Τι κατέθεσε ο Καπελέρης στον Εισαγγελέα
Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τις καταγγελίες περί «ανείσπρακτων προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων» έδωσε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης ενώπιον του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο οι εξηγήσεις του κ. Καπελέρη δόθηκαν στα γραφεία του ΣΔΟΕ και όχι στο γραφείο που βρίσκεται η έδρα του εισαγγελέα στο Εφετείο Αθηνών.
Ως προς την ουσία της υπόθεσης ο κ. Καπελέρης αρνήθηκε τα περί «παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων» υποστηρίζοντας ό, τι είχε πει και δημοσίως σε συνεντεύξεις του. Δηλαδή ότι η υπόθεση αφορά στην εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος «ΉΦΑΙΣΤΟΣ» από τους βενζινοπώλες και τους μεταφορείς πετρελαίου θέρμανσης και το πρόβλημα προέκυψε τόσο από το γεγονός ότι το σύστημα παρουσίαζε πρόβλημα όσο και από το γεγονός ότι πολλοί επιτηδευματίες από αμέλεια δεν ενημέρωσαν για τις κινήσεις του.
«Δεν κάναμε καμία χαριστική εγκύκλιο, δεν διαγράφουμε πρόστιμα. Δεν μπορεί μία ενημέρωση του συστήματος να παρουσιάζεται ως λαθρεμπορική κίνηση», επανέλαβε ο κ. Καπελέρης.
Όπως υποστήριξε, «το 2011 από την ΓΓΠΣ διαπιστώθηκε ότι 3.500 επιχειρήσεις το 2010 και άλλες τόσες περίπου το 2011 είχαν ενημερώσει εκπρόθεσμα το σύστημα. Εμείς το καλοκαίρι εν όψει της νέας περιόδου δεχθήκαμε αιτήματα των φορέων για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Μιλάμε για εκπρόθεσμες ενημερώσεις για πρόστιμα τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί αλλά θα βεβαιώνονταν, θα κοινοποιούνταν. Επίσης είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την διαγραφή των μελών, έπρεπε να διαγραφούν από το σύστημα και να έμενε η αγορά χωρίς την προμήθεια 3.500 επιχειρήσεων πανελλαδικά», ανέφερε ο κ. Καπελέρης.
Η εισαγγελική έρευνα με ερευνώμενο αδίκημα την κακουργηματική απιστία άρχισε μετά από καταγγελίες στο Τύπο που «συνέδεαν» την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη με την ύπαρξη αυτού του «παραμηχανισμού», ενώ στα ίδια δημοσιεύματα γινόταν επίκληση στην «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Καπελέρη, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία ανέφερε πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων και ζητούσε την αναστολή είσπραξης των ποσών.
Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πάντως ότι τα επίμαχα πρόστιμα αφορούν συνολικά ποσά τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν βεβαιωθεί σε πολλές επιχειρήσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης, έπειτα από ελέγχους μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.