Τραγικό τέλος για έναν σπουδαίο θεατράνθρωπο
Σοκ έχει προκαλέσει η τραγική είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Λιβαδά.
Ο κορυφαίος ίσως θεατρικός Έλληνας επιχειρηματίας και παραγωγός «έσβησε» μέσα στο ίδιο του το σπίτι από πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά του ενώ η λατρεμένη του σύζυγος και σπουδαία ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα…
Ο Βαγγέλης Λιβαδάς δεν εργάστηκε για το θέατρο, ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό το ίδιο το θέατρο… Μαγεύτηκε από την τέχνη αυτή ήδη από μικρή ηλικία.
Η παρθενική του επαφή με το χώρο ως παραγωγός έγινε το 1958 και έκτοτε είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 360 παραγωγές, που περιλάμβαναν από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το κλασικό θέατρο ως και την επιθεώρηση, το μιούζικαλ και την οπερέτα.
Πρωταγωνίστρια της ζωής του ήταν μια από τις σεμνές ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σμαρούλα Γιούλη, ήδη από τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στο θέατρο.
Το σπίτι του Κ. Λιβαδά στη Γλυφάδα μέσα στο οποίο ξεψύχησε από τις αναθυμιάσεις της φωτιάς
Συνέδεσε το όνομά του με το θεατρικό στερέωμα
Από το 1958, οπότε και ίδρυσε τις Θεατρικές Επιχειρήσεις, παρουσίασε πλούσια δραστηριότητα πρωτοστατώντας στο ανέβασμα έργων στα θέατρα ΑΜΙΡΑΛ - ΒΕΜΠΟ - ΠΑΡΚ - ΣΜΑΡΟΥΛΑ και παλαιότερα στα θέατρα ΚΑΛΟΥΤΑ – ΔΙΟΝΥΣΙΑ - ΑΚΑΔΗΜΟ.
Γνώμονας για τη δουλειά του ήταν πάντα η ποιότητα και ο σεβασμός προς τους ηθοποιούς αλλά και το κοινό.
Ο ίδιος πίστευε ότι το θέατρο είναι «Ενός ανδρός αρχή» και ότι παραγωγός στο χώρο του θεάτρου σημαίνει να είσαι «οπαδός του κινδύνου».
Οι συνεργάτες του τον αποκαλούσαν «ο φωνακλάς του θεάτρου», «τίτλο» που δεν απαρνήθηκε καθώς παραδεχόταν συχνά: «Φωνάζω, όμως νομίζω ότι είμαι ευγενής. Και δεν υποκρίνομαι. Λέω μόνον την αλήθεια. Φωνάζω γιατί νοιάζομαι, γιατί έχω αγωνία. Δεν κοιμάμαι τα βράδια. Τρελαίνω τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μου. Ομως, δεν μπήκα στο θέατρο για να κάνω μια περιουσία. Μπήκα γιατί μου αρέσει να αγωνίζομαι για το θέατρο»..
Πλούσιο θεατρικό έργο
Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ανέβασε σχεδόν όλα τα έργα των Ελλήνων συγγραφέων όπως, μεταξύ άλλων: Γρηγόρη Ξενόπουλο, Σπύρο Μελά, Δημήτρη Ψαθά, Γιώργο Ρούσσο, Νίκο Τσιφόρο, Κώστα Πρετεντέρη, Ηλία Λυμπερόπουλο, Κώστα Νικολαϊδη, Αλέκο Σακελλάριο Νίκο Φώσκολο, Παύλο Μάτεσι, Ασημάκη Γιαλαμά, Μέντη Μποστ, Κώστα Μουρσελά, Γιάννη Ξανθούλη κ.α. και έχει τιμηθεί ιδιαίτερα από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (Ε.Ε.Σ) για την πολύπλευρη πολυετή του προσφορά στο Ελληνικό Θέατρο.
Παράλληλα έχει καλέσει ξένους σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, φωτιστές για το ανέβασμα διεθνών γνωστών πολυβραβευμένων μιούζικαλ όπως το Chicago, Guys and Dolls, Hello Dolly, Sweet Charity κ.α.
Το 1957 ίδρυσε το «Αμφιθέατρο» και μετέτρεψε το θέατρο «Καλουτά» σε αμφθέατρο. Στη σκηνή του παρουσιάστηκαν ο «Ερωτόκριτος», η «Οδύσσεια» κ.α. ενώ για πρώτη φορά εκείνη την εποχή ως θεατρικός παραγωγός ανέβασε στο Ηρώδειο τη «Λυσιστράτη».
Ο αείμνηστος πλέον Βαγγέλης Λιβαδάς συνεργάστηκε με το σύνολο των καλλιτεχνών του θεάτρου όπως: σκηνοθέτες: Κώστα Μιχαηλίδη, Μίνω Βολανάκη, Κώστα Τσιάνο, Σπύρο Ευαγγελάτο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Κώστα Μπάκα, Γιάννη Δαλιανίδη, Γιώργο Αρμένη και από την νεότερη γενιά με τους Σταμάτη Φασουλή, Παντελή Βούλγαρη, Μανούσο Μανουσάκη, Ρέινα Εσκενάζυ, κ.α. συνθέτες: Mίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Κώστα Καπνίση, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταμάτη Κραουνάκη, Διονύση Τσακνή κ.α.
Ο κατάλογος των πρωταγωνιστών και γενικά των ηθοποιών που έχουν συνεργαστεί μαζί του είναι τεράστιος. Από την παλιότερη λαμπρή γενιά: Λάμπρο Κωνσταντάρα, Μίμη Φωτόπουλο, Δέσπω Διαμαντίδου , Σαπφώ Νοταρά, Δημήτρη Ποταμίτη, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Θανάση Βέγγο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκο Σταυρίδη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Κάκια Αναλυτή, Κώστα Ρηγόπουλο, Σταύρο Παράβα, Μίμη Χρυσολάλλη κ.α.
Συνεργάστηκε επίσης με τους: Kώστα Βουτσά, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Σωτήρη Μουστάκα, Βέρα Κρούσκα, Σταμάτη Φασουλή, Λάκη Λαζόπουλο, Κώστα Αρζόγλου, Γρηγόρη Βαλτινό, Έλενα Ακρίτα, Θύμιο Καρακατσάνη, Γιάννη Μόρτζο, Στάθη Ψάλτη, Δημήτρη Πιατά , Γιάννη Βόγλη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Πέτρο Φυσσούν, Κώστα Σπυρόπυλο, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη κ.α.