Ποιες πληροφορίες θα δίνει στους αγρότες το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας»

Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρειδωρεάν βασικές συμβουλές στους αγρότες που αφορούν για παράδειγμα, πότε να ποτίσουν, να λιπάνουν ή να ψεκάσουν.
2'

Τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα οριστεί ο ανάδοχος, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η πορεία του έργου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ράλλης, με την υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ράλλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM», το έργο αυτό θα καλύψει κάτι παραπάνω από τη μισή καλλιεργήσιμη έκταση στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ έχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ένα χρόνο «που σημαίνει ότι οι αγρότες και η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα θα δούνε πολύ άμεσα τα αποτελέσματα».

Η «Ευφυής Γεωργία» δημιουργεί 6.500 σταθμούς που συλλέγουν δεδομένα ατμοσφαιρικά, επίγεια, δορυφορικά, από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους του «Κοπέρνικου» και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και παρέχουν δωρεάν βασικές συμβουλές στους αγρότες που αφορούν για παράδειγμα, πότε να ποτίσουν, να λιπάνουν ή να ψεκάσουν. Η συμβουλή θα εμφανίζεται στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη, που είναι και ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Ράλλη, όλα αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα δωρεάν στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και στις start up επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροδιατροφής

Φορέας λειτουργίας του έργου θα είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Ράλλης εκτίμησε ότι μέσα σε τέσσερις με πέντε μήνες από την υλοποίηση της σύμβασης θα έχουν ήδη παραδοθεί οι πρώτοι 1.000 σταθμοί.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η χρήση νέων τεχνολογιών στη γεωργία, η τυποποίηση των προϊόντων και η επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα φέρει 12,2 δισ. στην οικονομία, (ήτοι 7% του ΑΕΠ ) και περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε δε, ότι μετά από την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου υπάρχουν 32 πολύ σοβαρές προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα στο οπτικοακουστικό κομμάτι (παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταινιών, βίντεο κλιπ κλπ).