Βόλος: Απλήρωτοι εργάτες απειλούσαν να αυτοκτονήσουν
Μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου σκηνικού έγιναν χθες (11/12/2018) ελεγκτές και υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, έξι αλλοδαποί αλιεργάτες που μετέβησαν στα γραφεία της Υπηρεσίας στην οδό Αργοναυτών, σε κατάσταση απόγνωσης, απειλούσαν ότι θα βάλουν τέλος στη ζωή τους, επειδή δεν βρέθηκε δόκιμος τρόπος για να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.
Θορυβημένοι ελεγκτές και υπάλληλοι του ΣΕΠΕ κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να τους ηρεμήσουν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις.
Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που οι συγκεκριμένοι αλιεργάτες επισκέπτονταν την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να βρουν λύση στην εργατική διαφορά που έχουν με τον εργοδότη τους.
Οι διαπραγματεύσεις, που είχαν προηγηθεί ώστε να αποπληρωθούν χρήματα που τους οφείλονται, είχαν αποβεί άκαρπες.
Κυριευμένοι από απόγνωση - όπως έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ καλά πληροφορημένες πηγές - οι έξι Αιγύπτιοι συνειδητοποιώντας ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν άμεσα, άρχισαν χθες να εκλιπαρούν προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
Υποστήριξαν πως δεν έχουν χρήματα ούτε για τη σίτισή τους, πόσο μάλλον για να συνδράμουν τις οικογένειές τους που περιμένουν από αυτά τα χρήματα για να ζήσουν, όπως φέρεται να είπαν στους ελεγκτές Εργασίας και υπαινίχθηκαν - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - ότι αν είναι να εργάζονται και να λιμοκτονούν, είναι προτιμότερο να θέσουν τέλος στη ζωή τους.
Οι συγκεκριμένοι αλιεργάτες εμφανίζονται να απασχολούνται σε γρι - γρι της περιοχής.
Από τον Ιούλιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου, όπως κατέθεσαν στο δελτίο εργατικής αναφοράς - καταγγελίας, πληρώνονταν με έναντι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους οφείλεται μέρος δεδουλευμένων. Πριν από λίγες μέρες επικαλούμενοι προβλήματα επιβίωσης ζήτησαν να εξοφληθούν.
Ο εργοδότης τους δήλωσε αδυναμία πληρωμής. Οι αλλοδαποί απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση και ζήτησαν παρέμβαση. Ακολούθησε - όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία - συνάντηση των δύο πλευρών (ο εργοδότης εκπροσωπήθηκε μέσω δικηγόρου), προκειμένου να βρεθεί λύση. Αυτό ωστόσο δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι θιγόμενοι απέρριψαν την πρόταση του εργοδότη για αποπληρωμή τους τον Μάρτιο του 2019, επικαλούμενοι ότι δεν έχουν ούτε ευρώ για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και με βάση τα προαναφερθέντα, η εργατική διαφορά θα επιλυθεί πλέον δικαστικά.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιβάλλει τόσο διοικητικές, όσο και ποινικές κυρώσεις, ενώ αρμοδίως θα ενημερωθούν και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.