ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Νόμος Κατσέλη - Αριάδνη Νούκα στο Newsbomb.gr: «Θολό» το τοπίο ως προς το εάν θα δοθεί παράταση
Νόμος Κατσέλη | «κόκκινα» δάνεια: Την εκτίμηση πως δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, σαφής «οδικός χάρτης» ως προς το θέμα της παράτασης ή μη του νόμου Κατσέλη, εκφράζει η γνωστή δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Newsbomb.gr. Σημειώνει, ωστόσο, πως το νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται για την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων δεν προστατεύει ολοκληρωτικά την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών και ότι λίγοι θα είναι εκείνοι που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του νόμου Κατσέλη, η κυρία Νούκα υπογραμμίζει πως η παράτασή του εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεννόηση με τις ελληνικές τράπεζες.
Ως προς το ζήτημα του προωθούμενου νέου νομοθετικού πλαισίου, έγκριτη δικηγόρος επισημαίνει πως «το βασικό κριτήριο για την ένταξη και την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας θα εξαρτάται από τις οφειλές του δανειολήπτη που θα πρέπει να ανέρχονται στις 130.000 ευρώ» και προσθέτει ότι «προς το παρόν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα περιλαμβάνει μόνο το στεγαστικό δάνειο που έχει εμπράγματη προσημείωση πάνω στο ακίνητο ή αν αφορά στο σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη σε τραπεζικά προϊόντα».
Σύμφωνα με την κυρία Νούκα, «εφόσον ισχύσει η δεύτερη περίπτωση, τότε το ποσοστό των δανειοληπτών που θα προστατευθεί θα είναι εξαιρετικά μικρό».
Σε κάθε περίπτωση, το νέο νομοθέτημα δεν παρέχει ολική προστασία στους δανειολήπτες, γιατί από τα συνολικά 88 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των μη εξυπηρερούμενων δανείων στην Ελλάδα, θα υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μόνον ένα ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η έγκριτη δικηγόρος, τραπεζικές «διαρροές» εκτιμούν πως οι δανειολήπτες που θα τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της νέας νομοθεσίας είναι μόλις 100.000, ενώ από αυτούς οι 50.000 βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ρύθμισης στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
«Αν ήταν να φέρουμε ένα νομοθέτημα, για να κάνουν βόλτες οι δανειολήπτες μεταξύ τραπεζών και δικαστηρίων, τότε όλο αυτό δεν χρειαζόταν», υπογραμμίζει με νόημα η Αριάδνη Νούκα.
«Την προηγούμενη εβδομάδα είχα κάνει μία πρόβλεψη ότι θα προστατευθεί το 20% των δανειοληπτών. Σήμερα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη ότι δεν προστατεύεται ούτε το 10%», υπογραμμίζει η ίδια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
«Σκάνδαλο εάν δεν υπάρξει προστασία στην επιδότηση της δόσης»
Ερωτηθείσα, γιατί οι δανειστές επιμένουν ξαφνικά τόσο έντονα και θέτουν ως προαπαιτούμενο στο νέο καθεστώς προστασίας την κινητή περιουσία του οφειλέτη, η Αριάδνη Νούκα τονίζει πως «αυτό έρχεται σε συνάρτηση με την επιδότηση της δόσης» και εκτιμά πως το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό κι ότι εάν δεν ρυθμιστεί, «τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο σκάνδαλο».
Σύμφωνα με τη γνωστή δικηγόρο, ορθά «το ελληνικό Δημόσιο θα επιδοτεί τις χρωστούμενες δόσεις δανείων που αφορούν σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες (ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ.) κατά το ένα τρίτο».
Ωστόσο το σκάνδαλο ξεκινά από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων θα οδηγείται προς πώληση στα λεγόμενα κερδοσκοπικά funds.
«Ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, εξαγοράζεται από ένα κερδοσκοπικό fund σε τιμή που δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, ο κερδοσκόπος έρχεται και ζητά από τον δανειολήπτη τις 100.000 που οφείλει. Δεν ζητά 25.000 και λίγο παραπάνω, αυτό είναι τεράστιο ψέμα. Εάν, λοιπόν ο δανειολήπτης ανήκει σε κάποια από τις προαναφερθείσες ομάδες, τότε θα προβλέπεται η επιδότηση των δόσεών του κατά το 1/3 από χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Άρα ο κερδοσκόπος θα λαμβάνει ποσό ύψους 33.000 ευρώ απευθείας από το Δημόσιο! Δηλαδή αυτός θα παίρνει χρήματα του ελληνικού λαού περισσότερα από αυτά που κατέβαλε, για να εξαγοράσει το δάνειο», εξηγεί η κυρία Νούκα.
«Πάμε σε Βατερλώ, εάν δεν προστατευθεί το σύνολο των δανειοληπτών»
Όπως δηλώνει εμφατικά η γνωστή δικηγόρος, εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προστατεύσει τους δανειολήπτες, τότε η χώρα κινδυνεύει να ζήσει εικόνες παρόμοιες με εκείνες της περιόδου 2014-2015 στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπήρξαν συνολικά 340.000 διαταγές εξώσεων.
«Πάμε σε Βατερλώ, εάν δεν προστατευθεί το σύνολο των δανειοληπτών», υπογραμμίζει η Αριάδνη Νούκα.
«Εκτεθειμένοι και οι κάτοχοι δανείων σε ελβετικό φράγκο»
Δείτε τι αναφέρει η έγκριτη νομικός για το θέμα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.
Διαβάστε επίσης:
Το βίντεο - σοκ που «καίει» το Νίκο Γεωργιάδη
Δύσκολες ώρες για τον Κώστα Χαρδαβέλλα – Εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο (pics)
Άγρια επεισόδια και αποδοκιμασίες για την Γεροβασίλη στην Πτολεμαΐδα - Ένας τραυματίας