ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Υπόθεση μικρού Άλεξ: 13 χρόνια από τη δολοφονία που συγκλόνισε το Πανελλήνιο
Είναι μία από τις πλέον φρικιαστικές υποθέσεις εγκλήματος στα χρονικά της χώρας μας και μάλιστα σε βάρος ενός μικρού παιδιού, που μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί η σορός του.
Στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ξεκίνησε το δράμα μιας εξαφάνισης στην Βέροια, που ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως. Ο 11χρονος εξαφανίζεται και ξεκινά το θρίλερ της αναζήτησής του.
Η μητέρα του, Νατέλα, ήρθε στην Ελλάδα το 1999, από την Γεωργία στην Βέροια, με σκοπό να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στον γιο της. Ύστερα από λίγα χρόνια κατάφερε να τον φέρει κι αυτόν στην Βέροια. Ο μικρός Άλεξ, ένα παιδί με μεγάλο ταλέντο στην μουσική, μάθαινε γρήγορα την ελληνική γλώσσα και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην νέα του ζωή.
Η εξαφάνιση του 11χρονου Αλεξ Μεσχισβίλι ήταν μία υπόθεση με ανακρίσεις, συλλήψεις δίκες και καταδίκες.Με τον σπαραγμό αποτυπωμένο στο πρόσωπο η μητέρα του Αλεξ, ζητούσε απ’ όλους να δώσουν πληροφορίες για την τύχη του παιδιού της, περιφέροντας –πένθιμο μενταγιόν περασμένο στον αυχένα «Πού είναι ο μοναχογιός μου; Λύστε τη ΣΙΩΠΗ».
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι 11 χρόνων από τη Γεωργία, που ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια, εξαφανίστηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006 μεταξύ 7-8 το απόγευμα, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας. Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές. Έφυγε από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και προορισμός του ήταν το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του.Στη συνέχεια, θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Υπάλληλος φροντιστηρίου αποκάλυψε ότι το βράδυ εκείνο η παιδική συμμορία τον είχε ενοχλήσει και απειλήσει. Προέκυψε δηλαδή ότι τα παιδιά της «βίαιης» ομάδας είχαν κινηθεί εκείνη την μοιραία νύχτα στον δρόμο που θα ακολουθούσε ο Άλεξ.
Στο πάρκο της «Ελιάς», σε ένα παγκάκι, κάθονταν πέντε ανήλικά αγόρια. Μόλις τον είδαν μόνο του, άρχισαν να του επιτίθενται λεκτικά. Το μόνο που ζήτησε ο Άλεξ ήταν να τον αφήσουν ήσυχο. Τα πέντε αγόρια άρχισαν να τον χτυπούν. Ο Άλεξ προσπάθησε να ξεφύγει αλλά τον στρίμωξαν στην πλατεία του δημαρχείου, πάνω σε μερικά μαρμάρινα σκαλιά. Αφού συνέχισαν να τον χτυπούν, ο Άλεξ αιμόφυρτος προσπάθησε να φύγει. Ένας από τους πέντε του έβαλε τρικλοποδιά και ο 11χρονος προσγειώθηκε με το κεφάλι στην γωνία ενός σκαλοπατιού.
Ο μικρός Άλεξ ήταν νεκρός. Οι πέντε δράστες αρχικά τρόμαξαν αλλά μετά τον μετέφεραν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Όταν είδαν πως η μητέρα του τον έψαχνε απεγνωσμένα, τον πήραν από εκεί και τον πέταξαν στο ποτάμι.
Η μητέρα είχε απελπιστεί. Απευθύνθηκε στην αστυνομία και στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Όταν δεν οδηγήθηκε πουθενά, δοκίμασε να πάει στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη.
Οι έρευνες της εκπομπής το « Τούνελ» έδειξαν ότι ο μικρός εκείνη την χρονική περίοδο ήταν προβληματισμένος από την απόρριψη κάποιων συμμαθητών, που έφτανε πολλές φορές και στον ξυλοδαρμό του. Ήταν στην ουσία μία από τις πρώτες υποθέσεις παιδικού bullying.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Μάλιστα, σαράντα μέρες μετά την εξαφάνιση, η Αγγελική Νικολούλη σε έρευνά της στη Βέροια, εδραίωσε με μαρτυρίες την δράση της παρέας των αδίστακτων ανηλίκων εναντίον άλλων αδύναμων. Εντόπισε τον ένα από τους πέντε μαθητές και κατάλαβε από το διάλογο που είχαν, ότι τα παιδιά ευθύνονται για την εξαφάνιση του άτυχου Άλεξ.
Την ομάδα της βίας αποτελούσαν δύο Ελληνόπουλα αδέλφια, ένας Αλβανός, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ρουμάνος. Οι ηλικίες τους τότε, από 11 έως 13 χρόνων. Τα πέντε παιδιά αργότερα ομολόγησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή. Το δεύτερο λάθος των Αρχών ήταν ότι δεν τα κράτησαν μακριά από το περιβάλλον τους με αποτέλεσμα το «δασκάλεμά» τους από γονείς και νομικούς.
Τα τρία από τα πέντε παιδιά ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και ισχυρίστηκαν ότι είπαν ψέματα στις Αρχές.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στη δημοσιογράφο Αγγελική Νικολούλη ο βορειοηπειρώτης ο Άλεξ τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από ένα τσακωμό με την «παρέα» στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Δημαρχείο.
Τα παιδιά που προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημα, τον μετέφεραν σε ένα ακατοίκητο σπίτι και τον άφησαν αβοήθητο να πεθάνει μες στον χιονιά. Δύο μέρες μετά έβαλαν το νεκρό παιδί σε ένα καρότσι, το κάλυψαν και το μετέφεραν στο ποτάμι της Μπαρμπούτας όπου τον άφησαν. Πιθανότατα να εξαφάνισαν το πτώμα του ενήλικες από το περιβάλλον τους. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές.
Τα παιδιά κρίθηκαν ένοχα από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το νόμο περί ανηλίκων, τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα. Το αδίκημα που τους βάραινε ήταν το κακούργημα της μη σκοπούμενης, θανατηφόρου σωματικής βλάβης και η περιύβριση νεκρού.
Το 2011 ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων, Βασίλης Τρούπκος, της «σκληρής» παρέας που γνώριζε τι είχε συμβεί, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4,5 ετών για ψευδορκία και της υπόθαλψης εγκληματία με ποινή που είναι εξαγοράσιμη προς 3 ευρώ την ημέρα επειδή, κατά το δικαστήριο έλεγε ψέματα όταν κατέθετε ότι τα εγγόνια του την ώρα της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ ήταν στο σπίτι τους.
Στην απολογία του ο παππούς ισχυρίστηκε ότι έμαθε για την εξαφάνιση του Άλεξ τρεις μήνες αργότερα , με την έναρξη των ερευνών της αστυνομίας στη Βέροια.«Υπάρχει κατάθεση της θείας των παιδιών που λέει ότι το ένα παιδί παραληρούσε και φώναζε το παιδί πέθανε, φέρτε τον παππού μας», υποστήριξε μιλώντας στο δικαστήριο η μητέρα του 11χρονου, Νατέλα.
Διαβάστε επίσης: Αυτοί σκότωσαν την Ειρήνη Λαγούδη – Αποκάλυψη - «βόμβα» Ταουξή στο Newsbomb.gr