«Θρίλερ» με την σύλληψη Ρώσου επιχειρηματία στην Ελλάδα: Στην Αθήνα ο εισαγγελέας της Ρωσίας

Ποιος είναι και γιατί υπήρχε ένταλμη σύλληψης - Αρνείται τα πάντα και αφήνει να εννοηθεί ότι η σύλληψή του είναι υποκινούμενη από τις ΗΠΑ

«Θρίλερ» με την σύλληψη Ρώσου επιχειρηματία στην Ελλάδα: Στην Αθήνα ο εισαγγελέας της Ρωσίας
6'

Ένα απίστευτο διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας και Ουκρανίας λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες με τη σύλληψη του Ρώσου επιχειρηματία Evgeniy Kalinin, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όταν έφθασε στην Αθήνα από τη Μόσχα.

Ο Kalinin είχε έρθει στη χώρα μας προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας σειράς επενδύσεων με αντικείμενο την τροφοδοσία και προμήθεια πλοίων που αντικαθιστούν το ντήζελ με υγροποιημένο αέριο

Ο 52χρονος ερχόταν συχνά στην Ελλάδα και είχε συνεργασία με μεγάλες ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. Όταν οι αστυνομικοί στον διαβατηριακό έλεγχό, χτύπησαν τα έγγραφα του Ρώσου, διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης των ουκρανικών Αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Evgeniy Kalinin, κατηγορείται, την εποχή που εργαζόταν στο Κίεβο, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος αρνείται τα πάντα και αφήνει να εννοηθεί ότι η σύλληψή του είναι υποκινούμενη από τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ρώσου συλληφθέντος στα ΜΜΕ κ. Ιωάννης Ραχιώτης «είναι ένα πολιτικό θέμα. Ο Kalinin κατηγορείται για το γεγονός ότι εργάστηκε σε εταιρείες οι οποίες υποτίθεται ότι ελέγχονται από υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς».

Η επιστολή του Ρώσου μέσα από τον Κορυδαλλό

Ο Evgeniy Kalinin μέσα από το κελί των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται από την περασμένη Παρασκευή με επιστολή του στα Ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη αναφέρει πως:

«Κάνω έκκληση μέσα από την ελληνική φυλακή, στην οποία οδηγήθηκα από το καθεστώς της Ουκρανίας με τη βοήθεια του Έλληνα εισαγγελέα. Το πρόσωπο αυτό ενέκρινε το μη εγκεκριμένο αίτημα που υπέβαλε η Ουκρανία στην Ιντερπόλ και απαιτεί την έκδοσή μου και αυτό είναι αρκετό για να καταστρέψει την επαγγελματική φήμη και το όνομά μου, όπως επίσης να προκαλέσει πόνο στην οικογένειά μου.

Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι η Σομαλία βρίσκεται τόσο κοντά.
Ποτέ δεν πίστευα ότι οι ελληνικές αρχές θα έπαιρναν Ρώσους ως ομήρους προς όφελος του σημερινού καθεστώτος της Ουκρανίας. Μπορώ να φανταστώ πόσο ενθουσιασμό και χειροκροτήματα προκάλεσε η είδηση της ομηρίας μου στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μπορώ επίσης να φανταστώ πόση λάσπη έριξαν επάνω μου αποκαλώντας με "συνεργό του Κουρτσένκο" και "σύντροφο του Γιανούκοβιτς" ανυπόστατα.

Για την υπόθεση που με κατηγορούν δεν γνωρίζω πολλά και έτσι, δεν είμαι σε θέση να προβώ σε κάποιο σχόλιο. Μπορώ όμως να σας πω ως επαγγελματίας με ένα καλό όνομα και φήμη την οποία δημιούργησα μέσα σε περισσότερα από 20 χρόνια, ότι δεν είμαι ένοχος και ποτέ δεν έχω διαπράξει αυτά για τα οποία κατηγορούμαι. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν και με τους οποίους έχω συνεργαστεί είναι απόλυτα σίγουροι για την τιμιότητα και την αθωότητά μου. Πιστέψτε με, δεν είμαι το κατάλληλο άτομο να δημιουργήσω εγκληματική ομάδα ή να διαπράξω φορολογικές απάτες. Το γεγονός ότι ήμουν εργαζόμενος του Κουρτσένκο δεν με καθιστά εγκληματία.

Είμαι σίγουρος ότι όλες αυτές οι κατηγορίες και ο εφιάλτης που ζω είναι δεν θα υπήρχαν αν δεν είχε δοθεί σαφής πολιτική εντολή. Δυστυχώς, η Ουκρανία σήμερα (η χώρα στην οποία έζησα 10 χρόνια) με αντιμετωπίζει χρησιμοποιώντας τα χειρότερα δυνατά μέσα: το μίσος και την κλεπτοκρατία.

Όλοι γνωρίζουν πώς η σημερινή Ουκρανία αντιμετωπίζει τους Ρώσους πολίτες όταν υπάρχει πολιτική εντολή. Είναι προφανές ότι στην Ουκρανία δεν έχω καμία πιθανότητα για μια δίκαιη δίκη και επιπλέον η έκδοσή μου στο ουκρανικό καθεστώς συνεπάγεται 100% απειλή για τη ζωή μου. Με απλά λόγια είτε θα σκοτωθώ από την αστυνομία ή τους ακραίους ή θα ζητήσουν τεράστια αμοιβή για να “κλείσουν την υπόθεση”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλώ τη Ρωσία να προστατεύσει τη ζωή μου. Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη που λαμβάνω τώρα, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή.
Καλώ τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν ανθρωπιά και σοφία και όχι να με εκδώσουν στη χώρα όπου θα με κάνουν κομμάτια χωρίς να είμαι ένοχος.

Κάνω έκκληση στους φίλους και τους συγγενείς μου να υποστηρίξουν εμένα και την οικογένειά μου με τις σκέψεις ή τις προσευχές τους.
Εύχομαι ότι καλύτερο.
Εβγκένι Καλίνιν,
Φυλακές Κορυδαλλού, 5η Μαρτίου 2019».

Έντονο παρακήνιο πίσω από τη σύλληψη

Πίσω όμως από τη σύλληψη του 52χρονου Ρώσου επιχειρηματία, κρύβεται έντονο παρασκήνιο που εμπλέκει τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας ακόμη και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Όπως λένε οι πληροφορίες, ο 52χρονος Ρώσος, ερχόταν συχνά στην Ελλάδα, είχε συνεργασία με μεγάλες ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και η τελευταία του επίσκεψη ήταν στο πλαίσιο των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα για προσέλκυση επενδύσεων. Κάτι φυσικά που δεν έχει την έγκριση της αμερικανικής πλευράς.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ρώσου συλληφθέντος στα ΜΜΕ κ. Ιωάννης Ραχιώτης «Είναι ένα πολιτικό θέμα. Ο Kalinin βρίσκεται στη λίστα του γνωστού ιστότοπου “Peacemaker”. Κατηγορείται για το γεγονός ότι εργάστηκε σε εταιρείες οι οποίες υποτίθεται ότι ελέγχονται από υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς».

Έρχεται στην Ελλάδα ο Νο 4 της Ρωσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις και αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Τσάικα μαζί με αντιπροσωπεία, για συναντήσεις που αναμένονται «καυτές» με τον Υπ. Δικαιοσύνης Καλογήρου και την ηγεσία των Ελλήνων δικαστών.

Στην ατζέντα εκτός από την υπόθεση Βινικ που παραμένει προφυλακισμένος 20 μήνες, προστέθηκε και η υπόθεση της σύλληψης του Εβγκένι Καλίνιν.

Σημειώνεται ότι η σύλληψη του Καλίνιν έγινε με «βάση πληροφορίες» που έφτασαν απο την Ουκρανία στην ελληνική αστυνομία. Ο δικηγόρος του επιχειρηματία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα διεθνές ένταλμα. Ο Καλινιν αρνείται κάθε εμπλοκή σε όσα του αποδίδονται και θεωρεί ότι η υπόθεση στήθηκε με σκοπό την «ομηρία» του και την «εκδίκηση» εξ αιτίας των καθ´ όλα νόμιμων επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων του στον τομέα της ενέργειας, με μεγάλες ιδιωτικές και κρατικές Ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ άλλων.

Η Ρωσική πλευρά θεωρεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε "κυνηγό κεφαλών" κι έχει αναλάβει "εκτέλεση συμβολαίων" ακόμα και με ανύπαρκτη νομικά διαδικασία.

Ο Γιούρι Τσάικα, είναι τυπικά Νο 4 στη Ρωσική ιεραρχία, μετά τους Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δούμα (Βουλης) αλλά πρακτικά πανίσχυρο πρόσωπο στο σύστημα εξουσίας όπως φαίνεται κι από τη μακρά θητεία του και προϊστορία.

Η αποστολή του στην Ελλάδα, από τις ελάχιστες στο εξωτερικό, είναι ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τη συμπεριφορά της Αθήνας και της έντονης δυσαρέσκειας.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πρόβα των Τούρκων για απόβαση σε νησί του Αιγαίου

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή