Στους δρόμους οι αγρότες: Πού στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα (pics)

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα (17/12) οι αγρότες, με μπλόκα σε τρία σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και ειδικότερα στον Πλατύκαμπο Λάρισας, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα.
4'

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και αντιδήμαρχος Κιλελέρ, Γιάννης Κουκούτσης, σημείωσε ότι οι αγρότες δεν πήραν απαντήσεις στα αιτήματά τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, και πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση να δώσει λύσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουκούτσης είπε ότι οι αγρότες διεκδικούν να υπάρξει η πρόβλεψη για ακατάσχετο στους λογαριασμούς τους, αλλά και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως προβλέπεται για άλλες κοινωνικές ομάδες της παραγωγής. Επίσης, είπε ότι οι τιμές των προϊόντων, όπως στο βαμβάκι, αλλά και το πρόβλημα της νιτρορύπανσης, είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.

Οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων από τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Δεκάδες τρακτέρ έχουν τοποθετήσει στον κόμβο του Δέλτα στον Ε65, στην άκρη του δρόμου, οι αγροκτηνοτρόφοι του νομού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Ο μόνος δρόμος», όπως τόνισαν, «είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Γιατί ότι κατακτήθηκε έως τώρα ήταν μέσα από αγώνες».

Σε δηλώσεις του το μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, σημείωσε ότι «ξεκινάμε το προγραμματισμένο μπλόκο στον Ε65» και πρόσθεσε: «Συνάδελφοι αγρότες από διάφορες περιοχές της Καρδίτσας συμμετέχουν στην κινητοποίηση με αιχμή τις εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι, αλλά και το κόστος παραγωγής, το ακατάσχετο, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τον ΕΛΓΑ και όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Καλούμε, τους συναδέλφους αγρότες απ' όλο το Νομό να συμμετάσχουν στο μπλόκο με τα τρακτέρ να είμαστε πιο δυνατοί για να μπορέσουμε να κερδίσουμε. Να κλείσουν τ' αυτιά τους σ' αυτούς που τους παίρνουν τηλέφωνο και τους ενοχλούν, λέγοντάς τους ότι δεν γίνεται τίποτα. Να καταλάβουν ότι μόνο μέσα από το δυναμικό αγώνα έχουμε μέλλον και θα κερδίσουμε κάποια πράγματα».

Επίσης, το μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, υποστήριξε πως «εδώ και τώρα διεκδικούμε λύσεις», προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που έβαλε μπροστά με δηλώσεις η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα».

«Ο διάλογος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Πιστεύω ότι αν υπάρχει επίδειξη καλής θέλησης και εκτιμηθούν τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης μέχρι τώρα, οι αγρότες θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο δράσης τους», τονίζει ο αρμόδιος υπουργός σημειώνοντας ότι «ο καθένας μπορεί να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο, φτάνει να μη δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός».

Όπως λέει ο κ. Αραχωβίτης τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στο χωράφι έχουν ήδη ξεκινήσει, με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία.

Επίσης, αναφέρει πως επεξεργάζεται ήδη η διάταξη για το ακατάσχετο των 12.000 ευρώ που ζητούν οι αγρότες, με την οποία θα προστατεύονται οι λογαριασμοί των αγροτών από κατασχέσεις, ενώ βρίσκεται υπό σχεδίαση η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος το οποίο θα είναι «προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος» όπως δηλώνει.

Σημειώνει ότι με έμπρακτους τρόπους η κυβέρνηση στηρίζει το συνεταιριστικό κίνημα και υπογραμμίζει πως μέχρι τέλος του έτους σχεδιάζεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για τη βιολογική γεωργία καθώς και η πολυαναμενόμενη προκήρυξη του προγράμματος για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Αραχωβίτης μιλά επίσης για την στήριξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων λέγοντας πως το υπουργείο προχωρά στην «κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)» καθώς και στην προστασία του ελληνικού γύρου, ως το πρώτο πιστοποιημένο παραδοσιακό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός λέει ότι πιθανότατα στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης ενώ μέχρι τέλος του έτους θα γίνει μια σειρά πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του δευτέρου πυλώνα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr