Ρόδος: Στο σκαμνί ο «αρχηγός» και μέλη της διεθνούς συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες»
Έχουν κάνει ληστείες σε κοσμηματοπωλεία στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Η δίκη θα γίνειδίκηστο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσουστις6 Δεκεμβρίου 2018.
Πρόκειται για τον ηλικίας σήμερα 54 ετών «αρχηγό» της οργάνωσης από την Γιουγκλοσλαβία, δύο Σέρβους ηλικίας 43 και 41 ετών αντίστοιχα καθώς και έναν ακόμη αλλοδαπό από χώρα της ίδιας περιοχής.
Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αναζητούνται με διεθνή εντάλματα που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν εντοπιστεί.
Ωστόσο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου που εκδόθηκε το 2008 παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η οποία προσδιορίστηκε να γίνει στις 6 Δεκεμβρίου 2018.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμορία ληστών που έδρασε ποτέ στον πλανήτη και προκαλεί τρόμο σε όλους τους κοσμηματοπώλες και εμπόρους πολύτιμων λίθων καθώς καταγράφει λεία 250 εκ. ευρώ!
Η δράση της συμμορίας έχει πάρει θρυλικές διαστάσεις αφού για τουλάχιστον 7 χρόνια οι καλύτερες αστυνομίες του κόσμου δεν είχαν καταφέρει να την εντοπίσουν, ενώ αποτελεί τον υπ’ αριθ. ένα «εφιάλτη» για την Ίντερπολ, η οποία είχε συστήσει ακόμη και πολυεθνική ομάδα για την αντιμετώπιση της.
Οι περιβόητοι «Ροζ Πάνθηρες» αποτελούνται από τουλάχιστον 150 άτομα, Σέρβους, Βούλγαρους, Κροάτες και Μαυροβούνιους.
Τη συμμορία ίδρυσαν Σέρβοι και Κροάτες παραστρατιωτικοί, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση.
Το όνομα «Ροζ Πάνθηρες» τους το έδωσε αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ, όταν σε πολυτελή έπαυλη στα περίχωρα του Λονδίνου είχε ανακαλύψει το ακριβό διαμάντι που είχαν κλέψει από γνωστό κοσμηματοπωλείο της πόλης.
Οι Σέρβοι «ταχυδακτυλουργοί» είχαν κρύψει το διαμάντι μέσα σε ένα κουτί γυναικείας κρέμας προσώπου. Όπως ακριβώς είχε κάνει ο φαντομάς στη γνωστή ταινία «Ροζ Πάνθηρας», με τον Πίτερ Σέλερς. Έτσι λοιπόν «βαφτίστηκε» η συμμορία και το όνομά της έχει γίνει θρύλος!
Ένας από τους αρχηγούς της συμμορίας, ο 46χρονος Σέρβος, έχει έφεση στις θεαματικές αποδράσεις, καθώς το 2003 είχε αποδράσει από γαλλικές φυλακές με ανεμόσκαλα. Ο 46χρονος αλλοδαπός συνελήφθη εκ νέου το 2009, περιπλανώμενος με πολυτελή σπορ αυτοκίνητο στα τουριστικά θέρετρα τις Βενεζουέλας.
Ο ίδιος ο οποίος φέρεται να είναι το «νούμερο δύο» στην ιεραρχία της σπείρας των χρυσοδάκτυλων του Αιγαίου συνελήφθη στις 18 Μαρτίου 2009 στο διεθνές αεροδρόμιο «Ministro Pistarini» της πόλης EZEIZA της Αργεντινής, την ώρα που επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε πτήση των Γαλλικών αερογραμμών με προορισμό το Βελιγράδι!
Στη συνέχεια εκδόθηκε στη χώρα μας και στις 11 Μαΐου 2010 κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και διακεκριμένες κλοπές, όπου κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών για τη κάθε πράξη και κατά συγχώνευση 14 χρόνια.
Η δίκη του επαναλήφθηκε το Μάιο του 2012 από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο και του επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών.
Ο τρόπος δράσης της συμμορίας
Έχουν ληστέψει περισσότερα από 150 κοσμηματοπωλεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η λεία τους ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πρακτική της περιβόητης σπείρας είναι ένας καλοντυμένος άνδρας με αριστοκρατικό προφίλ να επισκέπτεται το “στόχο” και να συστήνεται ως Ευρωπαίος επιχειρηματίας ο οποίος βρίσκεται στη χώρα για δουλειές.
Κάνει ερωτήσεις για ακριβά κοσμήματα και ρολόγια που δήθεν θέλει να αγοράσει, ενώ στην πραγματικότητα εξετάζει το χώρο. Ο χρόνος δράσης της συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων» είναι από ενενήντα δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ ενάμισι λεπτό.
Τα προηγούμενα χρόνια περισσότερα από 40 μέλη της συμμορίας έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.
Την περίοδο 2007-2009 ένα άλλο τμήμα της πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας σειρά ληστρικών επιθέσεων σε κοσμηματοπωλεία στον Πειραιά, στη Γλυφάδα, στη Σαντορίνη, στην Κω, στη Ρόδο και αλλού με λεία πολλών εκατομυρίων ευρώ.
Η πρώτη κλοπή που αποδίδεται στους Γιουγκοσλάβους μετρ των ληστειών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2007 σε κοσμηματοπωλείο στη Σαντορίνη. Ακολούθησαν τρία χτυπήματα σε διάστημα δύο εβδομάδων σε δύο κοσμηματοπωλεία στην Κω και ένα στη Ρόδο.
ΠΗΓΗ rodiaki.gr