σε ένα σεισμό των 6 Ρίχτερ με έναν των 7 βαθμών αντιπροσωπεύει 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας και δεκαπλάσιο πλάτος δονήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», πηγές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα λεγόμενα του κ. Λέκκα, αλλά ανέφεραν ότι το μέγεθος των 6,4 Ρίχτερ ήταν αυτό που υπολογίστηκε προκαταρκτικά, ενώ η τελική επίσημη μέτρηση είναι 6,8 βαθμοί.

Ως προς το ενδεχόμενο κάποιοι σεισμογράφοι να «μπουκώσουν», εξηγούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και ονομάζεται «κλιπάρισμα», αλλά αφορά μόνο τους πολύ κοντινούς σταθμούς μέτρησης.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, διαθέτει δίκτυο 150 σταθμών και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα πολλών σεισμογράφων, λαμβάνοντας υπόψη ποιοι έχουν κλιπάρει.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαρισμούς του Σημίτη

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Καταφθάνει χειμωνιάτικη κακοκαιρία