Ζερεφός στο Newsbomb.gr: Έκρηξη χωρίς βόμβα οι κεραυνοί - Αυξημένος κίνδυνος σε θερμικές καταιγίδες

Την επικινδυνότητα των κεραυνών, τόσο για τα ιστορικά μνημεία όσο και τους πολίτες έφερε στο προσκήνιο το συμβάν στην Ακρόπολη που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο δύο τουρίστες και δύο φύλακες του αρχαιολογικού χώρου.
Ευτυχώς όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr οκ κ.Ζερεφός, ο κεραυνός δεν χτύπησε κάποιο μεταλλικό στήριγμα του Παρθενώνα και αποφεύχθηκαν ζημιές στο ιστορικό μνημείο.
5'

Με αφορμή το γεγονός μίλησε στο Newsbomb.gr ο δρ. Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο οποίος ανέφερε: «Κάθε χρόνο την άνοιξη σημειώνονται θερμικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν αστάθειες στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κεραυνοί. Συνήθως τα φαινόμενα αυτά δημιουργούνται στο τέλος της άνοιξης αλλά φέτος φαίνεται ότι έχουν… έρθει νωρίτερα. Η περιοχή που πλήττεται από τους περισσότερους κεραυνούς είναι η Δυτική Ελλάδα».

Ο δρ. Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπάρχει προστασία αλλά δεν εκλείπει ο κίνδυνος

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που κεραυνός χτυπάει αρχαία μνημεία στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός από τους στύλους του Ολυμπίου Διός έπεσε το 1952 από κεραυνό και καταιγίδα. Τα μνημεία αυτά προστατεύονται από αλεξικέραυνο το οποίο παροχετεύει το ηλεκτρικό ρεύμα στη γη, αλλά ταυτόχρονα επειδή όταν πέσει ο κεραυνός ζεστένετε πάρα πολύ ο αέρας κάνει και ένα κρότο σαν έκρηξη. Ουσιαστικά είναι σαν να γίνεται μια έκρηξη… χωρίς βόμβα».

Σπάνιο να πέσει κεραυνός στο ίδιο σημείο

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ατμοσφαιρική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι πολύ σπάνιο να πέσει κεραυνός στο ίδιο μέρος. «Πάντως αντικεραυνική προστασία στα μνημεία υπάρχει γι’ αυτό και ο κεραυνός δεν χτύπησε κάποιο μεταλλικό στήριγμα του Παρθενώνα και αποφεύχθηκαν ζημιές».

Κίνδυνος και το καλοκαίρι

Εκτός από το φθινόπωρο και την άνοιξη – σύμφωνα με τον δρ. Ζερεφό - και το καλοκαίρι όταν υπάρχει καταιγίδα χρειάζεται προσοχή διότι οι λουόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι το κεφάλι τους (το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός) μέσα στη θάλασσά είναι το υψηλότερο σημείο την στιγμή εκείνη. «Οπότε δεν θα πρέπει να κολυμπούν κατά την διάρκεια καταιγίδας. Δυστυχώς κάθε χρόνο αρκετοί άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από κεραυνούς αφού δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις», σημειώνει ο καθηγητής στο Newsbomb.gr.

Οι θερμικές καταιγίδες

Οι θερμικές καταιγίδες δημιουργούνται από θερμές επιφανειακές αέριες μάζες οι οποίες ανέρχονται στην ατμόσφαιρα και υγροποιούνται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ηλεκτρικά φορτία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πληθώρα κεραυνών οι οποίοι χτυπούν τα ξερόχορτα -«καύσιμη ύλη» στην επιφάνεια του εδάφους, που έχει υψηλή θερμοκρασία και ευνοεί την ανάπτυξη πυρκαγιών. «Κύριοι τόποι εμφάνισης θερμικών καταιγίδων στην Ελλάδα είναι οι κοιλάδες που από τη ζέστη τροφοδοτούνται με υδρατμούς. Οι κεραυνοί είναι μία πολύ σοβαρή αιτία πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως και στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Ας μην ψάχνουμε μόνο για εμπρηστές», λέει ο δρ. Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κεραυνοί – Το φαινόμενο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο. Ο κάθε κεραυνός παράγει τεράστια ισχύ. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας οφείλεται κυρίως στα θετικά και αρνητικά ιόντα που κινούνται μέσα στο ηλεκτρικό της πεδίο. Η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνει σε σχέση με το ύψος. Η διαφορά δυναμικού που προκαλεί τον κεραυνό οφείλεται Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί. Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές και τις βροντές.

Οι κεραυνοί δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Οφείλεται στη συγκέντρωση σε διαφορετικές περιοχές θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων.

Έτσι, δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο και όταν η ένταση του φτάσει σε μεγάλη τιμή, ξεσπά ο κεραυνός με διάτρηση του αέρα και δημιουργία σπινθήρα.

Κεραυνοί μπορεί να ξεσπάσουν ανάμεσα σε διαφορετικά νέφη, μέσα στο ίδιο νέφος, ανάμεσα σε ένα νέφος και στον αέρα ή από ένα νέφος προς το έδαφος.

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ! Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή. Το πλάτος του σπινθήρα είναι μικρό και φτάνει το πολύ μερικές δεκάδες εκατοστά.

Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνος είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου. Δημιουργεί έντονο ιονισμό των αερίων του αέρα, τα οποία εκπέμπουν φως κατά τη διάρκεια της εκκένωσης (το φαινόμενο της αστραπής).

Η υπερβολική θέρμανση του αέρα και η εκτόνωση του δημιουργεί τον δυνατό κρότο που ονομάζουμε βροντή.

Τα ισχυρά ρεύματα του κεραυνού προκαλούν καταστροφές. Μπορούν να ανάψουν φωτιά στο δάσος, να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στις ηλεκτρικές γραμμές και να καταστρέψουν απροστάτευτες εγκαταστάσεις.

Ο κεραυνός που χτυπά άνθρωπο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το θάνατο. Κάθε μέρα στον πλανήτη μετρώνται πάνω από 40.000 καταιγίδες οι οποίες δημιουργούν σχεδόν 10.000.000 κεραυνούς! στα (συνήθως) αρνητικά φορτισμένα ιόντα στα σύννεφα και στα θετικά φορτισμένα ιόντα της ξηράς ή της θάλασσας.

Δείτε επίσης:

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Γερμανοί και τα 28 θύματα του τροχαίου - σοκ στη Μαδέρα

Εθνική ντροπή! Αυτοί είναι οι «Έλληνες» ευρωβουλευτές που δεν ψήφισαν την γενοκτονία των Ποντίων

Σχετικές ειδήσεις