Πολυνομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης

Την αποσυμφόρηση του μεγάλου όγκου των δικαστικών υποθέσεων έχει στόχο ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Πολυνομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης
2'

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να παρουσιάσει το σχετικό πολυνομοσχέδιο όπως ανακοίνωσε από το βήμα της τακτικής ετήσιας συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι η άρση της αρνησιδικίας, αποτέλεσμα της μέχρι τώρα άχρηστης γραφειοκρατίας και της αναχρονιστικής δικονομίας.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δικαιοσύνη βουλιάζει στη συνείδηση των πολιτών αφού βραδυπορεί: «Η δικαιοσύνη βουλιάζει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών, αφού βραδυπορεί, αφού οι υποθέσεις παραγράφονται με ευθύνη πολλών, όπως είναι η πολυνομία, η κακονομία, αλλά και οι εφαρμοστές του δικαίου.

Συνολικά το δικαικό μας σύστημα νοσεί βαρύτατα. Τριάντα δύο καταδίκες από το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους τελευταίους έξι μήνες»,

Mάλιστα, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση κρίνεται αναγκαία η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 15:00 το μεσημέρι που ισχύει μέχρι σήμερα, στις 17:00.

«Οι δράσεις του κινήματος ‘Δεν πληρώνω’ είναι επικίνδυνες»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο κίνημα «Δεν πληρώνω» επιλέγοντας μάλιστα να χρησιμοποιήσει μη ήπιους χαρακτηρισμούς:

«Οι δράσεις αυτές είναι επικίνδυνες , διότι δυναμιτίζουν τη δημοκρατική μας λειτουργία γιατί το
βαθύτερο περιεχόμενο του δεν πληρώνω μεταφράζεται στο ότι δεν πληρώνει αυτός που έχει και κατέχει και μετακυλεί το βάρος σε αυτόν που δεν έχει και δεν κατέχει... Κανένας δεν έχει το δικαίωμα στην ανομία και μάλιστα στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής πολιτείας».

Εντονο συγκινησιακό τόνο είχε η τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου,η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο του δικαστή στη σύγχρονη κοινωνία, και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συναδέλφουςτης. "Η δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται .Η προσφορά μας δεν μπορεί να αμειφθεί μόνο με υλικούς όρους.Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το δίκαιο".

Ξεχωριστή ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου , ο οποίος αναφέρθηκε στην κακή λειτουργία ου κράτους και της διοίκησης, των οποίων τις ελλείψεις δεν μπορεί να υποκαθιστά ο δικαστής .
Δείχνοντας προς την καρδιά του προβλήματος ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός είπε : <<Συμφωνώ ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους.Μήπως όμως, πρέπει πρώτα το κράτος να δώσει το παράδειγμα:Δεν μπορεί για παράδειγμα το δικαστήριο να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τα ΧΥΤΑ και μετά η εκτελεστική εξουσία να ανέχεται καταστάσεις σαν αυτές που συνέβησαν στην Κερατέα>>.

Και απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε : << να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα μας>>

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή