Υπόθεση Γιακουμάκη: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη των εννέα Κρητικών

Εννέα νεαροί θα καθίσουν στο σκαμνί για τα βασανιστήρια στον αδικοχαμένο Βαγγέλη
Βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
4'

Έφτασε η ώρα της Δικαιοσύνης για το bullying που φέρεται να είχε υποστεί ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2015, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων θα καθίσουν σήμερα Παρασκευή 9 νεαροί Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση.

Οι 9 νεαροί βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ενοχής δεν προβλέπεται ποινή κάθειρξης για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η κύρια ανάκριση που αφορά στην πράξη της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρίσκεται - σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr - ακόμη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη για την πράξη της ανθρωποκτονίας έχει ασκηθεί in rem και η κατηγορία δεν έχει προσωποποιηθεί από τις Αρχές.

Το χρονικό

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίζεται. Ο Βαγγέλης επρόκειτο να βρεθεί 40 ημέρες μετά νεκρός, σε ερημική περιοχή, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη σχολή του.

Από τις πρώτες στιγμές της εξαφάνισής του διαδραματίζεται ένα άνευ προηγουμένου «θρίλερ»: Η υπόθεση Γιακουμάκη βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από την ημέρα, ωστόσο, που εντοπίστηκε η σορός του άτυχου Ρεθυμνιώτη, η υπόθεση λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Βαγγέλης φεύγει από το δωμάτιο της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου διαμένει μαζί με συμφοιτητή του. Ο 20χρονος, ενώ πάντα ενημέρωνε τον συγκάτοικό του για το πού πηγαίνει, αυτή τη φορά δεν του λέει τίποτα. Ο Γιακουμάκης έφυγε παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά του, αφήνοντας, ωστόσο, πίσω το μπουφάν, το πορτοφόλι, αλλά και το κινητό του.

Η αναζήτηση

Το ίδιο βράδυ, συμφοιτητές του Βαγγέλη που ανησυχούν για την τύχη του χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτησή του.

Είχε προηγηθεί αγωνιώδες τηλεφώνημα της μητέρας του 20χρονου, η οποία, αφού δεν έβρισκε τον γιο της, απευθύνθηκε στους φίλους του. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των σπουδαστών, ειδοποιούνται οι Αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής, χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά τα πρώτα 24ωρα, οι έρευνες επεκτείνονται και στο εσωτερικό της σχολής. Πολλά από τα - μέχρι τότε - κλειστά στόματα αρχίζουν να ανοίγουν: Συμφοιτητές του Βαγγέλη κάνουν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση σε βάρος του 20χρονου. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για ομάδα σπουδαστών από την Κρήτη, η οποία έκανε συνεχώς καψώνια στον Γιακουμάκη.

Οι πρώτες αποκαλύψεις για το bullying σε βάρος του Βαγγέλη έρχονται στη δημοσιότητα μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη. Στην εν λόγω εκπομπή αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι οι συγκεκριμένοι σπουδαστές είχαν πετάξει τον Βαγγέλη από τις σκάλες, ότι τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα, καθώς κι ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα.

Το διάστημα που ακολουθεί, οι αποκαλύψεις για τα καψώνια σε βάρος του Γιακουμάκη παίρνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Έπειτα από έλεγχο που διενεργεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε ενδοσχολική βία. Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση του διευθυντή της σχολής και το πόρισμα της επιτροπής παίρνει τον δρόμο για τις εισαγγελικές Αρχές.

Τελικά, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται στα μέσα Μαρτίου από ζευγάρι που έκανε βόλτα, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Το άψυχο κορμί του βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή και συγκεκριμένα δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Δίπλα στη σορό του αδικοχαμένου νέου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε στα Ιωάννινα η δίκη αναφορικά με την πράξη της «παράβασης καθήκοντος» που σχετιζόταν με την πολύκροτη υπόθεση. Στην αρχή Δεκεμβρίου του 2016, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων έκρινε ένοχο τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για παράβαση καθήκοντος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Μετά την καταδίκη του, πάντως, ο πρώην διευθυντής της σχολής άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε εκ νέου ένοχος, ωστόσο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε την ποινή του στους έξι μήνες, όπως μεταδίδει το neakriti.gr.

Σχετικές ειδήσεις